Οι κοινωνίες που θα συσπειρωθούν θα βγουν πιο δυνατές και δημοκρατικές από την πανδημία

Η αντιμετώπιση της πανδημίας μας φέρνει αντιμέτωπους με προϋπάρχοντα προβλήματα και παθογένειες του συστήματός μας
ASSOCIATED PRESS

Το ξεκάθαρο μήνυμα του κορωνοϊού είναι ότι η συνεργασία, σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο, είναι μονόδρομος. Εάν δεν νικήσουν αυτήν την μάχη όλες οι χώρες, καμία χώρα δεν είναι ασφαλής στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε. Επίσης, για να βγει η κάθε χώρα νικητής χρειάζεται πολύ καλή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτών της. Οι κυβερνήσεις ζητούν από τους πολίτες τους να συναινέσουν στον περιορισμό των κεκτημένων δικαιωμάτων και συνταγματικών ελευθεριών τους προκειμένου να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία. Το πόσο μεγάλη απήχηση βρίσκει αυτό το κάλεσμα φαίνεται να σχετίζεται με το πόσο δημοκρατική είναι η κάθε χώρα.

Αυτό συνάγεται από το γεγονός ότι οι χώρες όπου υπάρχουν τα υψηλότερα ποσοστά συμμόρφωσης, είναι οι πέντε πιο δημοκρατικές χώρες στον κόσμο σύμφωνα με τον Δείκτη Δημοκρατικότητας του Intelligence Unit του Economist για το 2019. Πρόκεται για την Νορβηγία, την Ισλανδία, την Σουηδία, τη Νέα Ζηλανδία και την Φιλανδία.

Ο δείκτης αυτός μετράει τα επίπεδα της δημοκρατίας σε 167 χώρες. Η Ελλάδα κατέχει την 39η θέση και είναι πιο χαμηλά από χώρες όπως η Χιλή, η Ουρουγουάη, η Κόστα Ρίκα, ο Μαυρίκιος, η Μποτσουάνα, το Πράσινο Ακρωτήριο, το Ισραήλ, η Ταϊβάν. Η κατάταξη της κάθε χώρας έχει να κάνει με το τι βαθμό (ανώτατο το 10) συγεντρώνει στις κάτωθι πέντε κατηγορίες.

Η Ελλάδα έχει βαθμολογηθεί ως εξής:

Ανάλογο βαθμό στην κατηγορία λειτουργία της κυβέρνησης έχουν χώρες όπως το Λεσότο, η Γουατεμάλα, το Μαρόκο, η Καμπότζη, η Μολδαβία και το Ελ Σαλδαβόρ με 4,64.

Tα ανωτέρω στοιχεία εξηγούν, σε ένα βαθμό τουλάχιστον, σε τι εμπόδια προσκρούει το κάλεσμα της κυβέρνησης για περισσότερη συμμόρφωση στα μέτρα. Η λειτουργία της κυβέρνησης, που είναι το κλειδί για να της έχουν εμπιστοσύνη οι πολίτες ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την πανδημία και τα παράπλευρα προβλήματα που δημιουργεί, είναι κάτω από το 5. Η δε πολιτική συμμετοχή και κουλτούρα δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά για να αντισταθμίσουν, ενώ είναι αρκετά υψηλά οι ατομικές ελευθερίες.

Για περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον Δείκτη Δημοκρατικότητας Εδώ

Ένας ακόμη αποθαρρυντικός παράγοντας είναι οι συγκεγχυμένες πληροφορίες που δίνονταν γύρω από τα διάφορα θέματα, όπως π.χ η χρήση μάσκας. Η μη ξεκάθαρη και διαφανής επικοινωνία της κυβερνήσης προς τους πολίτες, στρέφουν τον κόσμο σε θεωρίες συνωμοσίας, καταλήγει αναφορά ειδικής επιτροπής στην Ολλανδία για φαινόμενα συνομοσιολογίας που παρατηρήθηκαν κι εκεί.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να αυξηθούν τα τεστ σε όλη την Ελλάδα. Όσο περισσότερα στοιχεία συγκεντρώνονται για την επιδημιολογική κατάσταση ανά περιοχή, τόσο πιο στοχευμένα και τοπικά μπορούν να είναι τα μέτρα. Αυτό θα τα κάνει πιο ορθολογικά και αξιόπιστα, αυξάνοντας τη συμμόρφωση των πολιτών αλλά και την αίσθηση ασφάλειας όταν τα μέτρα χαλαρώνουν.

Συμπερασματικά, η αντιμετώπιση της πανδημίας μας φέρνει αντιμέτωπους με προϋπάρχοντα προβλήματα και παθογένειες του συστήματός μας και μας ζητάει να τα λύσουμε για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε. Ας αδράξουμε της ευκαιρίας για εξέλιξη ώστε να νοηματοδοτήσουμε τις απώλειες που φέρνει η πανδημία.

  • Από την Μαρία Κονταρίνη // Facebook, Twitter & LinkedIn: Maria Kontarini Προσωποκεντρική ψυχοθεραπεύτρια // διαμεσολαβητής & διευκολυντής ομάδων// πρώην διπλωμάτης στη Βοσνία και ΝΑΤΟ // Ερευνητής

Δημοφιλή