Έρευνα Reuters: Οι Ευρωπαίοι μετρούν τη θερμοκρασία με τα ευρώ

Πάνω από τρία εκατομμύρια «έξυπνα» θερμόμετρα εγκαταστάθηκαν σε νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη, που αποδεικνύεται μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.
Rachmat Hellyanto / EyeEm via Getty Images

Ο φόβος της ενεργειακής επάρκειας αλλά κυρίως του κόστους της ενέργειας οδήγησε τους Ευρωπαίους να χαμηλώσουν τη θέρμανση τους αυτό το χειμώνα, ακολουθώντας τις κυβερνητικές εκκλήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας.

Πάνω από τρία εκατομμύρια «έξυπνα» θερμόμετρα εγκαταστάθηκαν σε νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη από την γερμανική εταιρεία Tado, (μια από τις πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των έξυπνων θερμομέτρων) με τα στοιχεία να δείχνουν, ότι όταν οι θερμοκρασίες άρχισαν να πέφτουν, τα νοικοκυριά χαμήλωσαν τους θερμοστάτες φοβούμενα τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος.

Χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη άρχισαν να τοποθετούν αυτά τα έξυπνα θερμόμετρα για να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο πόσο φυσικό αέριο καταναλώνουν για να μπορούν να ελέγχουν και τους λογαριασμούς τους.

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση Σολτς έκανε μέσα στο 2022, υποχρεωτική την εγκατάσταση αυτών των θερμομέτρων στις νεόδμητες κατοικίες ενώ τα στοιχεία από τις μετρήσεις έδειξαν οτι τον χειμώνα του 2021-22, το 90% των σπιτιών στη Γερμανία άνοιξε τη θέρμανση του στα τέλη Νοεμβρίου όταν τα τρία τουλάχιστον, προηγούμενα χρόνια, οι διακόπτες της θέρμανσης άνοιγαν από τις αρχές του μήνα.

.
.
Reuters

Στις δημόσιες υπηρεσίες της Γερμανίας η θερμοκρασία μειώθηκε στους 19 βαθμούς με κυβερνητική εντολή, ακόμη και σε περιοχές της χώρας που δεν είχαν ευνοηθεί από τις καλές θερμοκρασίες.

Στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, το προσωπικό έλαβε από την τοπική κυβέρνηση κουβέρτες για να αντιμετωπίσει το κρύο καθώς η θέρμανση δεν είναι αρκετή για να ζεστάνει όλες τις αίθουσες.

Οι Ευρωπαίοι χαμηλώνουν τη θέρμανση

Τα στοιχεία από τις ρυθμίσεις δείχνουν πώς τα νοικοκυριά μείωσαν τουλάχιστον κατά ένα βαθμό τους θερμοστάτες τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Και παρότι η Ευρώπη είναι ακόμη στην καρδιά του χειμώνα, ο καλός καιρός και η επάρκεια φυσικού αερίου, λόγω της μειωμένης ζήτησης, αναπτερώνει τις ελπίδες οτι το χειρότερο σενάριο για διακοπές ρεύματος και κρύα σπίτια απομακρύνεται..

«Με εξοικονομήσεις, εισροές φυσικού αερίου και καλά επίπεδα αποθήκευσης, είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα χρειάζεται πλέον να ανησυχούμε για έλλειψη φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο Γερμανός ρυθμιστής δικτύου Klaus Muelle.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 80% του αερίου της και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει το 22% της ενεργειακής κατανάλωσης της, καλύπτοντας το 32% των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν.

Ωστόσο, έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο και την αύξηση των εισαγωγών από ευρωπαϊους παραγωγούς φυσικού αερίου όπως η Νορβηγία και η Ολλανδία, ενώ η Γερμανία έχει καταφέρει να κατασκευάσει γρήγορα τερματικούς σταθμούς LNG.

Αυτό έχει οδηγήσει σε ένα ενθαρρυντικό πτωτικό ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου οι οποίες βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα σε χαμηλό ρεκόρ 1,5 χρόνου, μετά τη δραματική εκτίναξη τους τον Αύγουστο του 2022.

Τα δεδομένα του Tado, που βασίζονται σε μετρήσεις από 340.000 έξυπνα θερμόμετρα που συνδέονται με cloud σε όλη την Ευρώπη, έδειξαν οτι και στην Ολλανδία, τα νοικοκυριά μείωσαν τις θερμοκρασίες του κατά 1 βαθμό, ενώ οι Ισπανοί καταναλωτές έριξαν το θερμοστάτη τους μόνο κατά 0,29 βαθμούς.

Στη Βρετανία, το 79,6% των σπιτιών που συνδέονται με το Tado μείωσαν τις ρυθμίσεις θερμοκρασία σχεδόν στους 18 βαθμούς, ενώ στην πλούσια σε φυσικό αέριο Νορβηγία μόνο το 47%.των νοικοκυριών ακολούθησαν τις κυβερνητικές εκκλήσεις με τους θερμοστάτες να παραμένουν σταθερά στους 20,8 βαθμούς.

Το κόστος στα χαμηλά εισοδήματα μείωσε την κατανάλωση

Το αυξημένο, ακόμη και δυσβάσταχτο κόστος της ενέργειας για κάποιους ευρωπαίους, φαίνεται οτι είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τη μείωση της κατανάλωσης.

.
.
Reuters

Αν και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ελλάδας, επιχορηγούν μέρος των λογαριασμών του ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το κόστος παραμένει μεγάλο.

Σε χώρες όπως η Βουλγαρία, όπου το 79% της κατανάλωσης ενέργειας στα σπίτια είναι για θέρμανση και ζεστό νερό, οι πολίτες μείωσαν τις θερμοκρασίες τους κατά 0,28% κατά μέσο όρο αλλά έκλεισαν τηλεοράσεις, φώτα και φούρνους για να μειώσουν τους λογαριασμούς τους.

Κι ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν πειθαρχήσει σημαντικά, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας, το μεγάλο στοίχημα είναι εάν θα παραμείνουν πιστοί σε αυτές τις συνήθειες και όταν οι τιμές του φυσικού αερίου σταθεροποιηθούν σε χαμηλά επίπεδα.

Οι κυβερνήσεις πάντως θα συνεχίσουν να εξοικονομούν φυσικό αέριο να γεμίσουν τις αποθήκες και φυσικά να στρέφονται περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε η ενεργαική επάρκεια της Ευρώπης να μην εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο και φυσικά από τη Ρωσία.

Δημοφιλή