ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/09/2019 14:39 EEST

Οι 12 μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο και οι ανατροπές που έρχονται

Η Κίνα έχει ήδη ξεπεράσει τις ΗΠΑ και σύντομα δεν θα ναι η μόνη. Ποια χώρα αφήνει πίσω της Γερμανία.

imaginima via Getty Images
World map textured piggy bank on pale blue background.

Τα τρέχοντα στοιχεία για το ΑΕΠ των χωρών, προσαρμοσμένα ανάλογα με την αγοραστική δύναμη και το κόστος ζωής, δείχνουν πως η Κίνα είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο για το 2018 με 25,2 τρις δολάρια.

Η κινεζική οικονομία, βάσει των εκτιμήσεων του ΔΝΤ, αναμένεται να ενισχυθεί κατά 6,3% το 2019 (ποσοστό που θεωρείται μικρό) και οι δεύτερες στην κατάταξη ΗΠΑ, με τα σχεδόν 20,5 τρις αναμένεται να ενισχυθούν κατά μόλις 2,3%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η Ινδία με τα 19,8 τρις δολάρια η οποία αναμένεται να παρουσιάσει το μεγαλύτερο ποσοστό ενίσχυσης δηλαδή κατά 7,3%.

Στο μεταξύ οι οικονομίες ευρωπαϊκών χωρών αν και συμπεριλαμβάνονται στην 12αδα, παρουσιάζουν πολύ χαμηλό ΑΕΠ που κυμαίνεται από σχεδόν 2,5τρις δολάρια η Ιταλία έως 4,8 τρις δολάρια στην περίπτωση της Γερμανίας ενώ η προβλεπόμενη αύξηση δεν αναμένεται σε καμία από αυτές να είναι μεγαλύτερη από 1,3% όπως φαίνεται και στο infographic του Statista.

Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, Κίνα και ΗΠΑ θα παραμείνουν στην κορυφή έως και το 2024 ενώ η 7η σήμερα Ινδονησία θα ξεπεράσει την Γερμανία (που έρχεται 5η). Ακόμη μεγαλύτερη ανατροπή όμως φέρνει η πρόβλεψη του Ταμείου πως μέχρι το 2030 η Ινδία θα έχει ξεπεράσει την Ινδία και θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη.

Infographic: The Biggest Economies in the World. | Statista You will find more infographics at Statista