Οι δέκα κορυφαίοι πολεμικοί μύθοι για τη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας

Γενοκτονία ρωσόφωνων στο Ντονμπάς, ναζιστικές ιδέες, έκρηξη σε εργοστάσιο χλωρίου και άλλες θεωρίες που αποδεικνύονται αβάσιμες.
picture alliance via Getty Images

Οι αναληθείς ισχυρισμοί για την γενοκτονία και ότι οι αρχές στο Κίεβο υποστηρίζουν τον ναζισμό είναι από τα πιο κοινά ψέματα που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο εν μέσω της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση.

Το NewsGuard, ένας οργανισμός που εδρεύει στις ΗΠΑ και παρακολουθεί την αξιοπιστία των ιστοσελίδων ειδήσεων και ενημέρωσης, είπε ότι οι πηγές των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης συνοδεύονται από λιγότερο γνωστούς ιστότοπους για να προωθήσουν παραπλανητικές αφηγήσεις.

Ο οργανισμός δημοσίευσε τους 10 κορυφαίους πολεμικούς μύθους που αφορούν την τεταμμένη σχέση Ρωσίας - Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης μιας «επίθεσης» σε εργοστάσιο χημικών στην ανατολική Ουκρανία και την νομιμότητα του δημοψηφίσματος του 2014 για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Το δημοσίευμα έγινε γνωστό αφού το Facebook και το Instagram δήλωσαν τη Δευτέρα ότι εμποδίζουν την προβολή των ρωσικών μέσων ενημέρωσης RT και Sputnik σε ολόκληρη την ΕΕ. Το TikTok ακολούθησε το παράδειγμά τους, ενώ το YouTube έχει μπλοκάρει τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς στην πλατφόρμα του στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη και το Twitter μπλόκαρε το RT και το Sputnik στην ΕΕ.

Η NewsGuard είπε ότι είχε εντοπίσει και παρακολουθεί 114 διαδικτυακές βάσεις, συμπεριλαμβανομένων πηγών ρωσικών κρατικών μέσων όπως το RT, το Sputnik και το Tass, αλλά προειδοποίησε ότι ιστότοποι χωρίς άμεσους συνδέσμους με το Κρεμλίνο προωθούν ψευδές περιεχόμενο σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

«Η Ρωσία εφαρμόζει μια πολυεπίπεδη στρατηγική για να εισάγει, να ενισχύσει και να διαδώσει ψευδείς και παραμορφωμένες αφηγήσεις σε όλο τον κόσμο – βασιζόμενη σε ένα μείγμα επίσημων πηγών κρατικών μέσων ενημέρωσης, ανώνυμων ιστοσελίδων και λογαριασμών και άλλων μεθόδων για τη προβολή προπαγάνδας που προωθεί τα συμφέροντα του Κρεμλίνου», αναφέρει η ανάλυση.

Οι μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται σε επιφυλακή για παραπληροφόρηση που σχετίζεται με τη ρωσική εισβολή. Η μητρική της Facebook και του Instagram, η Meta, δημιούργησε ένα «ειδικό κέντρο επιχειρήσεων» για την παρακολούθηση περιεχομένου που σχετίζεται με τη διένεξη στην Ουκρανία, ενώ το Twitter είπε ότι έχει αναστείλει περισσότερους από δώδεκα λογαριασμούς που προέρχονται από τη Ρωσία. Το YouTube και το TikTok δήλωσαν επίσης ότι παρακολουθούν στενά περιεχόμενο που σχετίζεται με τη σύγκρουση.

Αυτοί είναι οι 10 κορυφαίοι πολεμικοί μύθοι για την σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας του NewsGuard:

1. «Οι ρωσόφωνοι κάτοικοι στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας έχουν υποστεί γενοκτονία». Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία της Ευρώπης δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.

2. «Σαμποτέρ που μιλούσαν Πολωνικά επιχείρησαν να βομβαρδίσουν ένα εργοστάσιο χλωρίου στο Ντονμπάς». Το βίντεο της «επίθεσης», για το οποίο δεν υπάρχουν στοιχεία, καταγράφηκε μέρες πριν αναφερθεί ότι έγινε η επίθεση.

3. «Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα νηπιαγωγείο στο Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, στις 17 Φεβρουαρίου 2022». Οι βομβαρδισμοί προήλθαν από Ρώσους αποσχιστές.

4. «Η Ρωσία δεν στόχευσε τις μη στρατιωτικές δομές στην Ουκρανία κατά την έναρξη της εισβολής». Μία ημέρα μετά την εισβολή, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε τουλάχιστον τρεις ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις σε περιοχές αμάχων στην Ουκρανία.

5. «Ο ναζισμός είναι αχαλίνωτος στην ουκρανική πολιτική και κοινωνία και υποστηρίζεται από τις αρχές του Κιέβου». Ο υποψήφιος για το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα Svoboda κέρδισε το 1,6% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του 2019.

6. «Η Δύση πραγματοποίησε πραξικόπημα για να ανατρέψει τη φιλορωσική ουκρανική κυβέρνηση το 2014». Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η επανάσταση του Μαϊντάν του 2014 στην Ουκρανία ήταν ένα πραξικόπημα που ενορχηστρώθηκε από δυτικές χώρες.

7. «Οι ΗΠΑ έχουν ένα δίκτυο εργαστηρίων βιοόπλων στην Ανατολική Ευρώπη». Οι ισχυρισμοί βασίζονται σε παραπλανητική περιγραφή του Προγράμματος Μείωσης Βιολογικών Απειλών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

8. «Το ΝΑΤΟ έχει μια στρατιωτική βάση στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία». Δεν επιτρέπονται ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ουκρανία.

9. «Η Κριμαία εντάχθηκε νόμιμα στη Ρωσία». Η Συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε παράνομο το δημοψήφισμα του 2014 που υποστήριξε την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία.

10. «Η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από την κομμουνιστική Ρωσία». Η κοινή κληρονομιά Ρωσίας και Ουκρανίας χρονολογείται πριν από περισσότερα από 1.000 χρόνια.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή