ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14/02/2020 07:21 EET

O γρίφος του ΚΙΝΑΛ

Η Χαριλάου Τρικούπη σκληραίνει την στάση της απέναντι στην κυβέρνηση, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τα ανοίγματα προς την κεντροαριστερά.

Eurokinissi

Το τελευταίο διάστημα είναι ξεκάθαρο ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση επιχειρώντας να στείλει το μήνυμα ότι είναι η μόνη δύναμη που ασκεί αντιπολίτευση. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει εύκολα αν δει κανείς την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαριλάου Τρικούπη κατά του Άδωνι Γεωργιάδη για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, τις αντιδράσεις της απέναντι στον κυβερνητικό σχεδιασμό για το προσφυγικό/μεταναστευτικό αλλά και τις διαφωνίες της για το νέο ασφαλιστικό, με τη Φώφη Γεννηματά να έχει ήδη στείλει το μήνυμα ότι το ΚΙΝΑΛ θα το καταψηφίσει.

Η συνθηματολογία που χρησιμοποιεί όμως και η τακτική που εφαρμόζει στην αντιπολιτευτική του στάση, φαίνεται ότι προκαλεί αντιδράσεις εντός της Χαριλάου Τρικούπη. Κάτι που φάνηκε από την σκληρή επιστολή που έστειλε χθες (13/2) η βουλευτής του Δυτικού Τομέα Νάντια Γιαννακοπούλου.

Παραλήπτες η Φώφη Γεννηματά, ο γραμματέας και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ αλλά και οι βουλευτές του κόμματος. Σε αυτή την επιστολή η Νάντια Γιαννακοπούλου θέτει ευθέως θέματα έλλειψης συντονισμού και ενημέρωσης  ενώ αναφέρεται και στην φημολογία για συμπόρευση του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ένα σοβαρό πρόβλημα για το οποίο πρέπει επίσης να συζητήσουμε είναι όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η φημολογία για «μορατόριουμ» με τον ΣΥΡΙΖΑ, για συναντήσεις που γίνονται και τις προοπτικές δήθεν συγκλίσεων στην Βουλή, και όχι μόνο, που δεν στηρίζεται σε καμία απόφαση συλλογικού οργάνου του Κινήματος, ούτε αποφάσεων Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ή του Κινήματος Αλλαγής.

Η όλη αυτή συζήτηση δημιουργεί θολούρα, ασάφεια και απογοήτευση ανάμεσα στους φίλους μας και εμείς οφείλουμε να δώσουμε σαφείς, ολοκληρωμένες, ειλικρινείς απαντήσεις», αναφέρει συγκεκριμένα στην επιστολή της η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Αυτή ήταν η πρώτη «φωνή» που αμφισβητεί ευθέως τις κινήσεις του ΚΙΝΑΛ και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα εκφραστούν και άλλες διαφωνίες από μέλη του Κινήματος Αλλαγής. Για την ώρα, η Χαριλάου Τρικούπη επιλέγει να κρατήσει χαμηλούς τόνους σε μία σαφή προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος. Πάντως πηγές που βρίσκονται κοντά στη Φώφη Γεννηματά, σχολίαζαν με νόημα για τις απόψεις της κ. Γιαννακοπούλου: «Όταν κάποιοι έχουν προσωπικές απόψεις, είναι καλό να τις καταθέτουν γραπτώς και ακόμα καλύτερα αυτές να είναι επί της ουσίας». Όσο για την τακτική που εφαρμόζει το Κίνημα Αλλαγής, στενοί συνομιλητές της Φώφης Γεννηματά τονίζουν ότι το ΚΙΝΑΛ ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση, κάτι που είχε κάνει και στο παρελθόν.

Τις εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθεί με ενδιαφέρον η Κουμουνδούρου. Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τα ανοίγματα που κάνει στον κεντροαριστερό χώρο και από την Ήπειρο που βρέθηκε έστειλε μήνυμα για κατάθεση κοινής πρότασης νόμου από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αλλαγής της ονομασίας του ΣΥΡΙΖΑ με πρόθεση της ηγεσίας του να φαίνεται ξεκάθαρα η διεύρυνση του κόμματος.

Και από το κυβερνητικό στρατόπεδο όμως παρατηρούν το τι συμβαίνει στο ΚΙΝΑΛ. Όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις οι κινήσεις της κυβέρνησης έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την αποδοχή των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, ενώ σχολιάζοντας τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους του Κινήματος Αλλαγής σημειώνουν με νόημα: «Πρώτα να αναρωτηθούν τι λένε οι δικοί τους άνθρωποι».