ΔΙΕΘΝΕΣ
23/07/2019 10:08 EEST | Updated 23/07/2019 17:39 EEST

Ο περίεργος τρόπος με τον οποίο ξεκίνησαν οι φήμες περί θανάτου του Ερντογάν (και έγιναν viral)

Καμία ενημέρωση από το Προεδρικό Μέγαρο.

ASSOCIATED PRESS

Αναστάτωση προκάλεσαν οι φήμες περί θανάτου του προέδρου της Τουρκίας οι οποίες διοχετεύτηκαν στα social media και εξαιτίας της σιωπής του Προεδρικού Μεγάρου που δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί για τις ανεπιβεβαίωτες «ειδήσεις».

Oι ύποπτες αναρτήσεις ανέφεραν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέθανε από καρδιακή ανακοπή ή ότι υπέστη καρδιακό επεισόδιο και οι γιατροί δίνουν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή.

Κάποιες πηγές  αναφέρουν πως όλα ξεκίνησαν όταν σε σελίδα της Wikipedia στα εβραϊκά και σε λήμμα σχετικό με τον πρόεδρο της χώρας, εμφανίστηκε  ημερομηνία θανάτου. Και ήταν η σημερινή.

Έτσι η παραφιλολογία περί θανάτου του Ερντογάν, με τη δύναμη των social media μεταδόθηκε αστραπιαία. Ωστόσο τα ΜΜΕ στο Ισραήλ μετέδωσαν πως ο πρόεδρο της γείτονος χώρας βρίσκεται σε διακοπές και για το λόγο αυτό αμέσως έσπευσαν να διορθώσουν το λάθος στη Wikipedia, εμποδίζοντας την πρόσβαση στο λήμμα «Ερντογάν». 

Κάποιες αραβικές ιστοσελίδες επίσης αναδημοσίευσαν την ψευδή είδηση αλλά τις πληροφορίες αυτές διέψευσε κατηγορηματικά η ιστοσελίδα «Arab Turk», η οποία επικαλέστηκε προεδρική πηγή.

Εν τέλει, «σημείο ζωής» ήρθε μέσω Twitter, με αφορμή τον Μπόρις Τζόνσον, στον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε τα συγχαρητήριά του για την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων. 

 

 

Το hashtag #ερντογάν και #erdogan είναι μεταξύ των τριών δημοφιλέστερων πάντως για σήμερα στο Τwitter μεταξύ των χρηστών.