Οι υπό διαμόρφωση ελληνορωσικές σχέσεις. Εκτιμήσεις για το νέο τοπίο

Οι υπό διαμόρφωση ελληνορωσικές σχέσεις. Εκτιμήσεις για το νέο τοπίο
Anadolu Agency via Getty Images

Όπως είχαμε επισημάνει (και αναμενόταν) οι ελληνορωσικές σχέσεις περνούν από την ισορροπημένη ουδετερότητα στην ψυχρότητα με τάσεις ρήξης.

Η Ρωσία δεν μπορεί να συγχωρήσει ότι με την εμφατική δημοσιοποίηση της φερόμενης υπόθεσης κατασκοπείας και απόπειρας υπονόμευσης της συμφωνίας των Πρεσπών, μια σχετικά φίλα διακείμενη στη Μόσχα χώρα επιβεβαίωσε τις αιτιάσεις δυτικών κύκλων για αθέμιτες παρεμβάσεις της πρώτης στα εσωτερικά τρίτων κρατών. Η συντήρηση του θέματος και μάλιστα σε υψηλούς τόνους (που επέλεξε η Αθήνα) δείχνει στη Μόσχα ότι την αψηφούμε και πως είμαστε αποφασισμένοι να τραβήξουμε το σχοινί.

Είτε λοιπόν, έχοντας λερωμένη τη φωλιά της, δεν θα ακολουθήσει (αν και είναι ζήτημα πρεστίζ, εικόνας και ουσίας και δη για μια μεγάλη δύναμη, όποτε ως ενδεχόμενο συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες) ή έχοντας κατασταλάξει στην άποψη ότι οι επιλογές μας υπαγορεύονται από τις ΗΠΑ και εφόσον αυτό δεν ανατρέπεται, θα δοκιμάσει τις αντοχές μας (και ενόψει της εκπλήρωσης των προϋποθέσεων της συμφωνίας των Πρεσπών).

Οι ρωσικές επενδύσεις είναι περιορισμένες, αλλά οι τουριστικές αφίξεις ενισχυμένες. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων έχουν επηρεασθεί αρνητικά από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και τα ρωσικά αντίμετρα, ενώ στο φυσικό αέριο δεν είναι προς το συμφέρον της Μόσχας να το πολιτικοποιήσει στην παρούσα φάση. Σε σχέση με Τουρκία και Κύπρο οι αποφάσεις των Ρώσων δεν θα είναι εν θερμώ, ωστόσο, καλό είναι να έχουμε υπόψιν ότι ο χάρτης αναδιατάσσεται συνολικά, άρα δεν αποκλείονται εκπλήξεις.

Τέλος, είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αυστηροποιήσει το πλαίσιο των κινήσεων αμφισβήτησης της συμφωνίας των Πρεσπών, προκαταλαμβάνοντας τις ενέργειες τρίτων και χρεώνοντας τες στην εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι και είναι επιβεβλημένο, αφού παρουσιαστούν απτές αποδείξεις για τους ισχυρισμούς σε βάρος του ρωσικού παράγοντα (έστω εν μέρει), να γίνει έγκαιρα η διαφοροποίηση με όσους αντιτίθενται στη συμφωνία, χωρίς να είναι φασίστες ή χρηματιζόμενοι. Αλίμονο, αν σε συνθήκες πόλωσης (εντός και εκτός της χώρας) συμπεριληφθούν και δη με συνομωσιολογικό χαρακτήρα και τα δεδομένα παιχνίδια επιρροής του ξένου παράγοντα.

Πρώτη δημοσίευση στην προσωπική σελίδα του κ. Κωνσταντίνου Φίλη στο Facebook, η HuffPost Greece αναδημοσιεύει με την άδειά του

Δημοφιλή