ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22/05/2019 07:36 EEST

O Τσίπρας στη Βουλγαρία για την έναρξη κατασκευής του αγωγού IGB

Πότε αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί.

STEFAN SAUER via Getty Images

Ολιγόωρη διακοπή της προεκλογικής του εκστρατείας κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μεταβαίνει στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας προκειμένου να εγκαινιάσει, μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του, την έναρξη κατασκευής του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο και μια βασική συνιστώσα της κάθετης διασύνδεσης των Βαλκανίων.  Ο διασυνδετήριος αγωγός IGB θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2020. Θα αντλεί αέριο, τόσο από τον TAP, ο οποίος θα αρχίσει να λειτουργεί το 2020, όσο και, μελλοντικά, από τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη. 

Από την πλευρά της η Ελλάδα προωθεί τα έργα υποδομής, τα οποία θα διασφαλίσουν τις συνθήκες ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Αναφερόμαστε σε έργα όπως ο TAP, ο κάθετος διάδρομος, τμήμα του οποίου είναι και ο IGB, ο East-Med, ο σχεδιαζόμενος πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο σταθμός υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή. Όλα αυτά τα έργα ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.

Ο IGB αποκτά ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον καθώς στην κατασκευή θα συμμετάσχουν και ελληνικές εταιρείες.