«Occupied City»: Ο απόηχος της ναζιστικής κατοχής στο Άμστερνταμ

Ένα απατηλά κομψό οπτικά πορτρέτο της δημοφιλούς ολλανδικής πόλης και μία σκοτεινή αφήγηση που συνδέει το παρελθόν με ένα επισφαλές παρόν.

Πλάνα από το σημερινό Άμστερνταμ με παιδιά που παίζουν, ανθρώπους που περπατούν ανέμελα, κάνουν τζόκινγκ και πατινάζ, χορεύουν, παντρεύονται, ζουν και απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους, «ντυμένα» με τη φωνή της ηθοποιού Melanie Hyam, που εκκινεί την αφήγηση από τον Μάιο του 1940, όταν η πόλη καταλαμβάνεται από τους Γερμανούς.

«Σύντομα, οι Ναζί άρχισαν να απαγορεύουν στους Εβραίους την είσοδο σε πάρκα, πισίνες, καταστήματα, καφέ και σχολεία», ακούγεται να λέει η Μέλανι Χάιαμς. «Το 1941 άρχισαν να τους συλλαμβάνουν».

Το ντοκιμαντέρ «Occupied City» του Στιβ ΜακΚουίν, που έκανε πρεμιέρα στο 76ο Φεστιβάλ των Καννών τον Μάιο και θα κυκλοφορήσει στις αμερικανικές αίθουσες ανήμερα των Χριστουγέννων, εμπνευσμένο από το βιβλίο «Atlas of an Occupied City (Amsterdam 1940-1945)» της συζύγου του, Μπιάνκα Στίγκτερ, περνά από πλατεία σε πλατεία και από δρόμο σε δρόμο στο σημερινό ’Αμστερνταμ, εντοπίζοντας 130 σημεία στα οποία οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής διέπραξαν φρικαλεότητες σε βάρος του εβραϊκού πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, στην Ολλανδία καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων Εβραίων στη Δυτική Ευρώπη, με το 75% του εβραϊκού πληθυσμού να χάνεται, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 60.000 μόνο στο ’Αμστερνταμ.

Όπως αναφέρεται στη σύνοψη του ντοκιμαντέρ «Το παρελθόν συγκρούεται με το αβέβαιο παρόν».

Ο γεννημένος στο Λονδίνο ΜακΚουίν, σκηνοθέτης της ταινίας «Δώδεκα Χρόνια Σκλάβος», ζει σήμερα στο Αμστερνταμ με την οικογένειά του.

«Το να περπατώ σε έναν δρόμο και να βλέπω ένα μικρό άγαλμα και να ανακαλύπτω ότι εδώ συγκεντρώθηκαν και εκτελέστηκαν 15 άνθρωποι επειδή κάποιος είχε δολοφονήσει έναν Γερμανό στρατιώτη ήταν πολύ σοκαριστικό για μένα» είχε δηλώσει στο Deadline λίγο πριν την πρεμιέρα στις Κάννες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Hollywood Reporter

Δημοφιλή