Ουκρανία: Πόσοι είναι οι νεκροί ουκρανοί στρατιώτες; Η δήλωση Ποντόλιακ και το λάθος της φον ντερ Λάιεν

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε έναν αριθμό, υπήρξε μια μερική αναδιατύπωση και μια ημέρα μετά σύμβουλος του Ζελένσκι δηλώνει πως είναι...περίπου 10.000 έως 13.000.
|
via Associated Press

Μια σχετική σύγχυση επικρατεί με τον αριθμό των νεκρών ουκρανών στρατιωτών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν από εννέα και πλέον μήνες καθώς μέσα σε λίγα 24ωρα από επίσημα χείλη σε Κίεβο και Βρυξέλλες παρουσιάζονται διαφορετικές εκτιμήσεις με σημαντικές αποκλίσεις και στην συνέχεια, τουλάχιστον η δεύτερη ”διορθώθηκε”. Οι δε πλέον αρμόδιοι, δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, δεν έχουν επιβεβαιώσει καμία επίσημη δήλωση περί απωλειών και-ως είναι αναμενόμενο- σπάνια δίνουν στοιχεία.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη, ο Μικαϊλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι από 10.000 έως 13.000 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους αν και η δήλωση δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ήταν η πρώτη εκτίμηση σχετικά με τις απώλειες του ουκρανικού στρατού από τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με το Reuters, όταν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είχε κάνει λόγο για σχεδόν 9.000 νεκρούς στις τάξεις του στρατεύματος.

Nωρίτερα, τον Ιούνιο, είχε αναφερθεί πως καθημερινά σκοτώνονταν 100 έως 200 ουκρανοί στρατιώτες αριθμός που φυσικά ακόμη και στο καλύτερο σενάριο απέχει πολύ από αυτόν που τώρα δίνει ο Ποντόλιακ.

Επίσης, τον περασμένο μήνα ο ανώτερος στρατηγός των ΗΠΑ Μάρκ Μίλι είχε δηλώσει πως η εκτίμηση ήταν πως περίπου 100.000 Ρώσοι και 100.000 Ουκρανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου.

Η δε δήλωση Ποντόλιακ ήρθε μια ημέρα μετά από ομιλία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην οποία ανέφερε ότι 100.000 Ουκρανοί στρατιώτες είναι νεκροί. Λίγο αργότερα όμως εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι επρόκειτο για λάθος και πως ο αριθμός αναφερόταν σε νεκρούς αλλά και τραυματίες.

Επίσης όμως, όπως επισημαίνει το BBC, είπε πως 20.000 Ουκρανοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί και το περίεργο είναι πως αυτός ο αριθμός αν και δεν ανακλήθηκε από την Κομισιόν, αφαιρέθηκε από μεταγενέστερες εκδόσεις του βίντεο μαζί με τον ισχυρισμό ότι 100.000 στρατιώτες είχαν σκοτωθεί.

Μιλώντας πάντως στο ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 24, ο Ποντόλιακ υποστήριξε πως το Κίεβο «μιλούσε ανοιχτά για τον αριθμό των νεκρών» κάτι που βέβαια δεν είναι ακριβές αφού δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αναφορά από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και συμπλήρωσε: «Έχουμε επίσημες εκτιμήσεις από το Γενικό Επιτελείο, από τον γενικό διοικητή [κ. Ζελένσκι] και οι νεκροί κυμαίνονται από 10.000 έως 12.500-13.000 νεκρούς», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν μπορεί να είναι «σημαντικός».

Ο Ποντόλιακ είπε επίσης πως έως και 100.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου και ότι άλλοι 100.000 έως 150.000 είχαν τραυματιστεί ή αγνοούνταν ή δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στη μάχη.

Το BBC News είχε εντοπίσει περίπου 3.600 θανάτους αμάχων μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Ο αριθμός τώρα είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερος.

Η δε ρωσική υπηρεσία του BBC διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 9.311 Ρώσοι στρατιώτες όλων των βαθμίδων έχουν σκοτωθεί από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι περισσότεροι από 18.600.

Πηγές: Reuters, ΒΒC

Πήγαινε στην αρχική σελίδα