Ο γηραιότερος μπαρμπέρης του κόσμου είναι 107 χρονών και δουλεύει ακόμα

Λένε ότι αν κάνεις αυτό που αγαπάς, τότε δεν θα χρειαστεί να εργαστείς ούτε μια μέρα στη ζωή σου. Αν αυτό ισχύει, τότε ο Άντονι Ματσινέλι δεν έχει εργαστεί καμία μέρα τα τελευταία 95 χρόνια της ζωής του. Με αντικειμενικούς εργασιακούς όρους πάντως, ο παππούλης -που έχει μπει και στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες- εργάζεται ασταμάτητα από το 1923, από τότε που ήταν 12 χρονών.

Τότε, θυμάται ότι δούλευε με βδέλλες. «Είχα πάντα ένα κουτί με βδέλλες» θυμάται, μιλώντας στους New York Times. «Είτε για να βάλω μια βδέλλα πάνω σε ένα πρησμένο μάτι πελάτη για να ξεπρηστεί, είτε για να βάλω μια στο χέρι ενός πελάτη με υψηλή πίεση, γιατί τότε πιστεύαμε ότι όταν απορροφούν αίμα οι βδέλλες, πέφτει η πίεση».

Γεννημένος στη Νάπολη, ο Ματσινέλι ήρθε με τους γονείς του στη Νέα Υόρκη όταν ήταν 8 ετών. Σήμερα, το κουρείο που δουλεύει βρίσκεται μια ώρα μακριά από το κέντρο της αμερικάνικης μεγαλούπολης.

Οι πελάτες του -και είναι πολλοί- λένε ότι έχει σταθερό χέρι και τον εμπιστεύονται τυφλά όταν κρατάει ψαλίδι. Όσοι δεν γνωρίζουν από πριν την ηλικία του, εντυπωσιάζονται όταν μαθαίνουν ότι τους κουρεύει ένας... υπεραιωνόβιος και ρωτάνε να μάθουν ιστορίες από τα παλιά. Άλλες φορές, εξυπηρετεί πελάτες τρίτης γενιάς. Κούρευε τον παππού, έπειτα τον πατέρα και τώρα τον γιο.

Πως ο ίδιος εξηγεί τη μακροζωία του και το γεγονός ότι αντέχει τόση ορθοστασία στα 107 του; «Με ρωτάει ακόμα και ο γιατρός μου. Δεν έχω κάποιο μυστικό. Αν είχα θα το έλεγα στα αδέλφια μου, που πέθαναν όλα νωρίς» λέει με κάποια πίκρα. Δεν χρειάζεται γυαλιά όρασης, οδηγεί, δεν παίρνει φάρμακα για κάποιο πρόβλημα υγείας, δεν γυμνάζεται. Και οι δραστηριότητες του δεν σταματάνε στο ότι εργάζεται καθημερινά στο κουρείο. Ο Άντονι Ματσινέλι πληρώνει μόνος του τους λογαριασμούς του, πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ, φροντίζει τον κήπο του σπιτιού του, είναι καθ’όλα αυτοεξυπηρετούμενος.

Ο ίδιος δεν βλέπει κανένα λόγο να σταματήσει να δουλεύει. «Είμαι υγιέστατος» λέει, επιβεβαιώνοντας την εργοδότριά του η οποία αναφέρει ότι ο 107χρονος δεν έχει λείψει ποτέ από τη δουλειά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του guideposts.

Η μόνη φορά που ο Ματσινέλι δίστασε να κάνει κάτι, φοβούμενος ότι δεν θα το αντέξει η καρδιά του ήταν όταν ένας φίλος του πρότεινε να πάνε σε ένα στριπτιζάδικο για τα γενέθλιά του. «Μα τι θες, να με σκοτώσεις;» είπε αστειευόμενος.

(Mε πληροφορίες από New York Times, Guideposts)