ΔΙΕΘΝΕΣ
14/02/2018 12:08 EET

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί τη διεθνή κοινότητα να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ

Το Κουβέιτ ανακοίνωσε βοήθεια 2 δισεκ. δολαρίων

Anadolu Agency via Getty Images

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να «υποστηρίξει τις προσπάθειες» ανοικοδόμησης του Ιράκ μετά τον πόλεμο που διεξήγαγε εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Όλος ο κόσμος σάς είναι υπόχρεος για τη μάχη σας κατά της παγκόσμιας απειλής που αντιπροσωπεύει ο Ντάες», αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ, δήλωσε ο Γκουτέρες κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της διεθνούς διάσκεψης για την ανοικοδόμηση του Ιράκ που διεξάγεται στο Κουβέιτ.

«Είναι καιρός να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και την αλληλεγγύη μας με τον ιρακινό λαό», πρόσθεσε, καθώς η διεθνής κοινότητα αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα το ύψος της συνεισφοράς της στο τεράστιο έργο της ανοικοδόμησης του Ιράκ, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 88 δισεκατομμύρια δολάρια (71 δισεκατομμύρια ευρώ).

Ο Γκουτέρες κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «υποστηρίξει τις προσπάθειες του Ιράκ προκειμένου να ανοικοδομήσει ό,τι καταστράφηκε από τον πόλεμο», διαβεβαιώνοντας πως ο ΟΗΕ θα βρίσκεται «στο πλευρό του σε κάθε στάδιο».

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε με την ευκαιρία αυτή ένα διετές πρόγραμμα αρωγής με σκοπό να βοηθήσει την ιρακινή κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή τις κοινωνικές πτυχές του προγράμματος ανοικοδόμησης.

Το Κουβέιτ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συμβάλει με δύο δισεκατομμύρια δολάρια στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

«Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω πως το Κουβέιτ θα τιμήσει τη δέσμευσή του να υποστηρίξει τους Ιρακινούς αδελφούς του», δήλωσε ο εμίρης του Κουβέιτ, σεΐχης Σάμπαχ Αλ-Άχμαντ Αλ-Σάμπαχ, κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της διεθνούς διάσκεψης για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Η βοήθεια περιλαμβάνει ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε δάνεια και επενδύσεις ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε διάφορα προγράμματα ανοικοδόμησης στο Ιράκ, διευκρίνισε.

Το Κουβέιτ, στο οποίο εισέβαλε το Ιράκ υπό τον Σαντάμ Χουσέιν το 1990, είναι η πρώτη χώρα που ανακοινώνει το ύψος της βοήθειάς της για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post