Οι έξι καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ζούμε ενώ δουλεύουμε από το σπίτι

Κοσμοπολίτικα hotspots, που προσελκύουν εργαζόμενους με υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και πολυτελή τρόπο διαβίωσης.
Yelena Rodriguez Mena via Getty Images

Με την πανδημία του κορονοιού να έχει δημιουργήσει μια ιδιόμορφη κοινωνία ανθρώπων, οπου εργάζονται σε μια χώρα αλλά ζει σε μια άλλη, μια νέα τάξη πραγμάτων δημιουργείται.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, που εργάζονται μέσω της οθόνης του υπολογιστή τους, αναζητούν τον δικό τους παράδεισο για να εργαστούν μακριά από τα κλασικά γραφεία.

Σε πόλεις, παραλίες, βουνά ή απομακρυσμένα νησιά που βρίσκονται στη μέση του Ατλαντικού, οι περίφημοι ψηφιακοί νομάδες έχουν αναδείξει μέσω του Bloomberg, τις έξι πόλεις που είναι στην κορυφή της λίστας τους.

Κοσμοπολίτικα hotspots, που προσελκύουν τη διεθνή αυτή κοινότητα εργαζομένων με υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και πολυτελή τρόπο διαβίωσης, που μετακινείται από τόπο σε τόπο.

Κι ενώ εξωτικοί προορισμοί όπως το Κουρασάο και το Πράσινο Ακρωτήρι εκδίδουν ψηφιακές βίζες για τους περίφημους νομάδες, εξι πόλεις κερδίζουν το στοίχημα. Όχι μόνο γιατί προσελκύουν μεμονωμένους εργαζομένους, αλλά γιατί ολόκληρες εταρείες επιλέγουν να μεταφέρουν εκεί τους εργαζομένους αλλά και τις έδρες τους.

Κουάλα Λουμπούρ

Η πρωτεύουσα της Μαλαισίας είναι στην κορυφή της λίστας, έχοντας επισκιάσει εδώ και καιρό την Σιγκαπούρη καθώς γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική σε πολυεθνικές επιχειρήσεις λόγω του μεγάλου αγγλόφωνου εργατικού δυναμικού της.

Το 2021, η πόλη βρέθηκε στην πρώτη θέση σε μια παγκόσμια έρευνα μεταξύ 12.000 ψηφιακών νομάδων οι οποίοι την επέλεξαν γιατί βρίσκουν εύκολα στέγαση, είναι κόμβος αεροπορικών εταρειών και είναι φορολογικά φιλική.

«Είναι το σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών ανάμεσα στη νοτιοανατολική Ασία, την Κίνα, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία», υποστηρίζει η Caroline Pujo, που μετακόμισε στην Κουάλα Λουμπούρ με τον σύζυγό και τον 10χρονο γιο της, από τη Σαγκάη όπου ζούσε τα τελευταία 15 χρόνια.

Ξοδεύει περίπου 3.000 ringgit, 682 δολάρια το μήνα για ενοίκιο και εργάζεται ως σύμβουλος εκδηλώσεων, με πελάτες από τις γειτονικές χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Αυστραλία.

Αν και η Μαλαισία είναι μια χώρα όπου όλα κυλούν ήρεμα και με αρμονία, μια κακή σύνδεση στο ίντερνετ μπορεί να διαταράξει την ισορροπία καθώς σε μια πιο τεχολογικά αναπτυγμένη περιοχή κάτι τέτοιο θα ήταν σχεδόν αδύνατο. Όμως δεν αλλαζει τον παράδεισό της.

Λισαβόνα

Μια από τις παλαιότερες και πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης, η Λισαβόνα έχει επαναπροσδιοριστεί ως προορισμός για νέους, φιλοξενώντας εκδηλώσεις όπως το ετήσιο Web Summit και προσφέροντας έναν συνδυασμό πολιτισμού, νυχτερινής ζωής και καλού καιρού με εύκολη πρόσβαση σε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Ευρώπης.

Ο ιστότοπος Dispatches την χαρακτήρισε πέρυσι ως τον «αναμφισβήτητα πιο δημοφιλή προορισμός για ψηφιακούς μετανάστες στην Ευρώπη».

Η Λισαβόνα απολαμβάνει την άνθηση που έχει δει στις τιμές των ακινήτων της να αυξάνονται σταθερά μετά την εισροή πλούσιων νομάδων που αγοράζουν σπίτια στην πρωτεύουσα και κατά μήκος των δαντελωτών ακτών της.

Τον περασμένο Αύγουστο, η Allison Baxley και η οικογένειά της άφησαν το διαμέρισμά τους στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου πλήρωναν 4.300 δολάρια το μήνα, για ένα σπίτι τριών υπνοδωματίων με πισίνα δίπλα στην πορτογαλική ακτή σχεδόν στο μισό της τιμής.

Το πολυτελές πορτογαλικό θέρετρο στο Κασκάις, έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης για τους νομάδες που απολαμβάνουν τον λαμπερό ουρανό του ευρωπαϊκού νότου και βρίσκονται μόλις μισή ώρα μακριά από την πρωτεύουσα.

Ντουμπάι

Το εμιράτο της ερήμου κονταροχτυπιέται με το κοσμοπολίτικο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη για να κερδίσει όλο και περισότερους ψηφιακούς νομάδες.

Μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ευρώπη, έχει γίνει ακόμη πιο δημοφιλής προορισμός καθώς το Ντουμπάι έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να μετατραπεί σε πόλης του μέλλοντος.

Ο Μπερντ Χάνκε, οικονομικός σύμβουλος σε πολυεθνική με έδρα το Λονδίνο, μετακόμισε στο Ντουμπάι κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να ξεφύγει από την ασφυκτική καραντίνα της Στουτγάρδης, όπου είχε επιλέξει έως τότε να μένει.

Το γεγονός οτι το Ντουμπάι μετατρέπεται σε οικονομικό κέντρο της μέσης Ανατολής και της Ασίας και με την αγορά των κρυπτονομισμάτων να ευδοκιμεί, η επιλογή ήταν μοναδική. Ενώ το οτι βρίσκεται στην ίδια ζώνη ώρας με την Ευρώπη, διευκολύνει τις συνομιλίες του με τους συνεργάτες του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μπανγκαλόρ (Μπανγκαλόρ)

Η πόλη της Ινδίας, έχει γίνει ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τεχνολογικούς κόμβους στον κόσμο, που φιλοξενεί χιλιάδες startups και εταιρείες λογισμικού και τροφοδοτείται με χρήματα από παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας και ξένους επενδυτές με blue chip, όπως η Sequoia Capital και η Goldman Sachs.

Τα επιχειρηματικά κεφάλαια ρέουν στην πόλη της νότιας Ινδίας ταχύτερα από ό,τι στο Λονδίνο ή το Σαν Φρανσίσκο και αυξήθηκαν στα 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016.

Πρόκειται για μια αυξανόμενη κοινότητα «μεταναστών» που έχουν δημιουργήσει διεθνή σχολεία, μπαρ και εστιατόρια που απευθύνονται στους διεθνείς πελάτες τους και σερβίρουν μέχρι χοιρινά παϊδάκια.

Όπως λένε χιλιάδες εργαζόμενοι στη Silicon Valley, επιλέγουν να την εγακταλείψουν λόγω της υψηλής εγκληματικότητας και της θλιβερής κατάσταση που επικρατεί στην εκπαίδευση, σε μια «μαζική έξοδο» από την τεχνολογική καρδιά των ΗΠΑ.

Μπορεί πολλά πράγματα στη Μπανγκαλόρ να φαίνονται ημιτελή, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων και των κτιρίων, ωστόσο χιλιάδες ξένοι πολίτες την επιλέγουν ως το επόμενο σπίτι τους.

Πόλη του Μεξικό

Η τεράστια πόλη των σχεδόν 22 εκατομμυρίων ανθρώπων, μπορεί να φαίνεται απίθανη ως υποψήφια για καταφύγιο νομάδων ωστόσο είναι στην πρώτη πεντάδα στις προτιμήσεις.

Η παλαιότερη πρωτεύουσα της Αμερικής κερδίζει γρήγορα την προσοχή ως κέντρο επιχειρηματιών και νεοφυών επιχειρήσεων στη Λατινική Αμερική.

Το Μεξικό κατέκτησε την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στην κατάταξη Expat Insider του 2022 του InterNationsμ ως μια από τις καλύτερες χώρες για να ζεις.

Συνδυάζοντας επτά αιώνες ιστορίας με μερικές από τις πιο προοδευτικές πολιτικές της περιοχής - ήταν η πρώτη στη Λατινική Αμερική που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφύλων - φιλοξενεί τα περισσότερα εστιατόρια στην Αμερική και έχει μετατραπεί σε πολιτισμικό σταυροδρόμι της Αμερικής.

Ρίο Ντε Τζανέιρο

Μια από τις πιο γοητευτικές πόλεις του κόσμου, η πρώην πρωτεύουσα της πορτογαλικής αυτοκρατορίας μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα εμβληματικό σκηνικό από καταπράσινα βουνά που περιβάλλουν ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά λιμάνια του κόσμου.

Ενώ η πόλη βρέθηκε σε παρακμή μετά τη δεκαετία του 1990, επισκιασμένη από την οικονομική ανθιση του Σάο Πάολο, η χαλαρή ατμόσφαιρα και οι παγκοσμίου φήμης παραλίες του Ρίο εξακολουθούν να ασκούν γοητεία στους ξένους, που θέλουν να ζήσουν στη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής.

Κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι αποφασίζουν να εγκατασταθούν μόνιμα στην πόλη του αιώνιου καρναβαλιού και να ζήσουν, μια ξέφρενη και πολυτελή ζωή στα διαμερίσματα με θέα τη κόπα καμπάνα.

Δημοφιλή