Οι χήρες της Κένυας και ένα σκληρό έθιμο: Ο βιασμός τους ως κάθαρση, μετά το θάνατο του συζύγου

Οι χήρες της Κένυας και ένα σκληρό έθιμο: Ο βιασμός τους ως κάθαρση, μετά τον θάνατο του συζύγου
Radu Sigheti / Reuters

Όσο κι αν ο κόσμος εξελίσσεται, υπάρχουν ακόμα ορισμένα μέρη όπου οι γυναίκες γίνονται θύματα παράλογων παραδόσεων που έχουν άμεσο αντίκτυπο τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική τους υγεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Κένυας, όπου στα δυτικά της χώρας εκεί που βρίσκονται ορισμένες από τις πιο φτωχές αγροτικές περιοχές, τα μέλη της κοινότητας Luo επιμένουν ακόμα και σήμερα να τηρούν ένα σκληρό «τελετουργικό» που αναγκάζει τις γυναίκες που έχασαν τους συζύγους τους να κάνουν σεξ, πολλές φορές ακόμα και με εντελώς άγνωστους άντρες.

Στόχος του τελετουργικού αυτού είναι η κάθαρση, όπως ισχυρίζονται, ώστε οι γυναίκες να καταφέρουν να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους.

Σύμφωνα με περιγραφές μία γυναίκα που έχει χάσει τον σύζυγό της και ενώ ακόμα θρηνεί, εξαναγκάζεται να κάνει σεξ με έναν άντρα χωρίς να το επιθυμεί. Το «τελετουργικό» διαρκεί τρεις ολόκληρες και κατά τη διάρκεια αυτού ο άντρας ξυρίζει το κεφάλι της γυναίκας και έπειτα αυτή επιστρέφει στο σπίτι των γονιών της και μαγειρεύει ώστε να φάει μαζί του. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι και τα παιδιά της.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα η δημιουργία μίας λέσχης γυναικών έρχεται να δώσει ελπίδα και να υποστηρίξει όλες εκείνες τις χήρες που δεν θέλουν να ακολουθήσουν το «τελετουργικό της κάθαρσης», αλλά και να προσπαθήσει να αλλάξει την φιλοσοφία των αντρών.

Όπως εξηγούν μιλώντας στην κάμερα του BBC, η προσπάθειά τους είναι δύσκολη καθότι στην περιοχή τους τις αποφάσεις τις λαμβάνουν οι άντρες και αν μία γυναίκα παρακούσει, θα θεωρηθεί απείθαρχη. Σύμφωνα με όσα διηγούνται σε πολλές περιπτώσεις οι άντρες που με τους οποίους κάνουν σεξ δεν χρησιμοποιούν προφύλαξη και ορισμένοι μπορεί να πάσχουν ακόμα και HIV.

«Δεν είναι υπεύθυνα άτομα, πίνουν, καπνίζουν και μερικές φορές κάνουν σκληρά ναρκωτικά», λέει η Pamela, μία από τις γυναίκες που αναγκάστηκε να ακολουθήσει το «τελετουργικό της κάθαρσης» μετά τον θάνατο του συζύγου της. Σύμφωνα με την ίδια, αυτοί οι άντρες έρχονται από το πουθενά και έχουν βάλει στο μάτι τις περιουσίες που άφησαν οι σύζυγοι στις γυναίκες τους.

Για την Pamela μάλιστα το γεγονός ότι τελικά ακολούθησε το τελετουργικό της κάθαρσης είχε δραματικές συνέπειες για την υγεία της καθώς στη συνέχεια διαγνώστηκε με HIV.

Το BBC καταγράφει και την άλλη πλευρά, εκείνη δηλαδή των αντρών που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη «παράδοση». «Λένε ότι δεν θέλουν να καθαριστούν αλλά βαθιά μέσα τους το θέλουν», λέει ένας άντρας εξηγώντας ότι αν δεν το κάνουν δεν θα έχουν πού να πάνε.

Από την άλλη πάντως οι γυναίκες που συμμετέχουν στη λέσχη κάνουν λόγο για την αρχή μιας μακράς φεμινιστικής κίνησης. «Νομίζω ότι αυτό είναι βιασμός, νομίζω ότι αυτή είμαι μία πατριαρχική κοινωνία, νομίζω ότι αυτή η κουλτούρα μπορεί να αλλάξει και να μεταλλαχθεί και νομίζω ότι μπορούν να υπάρξουν νόμοι και πολιτικές που θα προστατεύουν τις χήρες και τα ορφανά», λέει μία από αυτές.

Το 2015 η κυβέρνηση της Κένυας ανακήρυξε παράνομο το συγκεκριμένο «τελετουργικό» και σήμερα υποστηρίζει ότι όσο αναπτύσσεται το εκπαιδευτικό σύστημα οι γυναίκες ζητούν νομική υποστήριξη για τα δικαιώματά τους

(Με πληροφορίες από BBC)

Δημοφιλή