22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
16/05/2020 10:18 EEST | Updated 16/05/2020 10:24 EEST

O Τραμπ ανακοίνωσε «σούπερ ντούπερ» πύραυλο στην παρουσίαση της σημαίας της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ως γνωστόν, έχει τον δικό του τρόπο να εκφράζεται.

ASSOCIATED PRESS

Η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ (US Space Force), ο νεότερος κλάδος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, έχει πλέον τη δική της σημαία.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου παρουσίασαν στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τη σημαία της κατά τη διάρκεια ενός σύντομου event στο Οβάλ Γραφείο την Παρασκευή. Η σκουρόχρωμη μπλε και λευκή σημαία περιλαμβάνει στοιχεία που παραπέμπουν στο εξώτερο Διάστημα.

Η Διαστημική Δύναμη, η οποία ιδρύθηκε επίσημα τον Δεκέμβριο, είναι ο πρώτος νέος κλάδος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από τη δημιουργία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας (USAF) το 1947.

 

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

 

Οι 16.000 στρατιωτικοί και πολίτες που απαρτίζουν τη Διαστημική Δύναμη τεχνικά υπάγονται στην Πολεμική Αεροπορία, η οποία προηγουμένως επέβλεπε τις επιχειρήσεις στο Διάστημα, μα ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει πως βλέπει τη νέα υπηρεσία ως κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της αμερικανικής εθνικής άμυνας.

Ο πρόεδρος είπε επίσης πως οι ΗΠΑ κατασκευάζουν έναν «σούπερ-ντούπερ πύραυλο», που μπορεί να πετά «17 φορές ταχύτερα από ό,τι έχουμε τώρα».

«Δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να το κάνουμε με τους αντιπάλους που έχουμε εκεί έξω. Έχουμε, τον λέω σούπερ ντούπερ πύραυλο, και μου έλεγαν προχτές βράδυ ότι είναι 17 φορές ταχύτερος» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, με τον υπουργό Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, να επιβεβαιώνει.

 

 

«Πάρτε τον ταχύτερο πύραυλο που έχουμε τώρα. Ακούσατε πως η Ρωσία έχει πενταπλάσια (ταχύτητα) και η Κίνα δουλεύει σε πενταπλάσια με εξαπλάσια, εμείς έχουμε 17πλάσια και μόλις άρχισε».

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, είχε ανακοινώσει πολυηχητικά όπλα (hypersonic- ταχύτητας πενταπλάσιας αυτής του ήχου και άνω), μεταξύ των οποίων οι πύραυλοι Avangard. Ο Ρώσος πρόεδρος είχε υποστηρίξει πως καμιά άλλη χώρα δεν διαθέτει πολυηχητικά όπλα, πόσο μάλλων διηπειρωτικά, υποστηρίζοντας πως «προσπαθούν να μας φτάσουν».

Οι ΗΠΑ έχουν δοκιμάσει ήδη από πέρυσι έναν πολυηχητικό πύραυλο, μα ο Τραμπ – ο οποίος έχει αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συνθήκη INF, προκαλώντας ανησυχία για νέα κούρσα εξοπλισμών- φάνηκε να αναφέρεται σε νέα τεχνολογία.

(με πληροφορίες από Associated Press, Guardian)