ΠΟΛΙΤΙΚΗ
03/08/2018 21:02 EEST | Updated 03/08/2018 21:09 EEST

Οι πέντε δηλώσεις του Νίκου Τόσκα που συζητήθηκαν και ενόχλησαν

Δεν δίσταζε να πάρει θέσεις για ακανθώδη ζητήματα. Ενίοτε «ενοχλώντας» και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Η παραίτηση του Νίκου Τόσκα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έρχεται σε χρονική στιγμή που ο ίδιος επέλεξε, αλλά και στη σκιά μίας σφοδρής κριτικής από την αντιπολίτευση, με αφορμή συνολικά τους χειρισμούς κατά το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουνίου στο Μάτι, όταν οι φλόγες άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς στο Μάτι.

Για τους χειρισμούς αυτούς δεν ασκήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κριτική μόνο στο Νίκο Τόσκα ως αρμόδιο υπουργό, αλλά και στην Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, ενώ ερωτήματα έχουν τεθεί από πολλές πλευρές για τις πράξεις ή παραλείψεις δημάρχων, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας.

Η παραίτηση Τόσκα έρχεται σε καθοριστική στιγμή για την κυβέρνηση, με το δεδομένο ότι οι μήνες που έπονται είναι προεκλογικοί, ενώ ο ανασχηματισμός που αναμένεται μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα σηματοδοτήσει από την πλευρά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναδιάταξη της κυβέρνησης προ της τελικής ευθείας για τις κάλπες.

Ωστόσο, η παρουσία του Νίκου Τόσκα δεν είναι ένα αδιάφορο στοιχείο για την συνολική εικόνα της κυβέρνησης και την φυσιογνωμία της. Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν ένα από τα πρόσωπα που δεν δίσταζαν να πάρουν θέση δημόσια για ζητήματα ακανθώδη, ενίοτε «ενοχλώντας» ακόμα και στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου, ή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλες , συγκρούστηκε συχνά κατά μέτωπο με την ηγεσία της ΝΔ, συσπειρώνοντας γύρω του το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Σταθερός πολιτικός και ιδεολογικός συνοδοιπόρος του – και στην πολιτική κίνηση «Πράττω» - ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Δεν είναι αθώες οι πυρκαγιές»

Την ίδια ημέρα που οι φλόγες τύλιγαν το Μάτι, στις 23 Ιουλίου 2018, ο Νίκος Τόσκας δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι διακρίνει έργο εμπρηστών στις πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει μερικές ώρες νωρίτερα στα Γεράνεια και στην Κινέτα:

«Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές…Χθες το βράδυ και πάλι στα Γεράνεια, στην ίδια περίπου περιοχή που εκδηλώθηκε η σήμερα η πυρκαγιά, είχαμε άλλες δύο πυρκαγιές, οι οποίες όμως τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Σήμερα το απόγευμα και ενώ η φωτιά στην Κινέτα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε και άλλη μικρή πυρκαγιά πάνω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Και αυτή αντιμετωπίστηκε γρήγορα, όμως όλα αυτά δεν μπορεί να μη μας βάζουν σε σκέψεις».

 «Λάθη τακτικής, όχι στρατηγικής» στο Μάτι

Στις 28 Ιουλίου και ενώ κορυφωνόταν η σύγκρουση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς που έγιναν τις κρίσιμες ώρες που η φωτιά σάρωνε το Μάτι, ο Νίκος Τόσκας παρεμβαίνει: «Αυτήν τη στιγμή παλεύουμε για την αντιμετώπιση μιας πολύ δύσκολης κατάστασης. Οι όποιες ευθύνες θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα. Λάθη στρατηγικής δεν υπήρξαν, λάθη τακτικής μπορεί πάντα να βρει κανείς πολλά, ελλείψεις υπάρχουν πολλές στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας διότι διαχρονικά δεν του είχε δοθεί σημασία, είχε εγκαταλειφθεί, απόδειξη η παλαιότητα των εναέριων μέσων, κάτι που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε» είπε.

«Λόγια του αέρα» η ατιμωρησία του Ρουβίκωνα

Δυσαρεστώντας αρκετούς - και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – ο Νίκος Τόσκας πήρε πολύ νωρίς καθαρή θέση για την ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος στην περίπτωση των επιθέσεων του Ρουβίκωνα, προκειμένου να περιοριστούν δραστικά.

Στις 1 Ιουνίου 2018 δήλωνε στο Ραδιόφωνο 24/7 ότι οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ατιμωρησίας του Ρουβίκων είναι «λόγια του αέρα». Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει 120 συλλήψεις μελών του, ενώ κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι «προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με ψέματα…Την κανονικότητα μόνο ο ίδιος δεν τη βλέπει, τη βλέπουν οι τουρίστες που έρχονται κατά χιλιάδες», πρόσθεσε.

Και κατέληξε με τη διαπίστωση ότι ο Ρουβίκωνας «κάνει ζημιά στην κυβέρνηση…Υπάρχει προβληματισμός για το αν κάνει προβοκατόρικες πράξεις. Το θέμα είναι ποιον ωφελούν. Όχι πάντως την κυβέρνηση».

«Δεν είμαστε Φαρ Ουέστ»

Στις 30 Μαρτίου και στον απόηχο μίας ληστείας που συζητήθηκε έντονα και για πολλές ημέρες, όταν ένας 88χρονος βρέθηκε αντιμέτωπος με ληστές μέσα στο σπίτι του στην Γλυφάδα και χρησιμοποίησε καραμπίνα εναντίον τους, ο Νίκος Τόσκας είπε στον Real FM: «Δεν είμαστε Φαρ Ουέστ, δεν μπορεί ο κάθε πολίτης να κατέχει και να κάνει χρήση όπλου απλά γιατί βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι…Μακάρι να μπορούσαμε να εξαλείψουμε τις εγκληματικές πράξεις, αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε στο άλλο άκρο, δεν πρέπει να δούμε σκηνές που ακόμη και στην αμερικανική κοινωνία καταδικάζονται».

“O κρατικός μηχανισμός κινήθηκε γρήγορα και συντονισμένα» στην Μάνδρα

Στην περίπτωση της φονικής πλημμύρας στην Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017, ο Νίκος Τόσκας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «από την πρώτη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε γρήγορα και συντονισμένα. Η πυροσβεστική αντέδρασε σωστά και έκανε σωστή αναγνώριση των προβλημάτων της περιοχής. Το πρώτο που μας ενδιέφερε ήταν να σωθούν οι άνθρωποι, να μειωθούν όσο το δυνατόν οι απώλειες και σε δεύτερο επίπεδο να ανοίξουν οι δρόμοι κυρίως προς το Θριάσιο νοσοκομείο και κεντρικά σημεία. Στη συνέχεια άρχισε η προσπάθεια της αναζήτησης ατόμων και τελευταίο βέβαια το θέμα των περιουσιών».

Η κριτική τότε εστιαζόταν στην έλλειψη αντιπλημμυρικών υποδομών, λόγω παραλείψεων της Περιφέρειας και προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς είναι γνωστό εδώ και χρόνια, ότι στην Μάνδρα μεγάλο μέρους του οικισμού είναι θεμελιωμένο πάνω σε μπαζωμένο ρέμα.