Οι χαλασοχώρηδες (σ)της Εύβοιας (σ)τους δρόμους

Κανείς ποτέ δε νοιάστηκε για τα χρόνια και σοβαρά προβλήματα της Εύβοιας. Ανεργία, συγκοινωνία, πληθυσμιακό μαρασμό.
Εύβοια - Μπούρτζι - Μεγάλη η καταστροφή από τη φονική νεροποντί και τις πλημμύρες σε Πολιτικά Ψαχνά, Λευκαντί, Μπούρτζι. 8 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους (Photo by Nicolas Koutsokostas/NurPhoto via Getty Images)
Εύβοια - Μπούρτζι - Μεγάλη η καταστροφή από τη φονική νεροποντί και τις πλημμύρες σε Πολιτικά Ψαχνά, Λευκαντί, Μπούρτζι. 8 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους (Photo by Nicolas Koutsokostas/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Εύβοια δοκιμάζεται από τα φυσικά φαινόμενα. Πέρυσι και πρόπερσι καταστροφικες πυρκαγιές και καμένα δάση, εφέτος πλημμύρες από κατακλυσμιαία βροχόπτωση πέντε ωρών, σε όγκο όση όλη η βροχή του χειμώνα στην Αθήνα.

Χάθηκαν ζωές, καταστράφηκαν περιουσίες κόποι ετών. Στον Βασιλικό η γέφυρα που βρίσκεται πάνω από τον Λήλαντα ποταμό έχει υποστεί μερική κατάρρευση. Η Αστυνομία έχει αποκλείσει το σημείο, οι οδηγό πάνε μέσω φέρι μποτ Ερέτρια -Ωρωπός Αθήνα.

Από χθες οι βουλευτάδες μας της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είπαν για μια ακόμη φορά το ποιηματάκι τους, μικρές κοινότοπες ιστοριούλες δακρύβρεχτο σεναρίου και καταγγελτικού λόγου, ανάλογα με το κόμμα τους, ολιγόλεπτη δοκιμασία στα κανάλια και στα ραδιόφωνα για να δικαιολογήσουν τον μισθό τους στο εθνικό μας βουλευτήριο.

Σήμερα θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός, η πολυπληθής γαλάζια κουστωδία αξιωματούχων και επίδοξων αρχολίπαρων θα τον χειροκροτήσει, θα επαινέσει την ταχύτητα αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού, θα αναφερθεί στην ατιθάσευτη φύση. Από την άλλη η «αριστερή» πτέρυγα θα εκφράσει τον προβληματισμό της, θα ψέξει όσα σε Μάνδρα και Μάτι της καταλόγισαν και θα καταλογίσει ευθύνες, διεκδικώντας και αυτή τον ρόλο της.

Κανάλια, ραδιόφωνα και ιντερνετικά τοπικά γλειφτολιβανιστήρια -κάτι σάιτ και ραδιόφωνα θα εξακτινώσουν στο πληροφοριακό σύμπαν τη σημασία της 10ης Αυγούστου 2020 στη ζωή μας.

Ένας θλιβερός βουλευτικός θίασος, καλοβολεμένων στην αμεριμνησία την κοινοβουλευτικών εδράνων που ποτέ δε νοιάστηκε για τα χρόνια και σοβαρά προβλήματα της Εύβοιας. Ανεργία, συγκοινωνία, πληθυσμιακό μαρασμό.

Αν θέλουν να περισώσουν την όποια αξιοπρέπεια η φιλότιμο διαθέτουν, ας δείξουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη το άθλιο οδικό δίκτυο, ας τον ενημερώσουν πριν από πόσες δεκαετίες ολοκληρώθηκε και για πόσες δεκαετίες δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ για μελέτη εκσυγχρονισμού του.

Τιμή μας να φτάσει μέχρι τα μέρη μας ο πρωθυπουργός εδώ στην Κύμη να αντικρίσει ιδίοις όμμασι τις ομορφιές στο οδόστρωμα, τις αμέτρητες λακούβες στο δήθεν επαρχιακό δίκτυο, τις παγίδες της ασφάλτου.

Επειδή πλησιάζει Δεκαπενταύγουστος και οι εθνοπατέρες μας και της Εύβοιας ιδιαιτέρως οι εκπρόσωποι θα χρειαστούν ανάπαυση και ξεκούραση για περισυλλογή και αναστοχασμό, προτείνω να ρίξουν μια ματιά στο διαχρονικό μάθημα πολιτικής ιστορίας του κοσμοκαλόγερου των γραμμάτων μας, στους «Χαλασοχώρηδες».

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει εν έτει 1892 μια ”Μικρά Μελέτη” περί Ελλήνων πολιτικών και των αυλικών τους που αποτελεί και σήμερα, ακριβέστατο αντικατοπτρισμό της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής.

″Η φιλοδοξία είναι η νόσος των χορτάτων, η λαιμαργία είναι των πεινασμένων το νόσημα».

«… φασκελώνων και τα δύο κόμματα όπισθεν των νώτων, και ορκιζόμενος καθ’ εαυτόν να μαυρίση περιφρονητικώς όλας κατά σειράν τας κάλπας των αυτοκλήτων αντιπροσώπων του ατυχούς λαού, του τόσο δεινοπαθούντος και τυραννουμένου».

Δημοφιλή