Πολύτιμες οδηγίες για να κάνουμε υποφερτό τον εφιάλτη του ταξιδιού με αεροπλάνο αυτή την εποχή

Οι ειδικοί μοιράζονται συμβουλές σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουμε τις ακυρώσεις πτήσεων, τα πολυσύχναστα αεροδρόμια, τις χαμένες αποσκευές και πολλά άλλα κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιρινού χάους.

Το καλοκαίρι του 2022 σηματοδοτεί μια, θα μπορούσαμε να πούμε, χαοτική χρονική στιγμή για να ταξιδέψει κανείς με αεροπλάνο.

Κάθε εβδομάδα βλέπουμε πρωτοσέλιδα για μαζικές ακυρώσεις και καθυστερήσεις, χαμένες αποσκευές, αεροπορικές εταιρείες με μειωμένο προσωπικό, τεράστιες ουρές στα αεροδρόμια, απεργίες, τιμές που εκτοξεύονται στα ύψη και άλλα πολλά.

«Τα ταξίδια το καλοκαίρι του 2022 σίγουρα αντιμετωπίζουν προκλήσεις, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε την ευκαιρία να χαλαρώσουμε στην παραλία που ονειρευόμασταν ή δεν να μπορέσουμε να βάλουμε ένα ”τικ” σε μια πόλη απ′ αυτές που έχουμε βάλει για να ταξιδέψουμε στη λίστα μας», δηλώνει στη HuffPost ο Μάρτιν Τζόουνς, Διευθύνων Σύμβουλος της Airport Parking Reservations. «Η προετοιμασία για κάθε αλλαγή συμβάντων είναι το κλειδί».

Πολλές από τις χειρότερες πτυχές της εμπειρίας πτήσης είναι εκτός ελέγχου των επιβατών, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν βήματα που μπορούν να κάνουν οι ταξιδιώτες για να απαλύνουν το άγχος. Παρακάτω, ο Τζόουνς και άλλοι ειδικοί μοιράζονται τις συμβουλές τους για να κάνουμε τα αεροπορικά ταξίδια λιγότερο φρικτά αυτή τη στιγμή.

Ας φθάσουμε στο αεροδρόμιο πολύ νωρίς

«Δώστε στον εαυτό σας άφθονο χρόνο στο αεροδρόμιο», συμβουλεύει ο Ομάρ Καϊουάν, συνιδρυτής και επικεφαλής ανάπτυξης της Goose Insurance. «Φτάστε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από την πτήση σας. Το να έχουμε περισσότερο χρόνο στην διάθεσή μας θα μας κάνει να αισθανθούμε λιγότερο άγχος εάν αντιμετωπίσουμε μια ιδιαίτερα μεγάλη ουρά που δεν κινείται».

«Ας προετοιμαστούμε για τον έλεγχο ασφαλείας», προσθέτει. «Μη φοράτε ζώνες, βαριά παπούτσια ή κοσμήματα και μην μεταφέρετε υγρά άνω των 100 ml. Αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία για εμάς και άλλους ταξιδιώτες».

Ας εξετάσουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε σε προγράμματα, όπως το TSA PreCheck ή το Clear. Τα μέλη τους περιμένουν σε μικρότερες ουρές και παραλείπουν ορισμένα βήματα της διαδικασίας ελέγχου.

Ας κατεβάσουμε την εφαρμογή της αεροπορικής εταιρείας

«Ας κατεβάσουμε την εφαρμογή της αεροπορικής μας εταιρείας κι ας βεβαιωθούμε ότι έχουμε ενεργοποιήσει τις ειδοποιήσεις μας, ώστε να είμαστε οι πρώτοι που θα ενημερωνόμαστε για τυχόν αλλαγές στην πτήση μας», συμβουλεύει ο Μπράιαν Κέλι, ιδρυτής του The Points Guy. «Εάν η πτήση μας ακυρωθεί ή καθυστερήσει, μπορούμε να κάνουμε εκ νέου κράτηση για τις πτήσεις μας απευθείας στην εφαρμογή και να αποφύγουμε τις ώρες αναμονής σε μεγάλες ουρές στα γραφεία εξυπηρέτησης πελατών ή την αναμονή με την αεροπορική εταιρεία».

Μπορούμε επίσης να ελέγξουμε την εφαρμογή καθ′ όλη τη διάρκεια των 24 ωρών πριν από την αναχώρησή μας για να δούμε από πού έρχεται το αεροπλάνο μας κι εάν οι προηγούμενες πτήσεις του ήταν στην ώρα τους. Ιστότοποι όπως το FlightAware και Flightradar μας δίνουν επίσης τη δυνατότητα να το παρακολουθούμε.

Ας κλείσουμε μια πρωινή πτήση αν μπορούμε

Να είμαστε στρατηγικοί όταν επιλέγουμε πτήσεις κατά τη διάρκεια μιας πολυάσχολης σεζόν. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι πρωινές αναχωρήσεις είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε μας για την αποφυγή καθυστερήσεων και ακυρώσεων.

«Όσο πιο νωρίς είναι η πτήση μας μέσα στην ημέρα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να μην ”διαταραχθεί”», λέει ο Σκοτ Κέιες, συγγραφέας του «Take More Vacations» και ιδρυτής του Scott’s Cheap Flights. «Οι ακυρώσεις και οι καθυστερήσεις πτήσεων είναι συχνά αποτέλεσμα προηγούμενων ακυρώσεων και καθυστερήσεων (προηγούμενων) πτήσεων. Υπάρχει ένα ντόμινο με τα αεροπλάνα, τα πληρώματα και τα χρονοδιαγράμματα, αλλά αν βρισκόμαστε σε μία από τις πρώτες πτήσεις, είμαστε λιγότερο εκτεθειμένοι σε αυτό το ντόμινο. Επίσης, η κακοκαιρία τείνει να συμβαίνει το απόγευμα περισσότερο από το πρωί».

Εάν βρισκόμαστε σε μία από τις πρώτες πτήσεις της ημέρας, το αεροπλάνο μας πιθανότατα έχει φτάσει στο αεροδρόμιο το προηγούμενο βράδυ... Ίσως ακόμη και να μπορούμε να παρακολουθήσουμε ότι είναι καθ′ οδόν ή ότι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο σας πριν πάμε για ύπνο.

Οι πρωινές πτήσεις δεν είναι μαγικά στο «απυρόβλητο». Αλλά όταν πετάμε νωρίς την ημέρα, έχουμε επίσης περισσότερες επιλογές για να κάνουμε εκ νέου κράτηση για ένα δρομολόγιο αυθημερόν, ακόμα κι αν η πτήση μας ακυρωθεί.

.
Erlon Silva - TRI Digital via Getty Images
.

Ας επιλέξουμε απευθείας πτήσεις όταν είναι δυνατόν

Οι απευθείας πτήσεις μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβές, αλλά θα μπορούσαν επίσης να εξοικονομήσουν χρήματα και χρόνο μακροπρόθεσμα. Έτσι, όταν έχουμε την επιλογή, ας προσπαθήσουμε να παραμείνουμε σε μία πτήση.

«Τώρα είναι η ώρα να ξοδέψουμε λίγα επιπλέον χρήματα ή να χρησιμοποιήσουμε τους πόντους μας για απευθείας κράτηση», λέει ο Κέλι. «Όσες περισσότερες πτήσεις connection έχουμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες για ακυρώσεις και καθυστερήσεις έχουμε».

Αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε μια πτήση connection, ας σιγουρευτούμε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος μεταξύ της προσγείωσης της πρώτης και της απογείωσης της δεύτερης πτήσης. Καθυστερήσεις συμβαίνουν και δεν θα θέλαμε να κάνουμε αγώνα δρόμου στο αεροδρόμιο για να προλάβουμε...

Ας έρθουμε στο αεροδρόμιο προετοιμασμένοι για τυχόν καθυστερήσεις

«Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι να περάσουμε καλά κατά τη διάρκεια της πτήσης μας και την ώρα των τυχόν καθυστερήσεων που μπορεί να συμβούν στο αεροδρόμιο», λέει ο Κέιες. «Ας κατεβάσουμε ταινίες και podcast κι ας βεβαιωθούμε ότι οι συσκευές μας έχουν φορτιστεί εκ των προτέρων. Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν είναι στον έλεγχό μας, αλλά μπορούμε να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας σωστά, ερχόμενοι στο αεροδρόμιο προετοιμασμένοι».

Μην ξεχάσουμε να φέρουμε τους φορτιστές μας και ίσως μερικές εξωτερικές μπαταρίες για το τηλέφωνό μας.

«Ας συσκευάσουμε σνακ που δεν χαλάνε κι ας φέρουμε μαζί μας ένα άδειο μπουκάλι νερό που μπορούμε να το ξαναγεμίσουμε», προτείνει ο Καϊουάν. «Το φαγητό στα αεροδρόμια γίνεται πιο ακριβό και οι επιλογές ίσως περιορισμένες. Ας φέρουμε ένα ταξιδιωτικό μαξιλάρι και ένα κασκόλ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κουβέρτα αν χρειαστεί. Αν ταξιδεύουμε με μικρά παιδιά, ας συγκεντρώσουμε βιβλία, παιχνίδια και φορητές ταμπλέτες για να τα απασχολήσουμε».

Ας κάνουμε ό,τι πρέπει για να νιώσουμε άνετα και στο αεροπλάνο.

«Δεδομένου ότι η θερμοκρασία κυμαίνεται κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, όσοι πετούν θα πρέπει να να έχουν εναλλακτικές ή πρόσθετα αντικείμενα άνεσης – όπως κάλτσες – για να μην αισθάνονται άβολα όταν χαμηλώσει η θερμοκρασία στο αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της νύχτας», λέει ο Ναβήν Ντιτακάβι, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Next Vacay.

Ας πακετάρουμε με στρατηγική

«Τίποτα δεν καταστρέφει ένα ταξίδι περισσότερο από το να χάσει η αεροπορική σας τις αποσκευές μας, επομένως είναι καλύτερο να προετοιμαστούμε εκ των προτέρων», λέει ο Ντιτακάβι. «Αν πρέπει να ελέγξουμε τις βαλίτσες μας, ας τοποθετήσουμε σημαντικά προσωπικά πράγματα στις χειραποσκευές σας – όπως προϊόντα περιποίησης, καθαρό ντύσιμο και μαγιό, ανάλογα με το πού ταξιδεύουμε».

Οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν σημαντικές καθυστερήσεις στην επιστροφή των χαμένων αποσκευών στους ταξιδιώτες...

«Ας βάλουμε περισσότερα απαραίτητα στις χειραποσκευές μας χωρίς να ξεχνάμε φυσικά στους κανόνες και τους κανονισμούς της αεροπορικής μας εταιρείας», συστήνει ο Τζόουνς. «Το να έχουμε στη διάθεσή σας τα απαραίτητα, είτε αυτά είναι σνακ, τα φάρμακά μας ή ένας φορτιστής τηλεφώνου, είναι πάντα χρήσιμο.

Ας προετοιμάσουμε την αποσκευή που θα παραδώσουμε για πιθανά προβλήματα

... Ας αφαιρέσουμε τυχόν άλλες ετικέτες ή ετικέτες barcode από προηγούμενα ταξίδια προτού δώσουμε τη βαλίτσα μας. Ας τραβήξουμε μια φωτογραφία της αποσκευής μας κι ας βεβαιωθούμε ότι έχει επίσης μια ετικέτα με τα στοιχεία μας.

«Μόλις εκτυπωθεί η ετικέτα της αποσκευής μας, ας βεβαιωθούμε ότι αναγράφει τα σωστά», λέει η η Τζούλια Μενέζ, παρουσιάστρια του podcast «Geobreeze Travel». «Είμαι μεγάλος θαυμαστής των Apple AirTag που παρακολουθεί τις αποσκευές μας και σίγουρα να κρατάω τις αποδείξεις των αποσκευών».

.
Jeenah Moon via Getty Images
.

Ας επιλέξουμε τη θέση μας με σύνεση

«Όταν πετάμε, ας φροντίσουμε να κλείσουμε μια θέση στο παράθυρο», συμβουλεύει ο Ντιτακάβι. «Θα μπορούμε να ξεκουραζόμαστε στο παράθυρο και δεν θα μας ενοχλούν άλλοι επιβάτες».

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας τείνουν να συμφωνούν ότι το κάθισμα στο παράθυρο ενέχει επίσης τον χαμηλότερο κίνδυνο εξάπλωσης της Covid, σε σύγκριση με τα μεσαία και τα καθίσματα του διαδρόμου.

«Εναλλακτικά, μόλις το αεροπλάνο είναι στον αέρα, ας ψάξουμε τριγύρω για τυχόν κενές θέσεις που είναι μαζί», προσθέτει. «Αυτό θα μας δώσει περισσότερο χώρο και θα μας επιτρέψει να ξεκουραστούμε ευκολότερα – απλώς ας φροντίσουμε να επικοινωνήσουμε με μια αεροσυνοδό».

Κι επίσης:

  • Ας επωφεληθούμε από τα προνόμια της πιστωτικής μας κάρτας.
  • Ας δοκιμάσουμε τις διαπραγματευτικές μας ικανότητες (Υπάρχει ουσιαστικά ένα μυστικό «μενού» με πράγματα που αξίζει να ζητήσουμε)
  • Ας αξιολογήσουμε τις επιλογές ταξιδιωτικής ασφάλισης.

Και εν τέλει:

Ας περιμένουμε λιγάκι αν δεν έχουμε απόλυτη ανάγκη να ταξιδέψουμε.

Προτείνετε μια διόρθωση