Οι Ιταλοί θα ξοδέψουν 85 ευρώ κατά κεφαλήν για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Η κρίση του κόστους ζωής δεν αποτρέπει τους κατοίκους της Ιταλίας από το να γιορτάσουν τον έρωτα.
Mauro Cociglio - Turin - Italy via Getty Images

Οι Ιταλοί θα ξοδέψουν 85 ευρώ κατά κεφαλήν για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τρίτη και σύμφωνα με την οποία θα υπάρξουν λιγότερα δώρα και περισσότερα ρομαντικά δείπνα φέτος, καθώς η κρίση του κόστους ζωής δεν αποτρέπει τους κατοίκους της Bel Paese από το να γιορτάσουν τον έρωτα τους.

Περίπου έξι στους 10 Ιταλούς θα γιορτάσουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, με τις δαπάνες να είναι αυξημένες κατά 14 ευρώ περίπου σε σχέση με πέρυσι, στα 85 ευρώ κατά κεφαλήν, ανέφερε η έρευνα του ινστιτούτου έρευνας αγοράς IPSOS για τον όμιλο λιανικού εμπορίου Confcommercio.

Όμως οι υψηλότερες τιμές θα πλήξουν κάπως το τραπέζι, καθώς ένα στα πέντε ζευγάρια θα δειπνήσει σπίτι φέτος αντί σε κάποιο εστιατόριο, ανέφερε η έκθεση.

Περισσότεροι νεότεροι Ιταλοί, 66% των κάτω των 34 ετών, από ό,τι οι μεγαλύτεροι, 57% των άνω των 34 ετών, θα τιμήσουν τη γιορτή.

Περίπου το 73% των 1.000 καταναλωτών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι θα οργανώσουν ρομαντικό δείπνο, ενώ το 61% δήλωσε ότι θα δώσει ένα δώρο ως ένδειξη της αγάπης του.

Τα λουλούδια αποδεικνύονται... ανθεκτικά στην ύφεση στην Ιταλία την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, καθώς σχεδόν 13 εκατομμύρια ανθοδέσμες και συνθέσεις αναμένεται να πωληθούν μέχρι το τέλος της Τετάρτης, σύμφωνα με την ιταλική ομάδα αγροτών Cia.

Παρά την ύφεση της οικονομίας, τα ζευγάρια στην πιο ρομαντική γιορτή εξακολουθούν να είναι πρόθυμα να αγοράσουν λουλούδια, κυρίως τριαντάφυλλα, με πάνω από 10 εκατομμύρια να αναμένεται να πωληθούν στα ανθοπωλεία.

Οι παραδόσεις των ερωτευμένων

Τα μπουκέτα θα είναι σίγουρα σε αφθονία από τη γενέτειρα του Αγίου Βαλεντίνου στο Τέρνι της Ούμπρια, όπου κάθε χρόνο οι εραστές ορκίζονται αιώνιο πάθος στον καθεδρικό ναό που φιλοξενεί το κεφάλι του Αγίου.

Μέσα στην εκκλησία, πίνακες που αναφέρονται σε γεγονότα της ζωής του Αγίου Βαλεντίνου στο Τέρνι της Ιταλίας στις 20 Ιανουαρίου 2004. Κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου (ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου), εκατοντάδες ερωτευμένοι ορκίζονται για την αγάπη και την πίστη μπροστά στον τάφο του προστάτη των ερωτευμένων στη βασιλική της Τέρνι.
Μέσα στην εκκλησία, πίνακες που αναφέρονται σε γεγονότα της ζωής του Αγίου Βαλεντίνου στο Τέρνι της Ιταλίας στις 20 Ιανουαρίου 2004. Κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου (ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου), εκατοντάδες ερωτευμένοι ορκίζονται για την αγάπη και την πίστη μπροστά στον τάφο του προστάτη των ερωτευμένων στη βασιλική της Τέρνι.
Eric VANDEVILLE via Getty Images

Τα ζευγάρια συρρέουν επίσης κάθε χρόνο στη κωμόπολη Σάνταλι της Σαρδηνίας, κοντά στο Νουόρο, για να ζητήσουν από τον Αγιο να τους ευλογήσει τους αρραβώνες.

Το τελετουργικό αυτό πραγματοποιείται εδώ και αιώνες στην εκκλησία του 15ου αιώνα της πόλης, η οποία είναι μόλις η δεύτερη στην Ιταλία που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Βαλεντίνο.

Στην τοπική διάλεκτο ο άγιος αποκαλείται στοργικά ως Su Coiadori («αυτός που αρραβωνιάζεται») και πολλά από τα ζευγάρια περιμένουν από το προσκύνημά τους να ευλογήσει το γάμο τους.

Η Ιταλία προσφέρει και άλλες ρομαντικές τελετές για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Το χωριό Βίκο ντελ Γκαργκάνο στον ιταλικό νότο, για παράδειγμα, έχει μια παράδοση 300 ετών να στολίζουν με γιρλάντες ένα δρομάκι των ερωτευμένων για να αγκαλιάζονται τα ζευγάρια και να ανταλλάσσουν ερωτικές υποσχέσεις.

Άλλα μέρη, όπως η γενέτειρα του Λεονάρντο ντα Βίντσι στην Τοσκάνη, έχουν μια πιο... πρακτική παράδοση.

Το δημοτικό συμβούλιο του Βίντσι έχει μετατρέψει το πάρκινγκ του αθλητικού του κέντρου, δημοφιλές στα ερωτευμένα ζευγάρια, σε ένα πάρκο αγάπης με χαμηλό φωτισμό και πρακτικά δοχεία για τα σκουπίδια που αφήνει η ερωτική πράξη.

Πηγή: Ansa

Δημοφιλή