ΔΙΕΘΝΕΣ
22/02/2019 21:47 EET

Ο «Τζιχάντι Τζακ» του ISIS λέει ότι θέλει και αυτός να γυρίσει στη Βρετανία, αλλά «κανείς δεν νοιάζεται»

Του λείπουν «η μαμά του, οι πίτες και ο Doctor Who».

The Telegraph

Ο Βρετανός Τζακ Λετς, γνωστός και ως «Τζιχάντι Τζακ» για τη συμμετοχή του στο ISIS, δήλωσε πως θέλει να γυρίσει πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέντε χρόνια αφότου έφυγε στη Συρία.

Ο Λετς, γεννηθείς στην Οξφόρδη, κρατείται σε κουρδική φυλακή κατηγορούμενος ως μέλος του ISIS. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Independent, είπε στο ITV News πως του λείπει η μητέρα του και οι ανέσεις της ζωής στη Βρετανίας, όπως οι πίτες και τα επεισόδια του «Doctor Who».

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο με δεχόταν τότε θα επέστρεφα, είναι το σπίτι μου. Αλλά δεν νομίζω ότι θα συμβεί αυτό. Κανείς δεν νοιάζεται».

Η έκκληση του Λετς λαμβάνει χώρα λίγο μετά το αίτημα της Σαμίμα Μπεγκούμ, που είχε πάει επίσης στη Συρία για να ενταχθεί στο ISIS, να επιστρέψει στη Βρετανία. Η βρετανική κυβέρνηση της αφαίρεσε την υπηκοότητα για λόγους ασφαλείας, ωστόσο εκκρεμεί το ζήτημα του νεογέννητου παιδιού της.

Ο Λετς έχει διπλή υπηκοότητα λόγω του Καναδού πατέρα του, Τζον Λετς, και της Βρετανίδας μητέρας του, Σάλι Λέιν, ωστόσο δεν έχει λάβει απάντηση από καμία από τις δύο κυβερνήσεις. Είχε πάει στη Συρία το 2014, αφού στα 18 του άφησε το σχολείο. Είχε ασπαστεί το Ισλάμ, και πρώτα ταξίδεψε στην Ιορδανία και έμαθε αραβικά, πριν πάει σε Κουβέιτ, Ιράκ και Συρία, όπου ζούσε στην «Oxford Street της Ράκα».

Ο Λετς είπε πως είχε επιδοκιμάσει τις επιθέσεις του 2015 στο Παρίσι επειδή είχε δει παιδιά να σκοτώνονται στη Ράκα από βομβαρδισμούς. «Για να είμαι ειλικρινής, τότε νόμιζα ότι ήταν καλό πράγμα...στη Ράκα γίνονταν βομβαρδισμοί κάθε πέντε λεπτά από αεροσκάφη της συμμαχίας...έχω δει παιδιά να καίγονται ζωντανά».

Ερωτηθείς για το Μπατακλάν, είπε πως «έχεις- αυτό σου κάνει ο πόλεμος- αυτή την ιδέα “γιατί να μη συμβεί σε αυτούς;”. Αλλά μετά συνειδητοποίησα, δεν έχουν να κάνουν κάτι αυτοί με αυτό».

Ο Λετς αιχμαλωτίστηκε από τις κουρδικές δυνάμεις των πολιτοφυλακών YPG ενώ προσπαθούσε να εγκαταλείψει τη Συρία και έχει περάσει τα τελευταία δύο χρόνια σε κουρδική φυλακή. Επικοινωνεί με την οικογένειά του μόνο μέσω λογοκριμένων γραμμάτων που παραδίδονται μέσω του Ερυθρού Σταυρού.

Ερωτηθείς τι του λείπει από τη ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε «κυρίως άνθρωποι. Μου λείπει η μαμά μου. Το ξέρω ότι ακούγεται λίγο παιδιάστικο. Ακόμα και αν μπορούσα να δω τη μαμά μου- θα ήθελα μόνο ένα τηλεφώνημα, δεν ξέρω αν η Βρετανία μπορεί να το κάνει αυτό για μένα, αλλά θα ήθελα ένα τηλεφώνημα στη μαμά μου- πάνε δύο χρόνια...τι άλλο μου λείπει; Οι πίτες...και ο Doctor Who».

Επίσης, είχε παντρευτεί μια Ιρακινή και αποκτήσει έναν γιο, για τους οποίους δεν ξέρει πού είναι. Δηλώνει πως «νιώθει Βρετανός», και «αν με δεχόταν το Ηνωμένο Βασίλειο, θα επέστρεφα, είναι το σπίτι μου. Αλλά δεν νομίζω ότι θα συμβεί αυτό».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών είπε στο ITV News πως προτεραιότητα είναι η ασφάλεια της Βρετανίας και των ανθρώπων που ζουν εκεί και ότι δεν γίνονται σχόλια πάνω σε μεμονωμένες υποθέσεις.

Σημειώνεται πως οι γονείς του δικάζονται στη Βρετανία ως κατηγορούμενοι για χρηματοδότηση τρομοκρατίας, επειδή του έστειλαν χρήματα. Οι ίδιοι το αρνούνται και λένε πως ο γιος τους πήγε στη Συρία να βοηθήσει πρόσφυγες. 

Sponsored Post