Οι μέρες της εβδομάδας με τα οικονομικότερα εισιτήρια για να κάνουμε αεροπορικό ταξίδι

Οι ειδικοί αναλύουν και αναδεικνύουν τις βέλτιστες ημέρες τις εβδομάδας για να κάνουμε αεροπορικό ταξίδι.
LOADINGERROR LOADING

Τα αεροπορικά ταξίδια το καλοκαίρι του 2022 χαρακτηρίστηκαν από αυξημένες ακυρώσεις, υψηλές τιμές, χαμένες αποσκευές, ατελείωτες ουρές και γενικό χάος.

Είναι λογικό να έχουμε σημαδευτεί από τις καλοκαιρινές εμπειρίες πτήσεων. Ευτυχώς, η κατάσταση βελτιώνεται, αλλά υπάρχουν επίσης τρόποι για να μειώσουμε την πιθανότητα να έχουμε κακή εμπειρία. Ένα μεγάλο θέμα είναι να έχουμε στρατηγικό σχέδιο για την ημέρα που θα πετάξουμε.

Ζητήσαμε από εμπειρογνώμονες αεροπορικών ταξιδιών να μοιραστούν ποιες ημέρες θεωρούν ότι είναι οι καλύτερες για τους επιβάτες όσον αφορά το κόστος, την πολυκοσμία και τις ακυρώσεις. Όπως αποδεικνύεται, είχαν απαντήσεις και για τις τρεις περιπτώσεις.

Οι καλύτερες μέρες να πετάξει κανείς όσον αφορά το κόστος

«Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων μπορεί να διαφέρουν από τη μια μέρα στην άλλη», δηλώνει ο Μάρτιν Τζόουνς, Διευθύνων Σύμβουλος και ειδικός στα ταξίδια στην Airport Parking Reservations. «Ωστόσο, οι αεροπορικές εταιρείες είναι σχετικά προβλέψιμες όταν πρόκειται για διακυμάνσεις τιμών. Κατά κανόνα, οι φθηνότερες ημέρες της εβδομάδας για πτήση είναι αυτές που ταξινομούνται ως ”εκτός αιχμής” - Τρίτη και Τετάρτη».

Με απλά λόγια, όσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση για μια συγκεκριμένη πτήση ή (για) ημέρα ταξιδιού, τόσο πιο πιθανό είναι να δούμε υψηλότερες τιμές. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να αποφύγουμε τις πτήσεις σε πολυάσχολες ημέρες ταξιδιού.

«Πολλοί άνθρωποι εκμεταλλεύονται δύο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα φεύγοντας για διακοπές την Παρασκευή και επιστρέφοντας το επόμενο Σάββατο ή Κυριακή», δήλωσε ο Φιλ Ντένγκλερ, συνιδρυτής του The Vacationer. «Πολλοί επαγγελματίες ταξιδιώτες πετούν αργά το βράδυ της Κυριακής ή νωρίς το πρωί της Δευτέρας και επιστρέφουν την Παρασκευή. Η Τρίτη και η Τετάρτη είναι συνήθως οι φθηνότερες ημέρες, επειδή λιγότεροι άνθρωποι πετούν. Βλέπουμε τακτικά εξοικονόμηση 10% ή περισσότερο για πτήσεις που αναχωρούν την Τρίτη και την Τετάρτη σε σύγκριση με άλλες ημέρες».

Και ανεξάρτητα από την ημέρα της εβδομάδας, ας δώσουμε προσοχή σε άλλους τύπους ωρών αιχμής ταξιδιού, όπως διακοπές στο τέλος του έτους ή ανοιξιάτικες διακοπές στο σχολείο. Η Τετάρτη πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών, για παράδειγμα, είναι συνήθως μια από τις πιο πολυσύχναστες και ακριβές ημέρες ταξιδιού του χρόνου (σε περίπτωση που κάνουμε διεθνές ταξίδι).

«Ενώ η Τρίτη και η Τετάρτη είναι κατά μέσο όρο οι φθηνότερες ημέρες για μια πτήση, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό ισχύει για το δρομολόγιό μας» σημειώνει ο Ντένγκλερ. «Παράγοντες όπως η εποχή του χρόνου και οι πόλεις προορισμού και αναχώρησης μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές. Συνιστώ να χρησιμοποιούμε την προβολή ημερολογίου των Πτήσεων Google πριν κάνουμε κράτηση για την πτήση μας για να εξασφαλίσουμε τις φθηνότερες ημέρες».

Οπως λέει, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση δεν υπάρχει η «καλύτερη» ημέρα ή ώρα για να κλείσουμε μια πτήση. Η ημέρα που πετάμε επηρεάζει περισσότερο το κόστος από την ημέρα που αγοράζετε το εισιτήριό σας.

«Υπάρχουν μεγάλες προσφορές διαθέσιμες κάθε μέρα της εβδομάδας», λέει ο Ντένγκλερ. «Επομένως, δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στον έλεγχο των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων μόνο μια συγκεκριμένη ημέρα».

Οι καλύτερες μέρες να πετάξει κανείς όσον αφορά το πλήθος

«Εκτός του ότι από το ότι είναι φθηνότερες, η Τρίτη και η Τετάρτη είναι επίσης οι καλύτερες μέρες για να πετάξει κανείς επειδή υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι στο αεροδρόμιο», λέει ο Ντένγκλερ. «Αυτό σημαίνει λιγότεροι έλεγχοι, λιγότερη κίνηση γύρω από το αεροδρόμιο και τη δυνατότητα να μπούμε σε μια πτήση που δεν είναι εντελώς γεμάτη».

Σημειώνει επίσης ότι το να βρεθούμε σε μια πτήση που δεν είναι γεμάτη μειώνει επίσης τις πιθανότητες να χρειαστεί να ελέγξουμε την τσάντα χειραποσκευής μας και γενικά δημιουργεί μια πιο ήρεμη εμπειρία.

.
izusek via Getty Images
.

«Για όσους αναζητούν μια πιο ήσυχη πτήση, συνιστάται να ταξιδεύουμε σε ημέρες που δεν είναι αιχμής, ιδιαίτερα Τρίτες και Τετάρτες», λέει ο Τζόουνς. «Αυτές οι μέρες είναι συνήθως λιγότερο ”απασχολημένες” για επαγγελματικά ταξίδια. Οι επαγγελματίες ταξιδιώτες συνήθως πετούν στην αρχή ή/και στο τέλος της εβδομάδας, ενώ όσοι ταξιδεύουν για αναψυχή συχνά περιμένουν μέχρι το Σαββατοκύριακο».

Οι καλύτερες μέρες να πετάξει κανείς όσον αφορά στις ακυρώσεις

«Τα τελευταία χρόνια, οι ακυρώσεις πτήσεων γίνονται όλο και πιο απογοητευτικές και φαινομενικά αναπόφευκτες», λέει ο Τζόουνς. «Αν και οποιαδήποτε πτήση μπορεί ”τεχνικά” να ακυρωθεί, πρόσφατες τάσεις έχουν δείξει ότι οι ακυρώσεις πτήσεων συνήθως συμπίπτουν με το πόσο πυκνοκατοικημένο είναι ένα αεροδρόμιο. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να αξίζει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να ταξιδέψουμε σε ημέρες εκτός αιχμής - Τρίτη και Τετάρτη».

Ο Ντάνγκλερ σημειώνει ότι τα δεδομένα του 2022 από την εταιρεία αεροπορικών πληροφοριών FlightAware δείχνουν τις λιγότερες ακυρώσεις κατά μέσο όρο την Τρίτη και την Τετάρτη. Το τρίτο καλύτερο ρεκόρ το έχουν οι Δευτέρες.

«Η Τρίτη είχε πολύ λιγότερες ακυρώσεις την εβδομάδα (321) από την Παρασκευή (826), που είναι η ημέρα με τις περισσότερες ακυρωμένες πτήσεις», εξηγεί ο Ντένγκλερ.

Τονίζει επίσης ότι η επιλογή του χρόνου πτήσης μπορεί να είναι σημαντική για την αποφυγή ακυρώσεων και καθυστερήσεων.

«Γενικά, οι πτήσεις νωρίς το πρωί είναι πολύ λιγότερο πιθανό να ακυρωθούν ή να παρουσιάσουν σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με τις πτήσεις που αναχωρούν αργότερα μέσα στην ημέρα», λέει ο ίδιος. «Εάν είναι δυνατόν, ας κλείσουμε μια απευθείας πτήση πολύ νωρίς το πρωί. Μία ή πολλές συνδέσεις αυξάνουν δραματικά τις πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε καθυστέρηση ή ακύρωση».

Το να πετάμε Τρίτη ή Τετάρτη δεν είναι πάντα μια επιλογή, αλλά αν μπορούμε να το αλλάξουμε, αυτές οι δύο καθημερινές μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι η εμπειρία του αεροπορικού ταξιδιού αξίζει όσο κόπο επενδύσαμε σ′ αυτό.