Εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι της Νάπολι ξεχύθηκαν το βράδυ της Παρασκευής (23/5) στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης του ιταλικού Νότου για να γιορτάσουν το τέταρτο πρωτάθλημα Serie A στην ιστορία του συλλόγου. Οι δρόμοι γέμισαν με μπλε χρώμα και χιλιάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό.


Η νίκη των ”παρτενοπέι” επί της Κάλιαρι, που παρακολουθήθηκε με κομμένη την ανάσα από όλους τους φιλάθλους, πυροδότησε τον ενθουσιασμό στην κεντρική πλατεία, όπου η δημοτική αρχή εγκατέστησε μια γιγαντοοθόνη για τη ζωντανή μετάδοση του αγώνα. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν τον αγώνα με σημαίες, κασκόλ και συνθήματα και στη συνέχεια ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν τον θρίαμβο των παικτών του Αντόνιο Κόντε.
Ανάμεσα στα πυροτεχνήματα, τις αυτοσχέδιες παρελάσεις και τα καρουζέλ, τις εντυπώσεις έκλεψε ένα μεγάλο, αλληγορικό, άρμα που δημιούργησε ο σύλλογος «Coriandoli Gricignanesi». Για την περίσταση, οι άνθρωποι του συλλόγου μετέτρεψαν τον «Δούρειο Ίππο» στη.. ναπολιτάνικη εκδοχή του, βάφοντάς τον εξ ολοκλήρου με μπλε χρώμα και διακοσμώντας τον με τον αριθμό 4, σύμβολο του τέταρτου πρωταθλήματος που κατέκτησε ο ναπολιτάνικος σύλλογος.
Η ελληνικότητα της Νάπολης
Ο συμβολισμός του Δούρειου Ιππου – κάθε άλλο παρά τυχαίος δεν ήταν. . Οι οπαδοί του συλλόγου, γνωστοί με το παρατσούκλι «Παρτενοπέι» συχνά απορρίπτουν την ιδέα ότι είναι παραδοσιακά «Ιταλοί». Αντίθετα δηλώνουν με περηφάνια ότι κατάγονται από τους αρχαίους Έλληνες της Παρθενόπης, της πόλης που προηγήθηκε της σημερινής Νάπολης.
Η Παρθενόπη ήταν μια από τις σειρήνες της μυθολογίας. Ο Οδυσσέας έβαλε τους ναύτες του να τον δέσουν ώστε να αντισταθεί στο τραγούδι τους. Η Παρθενόπη όμως πήρε κατάκαρδα το ότι δεν μπόρεσε να σαγηνεύσει τον Οδυσσέα και πνίγηκε στην θάλασσα.
Partenope, sirena antica, oggi riemerge tra i fumogeni d’amore. Con la coda azzurra e le mani abbassate, saluta la sua gente in festa. Napoli sfila, canta, vibra. Anche il mare applaude: questa vittoria è leggenda, è passione, è eternamente azzurra. 💙🌊 pic.twitter.com/N8ZDWc01nj
— Museo di Emozioni Napoli (@museodiemozioni) May 27, 2025
Το σώμα της ξεβράστηκε στην ακτή της σημερινής Νάπολης. Οι νεοφερμένοι κάτοικοι της περιοχής που είχαν έρθει από την Κύμη της Εύβοιας, μάζεψαν τη σωρό της και την ενταφίασαν, ονομάζοντας προς τιμήν της την πόλη Παρθενόπη.
Η στρατηγική της θέση και ο λόφος που δέσποζε πάνω από την πόλη, έκαναν την Παρθενόπη πολύ ελκυστική για πολύ κόσμο που μετακινήθηκε εκεί. Στον λόφο πάνω από την Παρθενόπη, οι Κυμαίοι έχτισαν την νέα πόλη, την Νεάπολη.
Η Παρθενόπη μαζί με την Νεάπολη αποτελούν σήμερα την Νάπολη. Υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα της Μεγάλης Ελλάδας και δεν έχασε ποτέ τον ελληνικό της χαρακτήρα, παρά την κατάκτησή της από τους Ρωμαίους το 376 π.Χ.
Αντίθετα, η ρωμαϊκή και συνεπώς η σύγχρονη ιταλική ταυτότητα εντοπίζει τις μυθικές ρίζες της στον Αινεία, τον ηρωικό Τρώα που διέφυγε μετά την άλωση της Τροίας και στην συνέχεια ίδρυσε την Άλμπα Λόνγκα στο Λάτιο – τη γενέτειρα του Ρωμύλου και του Ρέμου, των θρυλικών ιδρυτών της Ρώμης.
Έτσι, σε μια χιουμοριστική αλλά συμβολικά φορτισμένη χειρονομία, οι σύγχρονοι «Partenopei» πανηγύρισαν τη νίκη τους στο ιταλικό πρωτάθλημα ως ένα είδος αντιστροφής του Τρωικού Πολέμου. Όπως υποδηλώνει η μεταφορά, οι ίδιοι -αντικαθιστώντας τους αρχαίους Έλληνες- χρησιμοποίησαν έναν «Δούρειο Ίππο» με τη μορφή του ποδοσφαίρου για να κατακτήσουν τη νέα «Τροία»: Το scudetto. Μια ευφάνταστη ιστορική τρολιά βγαλμένη κατευθείαν από τα βάθη του μύθου.