ΔΙΕΘΝΕΣ
25/10/2018 08:55 EEST

O Xάρι Πότερ διδάσκεται πλέον στα πανεπιστήμια

The Telegraph

Κορυφαίο Πανεπιστήμιο Νομικής της Ινδίας που βρίσκεται στη Δυτική Βεγγάλη εισήγαγε ένα καινούριο μάθημα στο ακαδημαϊκό πρόγραμμά του βασισμένο στο φανταστικό κόσμο του Χάρι Πότερ. Ωστόσο, δεν είναι το πρώτο που το το επιχειρεί αυτό.

Το συγκεκριμένο μάθημα βασίζεται στο ρόλο του νόμου, ώστε να βρεθούν παραλληλισμοί μεταξύ ιστοριών και πραγματικών καταστάσεων.

 Ο καθηγητής Shouvik Kumar Guha, ο οποίος το σχεδίασε, αναφέρει πως είναι ένα «πείραμα για να ενθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη».

 Ωστόσο, δεν αποτελεί παρθενογένεση η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του πανεπιστημίου. Αρκετά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και τουλάχιστον ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρουν μαθήματα εμπνευσμένα από τη διάσημη σειρά.

 Το μάθημα της Ινδίας, το οποίο φέρει τον τίτλο «Μια διεπαφή μεταξύ λογοτεχνίας μυθοπλασίας, φαντασίας και νόμου: Ειδική εστίαση στο Potterverse του Rowling», αναμένεται να περιλαμβάνει συνολικά 45 ώρες διδασκαλίας με βάση τη συζήτηση.

Μερικά από τα θέματα που αναφέρονται στην ενότητα του μαθήματος δείχνουν πώς τα κοινωνικά και ταξικά δικαιώματα στην Ινδία μπορούν να εξομοιωθούν με την «υποδούλωση των ξωτικών του σπιτιού και την περιθωριοποίηση των λυκάνθρωπων» στη σειρά φαντασίας.

 Η απαράμιλλη δημοτικότητα του Χάρι Πότερ στην Ινδία είναι ο λόγος που ο κ. Guha αποφάσισε να... τον μετατρέψει σε μάθημα, σε αντίθεση με το Game of Thrones ή το Star Trek, είπε.

 Περισσότερα από 500 εκατομμύρια αντίτυπα των επτά πρωτότυπων βιβλίων του Χάρι Πότερ έχουν πωληθεί παγκοσμίως σε 79 γλώσσες.Το πανεπιστήμιο Durham του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύεται ότι ήταν το πρώτο που προσέφερε μαθήματα με θέμα το Χάρι Πότερ 

 Πολλά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων ιδρυμάτων όπως το Yale και το Georgetown, έκαναν το ίδιο, αλλά κανένας από αυτούς δεν προσέφερε μαθήματα δικαίου. 

 Πηγή: BBC