Από 80% έως 95%, σε σχέση με το 2019, προβλέπει το 2023 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.
Eurokinissi

Ένα είναι βέβαιο: ο κόσμος, έπειτα από δύο χρόνια αυστηρών περιορισμών λόγω του κορονοϊού, ήθελε να ταξιδέψει και το έδειξε.

Τα στοιχεία του 2022 είναι ενδεικτικά ότι οι πολίτες αναζήτησαν την ελευθερία τους και η επιθυμία για διακοπές εκφράστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Κι αν η Κίνα, που είναι βαρόμετρο, είχε ανοίξει για τους ταξιδιώτες, δηλαδή να βγουν εκτός της πατρίδας τους, τότε ίσως το 2022 να είχαμε πιάσει τους αριθμούς του 2019.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, η ανάκαμψη το 2022 ήταν ισχυρότερη από την αναμενόμενη, ενώ φέτος, το 2023, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, οι τουρίστες αναμένεται να αναζητήσουν value for money προτάσεις διακοπών και να ταξιδέψουν πιο κοντά στο σπίτι τους, ως απάντηση στο δύσκολο οικονομικό κλίμα.

Με βάση τα προοδευτικά σενάρια του UNWTO για το 2023, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών θα μπορούσαν να φτάσουν φέτος το 80% έως το 95% των επιπέδων πριν από την πανδημία, ανάλογα, κυρίως, με την έκταση της οικονομικής επιβράδυνσης, τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη των ταξιδιών στην Ασία και τον Ειρηνικό και την εξέλιξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Όλες οι περιοχές ανακάμπτουν

Σύμφωνα με νέα στοιχεία του UNWTO, περισσότεροι από 900 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς το 2022 – διπλάσιος από τον αριθμό που καταγράφηκε το 2021, αν και εξακολουθεί να αποτελεί το 63% των επιπέδων πριν από την πανδημία.

Κάθε περιοχή κατέγραψε αξιοσημείωτες αυξήσεις στον αριθμό των διεθνών τουριστών.

Η Μέση Ανατολή γνώρισε την ισχυρότερη σχετική αύξηση καθώς οι αφίξεις ανήλθαν στο 83% των αριθμών πριν από την πανδημία. Η Ευρώπη έφτασε σχεδόν το 80% των επιπέδων προ της πανδημίας, καθώς υποδέχθηκε 585 εκατομμύρια αφίξεις το 2022.

Η Αφρική και η Αμερική ανέκτησαν περίπου το 65% των επισκεπτών τους, ενώ η Ασία και ο Ειρηνικός έφτασαν μόνο το 23%, λόγω της ισχυρότερης πανδημίας (οι σχετικοί περιορισμοί άρχισαν να καταργούνται μόλις τους τελευταίους μήνες).

Οι Κινέζοι τουρίστες ετοιμάζονται να επιστρέψουν

Ο UNWTO προβλέπει ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί καθ′ όλη τη διάρκεια του 2023, ακόμη και όταν ο κλάδος αντιμετωπίζει οικονομικές, υγειονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις.

Η πρόσφατη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζονται με τον COVID-19 στην Κίνα, τη μεγαλύτερη εξερχόμενη αγορά στον κόσμο το 2019, είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα στην Ασία και τον Ειρηνικό και παγκοσμίως. Βραχυπρόθεσμα, η επανέναρξη των ταξιδιών από την Κίνα είναι πιθανό να ωφελήσει ιδιαίτερα τους ασιατικούς προορισμούς.

Ωστόσο, αυτό θα διαμορφωθεί από τη διαθεσιμότητα και το κόστος των αεροπορικών ταξιδιών, τους κανονισμούς έκδοσης βίζας και τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον COVID-19 στους προορισμούς.

Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, συνολικά 32 χώρες είχαν επιβάλει συγκεκριμένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με ταξίδια από την Κίνα, κυρίως στην Ασία και την Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ παίζουν τον δικό τους ρόλο

Ταυτόχρονα, η ισχυρή ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηριζόμενη από το ισχυρό δολάριο, θα συνεχίσει να ωφελεί τους προορισμούς στην περιοχή και όχι μόνο. Η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να απολαμβάνει ισχυρές ταξιδιωτικές ροές από τις ΗΠΑ, εν μέρει λόγω του ασθενέστερου ευρώ έναντι του δολαρίου.

Αυξημένες εισπράξεις

Σημαντικές αυξήσεις στις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις έχουν καταγραφεί στους περισσότερους προορισμούς, σε αρκετές περιπτώσεις υψηλότερες από την αύξηση των αφίξεων.

Αυτό υποστηρίχθηκε από την αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, λόγω μεγαλύτερων περιόδων παραμονής, την προθυμία των ταξιδιωτών να ξοδέψουν περισσότερα στον προορισμό τους και το υψηλότερο κόστος ταξιδιού, λόγω του πληθωρισμού.

Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση θα μπορούσε να μεταφραστεί σε τουρίστες που θα υιοθετήσουν μια πιο προσεκτική στάση το 2023, με μειωμένες δαπάνες, μικρότερα ταξίδια και ταξίδια πιο κοντά στο σπίτι τους.

Επιπλέον κίνδυνοι, είναι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι άλλες αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, και οι προκλήσεις για την υγεία που σχετίζονται με τον COVID-19.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2023

Ο τελευταίος Δείκτης Εμπιστοσύνης του UNWTO δείχνει συγκρατημένη αισιοδοξία για τον Ιανουάριο-Απρίλιο 2023, υψηλότερη από την ίδια περίοδο του 2022. Αυτή η αισιοδοξία υποστηρίζεται από το άνοιγμα στην Ασία και τους ισχυρούς αριθμούς δαπανών το 2022, τόσο από τις παραδοσιακές όσο και από τις αναδυόμενες τουριστικές αγορές, με Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κατάρ, Ινδία και Σαουδική Αραβία, να παρουσιάζουν ισχυρά αποτελέσματα.

Δημοφιλή