Ο βρωμερός τρόπος άμυνας ενός μικρού φιδιού

Η φιδίσια πολεμική τέχνη του πέρδειν.
.
.
Ashley Wahlberg/Flickr

Ένα μικρό ενδημικό φίδι που ζει στις ερήμους των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού, είναι διάσημο για το σχήμα του ρύγχους του και για το ότι πέρδεται για να μπερδέψει τους εχθρούς του.

Οι κόμπρες και οι κροταλίες έχουν το θανατηφόρο δηλητήριό τους, οι βόες και οι πύθωνες έχουν τους συσφιγκτήρες και δυνατά μυϊκά τους σώματα... αλλά το «δυτικό φίδι με αγκίστρι», δεν έχει τίποτα από τα δύο, επομένως βασίζεται σε έναν πιο ασυνήθιστο αμυντικό μηχανισμό, την πορδή.

Όταν απειλείται, εκπέμπει φυσαλίδες αέρα από την κλοάκα - το κοινό άνοιγμα για απέκκριση στο πίσω άκρο ενός φιδιού. Γνωστό και ως μετεωρισμός με κλοάκα ή ως αμυντικός μετεωρισμός, αυτό το παράξενο μέσο άμυνας έχει σχεδιαστεί για να μπερδεύει τα αρπακτικά για αρκετή ώρα ώστε το μικρό αυτό φίδι να ξεφύγει.

Ο Μπρούς Γιάγκ, ένας πειραματικός μορφολόγος του Κολεγίου Λαφαγιέτ στο ΄Εστον της Πενσυλβάνια, είπε στο Discover Magazine ότι το «δυτικό φίδι με αγκίστρι» παράγει τις χαρακτηριστικές του πορδές χρησιμοποιώντας δύο ομάδες μυών για να απομονώσουν έναν συμπιεσμένο θύλακα αέρα και στη συνέχεια να συσπάσουν τον κλοακικό σφιγκτήρα για να τον αποβάλουν με δύναμη.

.
.
Bruce Young/ Lafayette College Dept. of Biology

Ο ήχος της πορδής που παράγεται από αυτά τα μικρά φίδια μπορεί να ταξιδέψει έως και 200 εκατοστά, διαρκεί μόνο περίπου δύο δέκατα του δευτερολέπτου και είναι συνήθως επαναλαμβανόμενος. Αν και δεν είναι οι πιο θορυβώδεις πορδές με βάση τα ανθρώπινα πρότυπα μπερδεύουν τα αρπακτικά.

Δημοφιλή