Οι πέντε τροφές που θα μας χαρίσουν χρόνια ζωής

Είναι πιο οικολογικές και περιορίζουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.
Smiling young woman with brunette hair is wearing jean fabric overalls and a striped shirt while smiling and holding a beautiful bouquet of yellow Sunflowers from the farmers market.
LittleCityLifestylePhotography via Getty Images
Smiling young woman with brunette hair is wearing jean fabric overalls and a striped shirt while smiling and holding a beautiful bouquet of yellow Sunflowers from the farmers market.

Νέα μελέτη δείχνει ότι πολλά τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στη μακροπρόθεσμη υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη.

Οι ειδικοί συνιστούν να εστιάσουμε στην πρόοδο που σημειώνουμε και όχι στην τελειότητα όταν προσπαθούμε να ακολουθήσουμε μια διατροφή προς βελτίωση της υγείας μας με γενικότερες οικολογικές προεκτάσεις. Νέα έρευνα δείχνει ότι τα δύο είναι στενά συνδεδεμένα. Στη μελέτη, που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο στο NUTRITION 2023, την εμβληματική ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για τη Διατροφή στη Βοστώνη, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο για να αναθεωρήσουν τα τρόφιμα και τις επιπτώσεις τους στην υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν μια πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη διατροφή είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε μια περίοδο παρακολούθησης 30 ετών από εκείνα που ακολουθούσαν μια λιγότερο βιώσιμη διατροφή.

«Αυτός ο δείκτης διατροφής θα βοηθήσει τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία να κατανοήσουν την τρέχουσα υγιεινή και βιωσιμότητα της διατροφής του πληθυσμού τους», λέει η ερευνήτρια Λινχ Μπουι, MD, Ph.D. υποψήφια στο Τμήμα Διατροφής του Harvard T.H.

«Η ανάπτυξη συνειδητοποίησης του τρόπου με τον οποίο οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι ζωτικής σημασίας», λέει η Κίσλεϊ Κόστα, MS, RDN. «Αγκαλιάζοντας τα φιλικά προς τον πλανήτη τρόφιμα, μπορούμε όχι μόνο να μειώσουμε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, αλλά και να προωθήσουμε τη μακροζωία και να μειώσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πρακτικών παραγωγής τροφίμων μας».

Νέα διαχρονική μελέτη που παρακολουθεί 63.081 γυναίκες και 44.275 άνδρες δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερο φιλικών προς τον πλανήτη τροφών, όπως πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης αντί για κόκκινο κρέας, μειώνει τις πιθανότητες για ένα άτομο να πεθάνει από παθήσεις όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές, αναπνευστικές και νευρογεννητικές ασθένειες. Τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο και είναι καλύτερες για τον πλανήτη;

Σύμφωνα με την Λούι, η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι τροφές έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον:

-τρόφιμα ολικής αλέσεως

-φρούτα

-μη αμυλούχα λαχανικά

-ακόρεστα έλαια

-ξηροί καρποί

«Αυτές οι υγιεινές τροφές φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν τόσο με χαμηλό κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως στεφανιαία νόσο, καρκίνο του παχέος εντέρου, διαβήτη, εγκεφαλικό και συνολική θνησιμότητα, όσο και με χαμηλές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως χρήση νερού, χρήση γης , εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», λέει η Λούι. Τα τρόφιμα με πιο σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία στη μελέτη περιλάμβαναν κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα και αυγά.

«Τα φυτικά τρόφιμα απαιτούν συνήθως λιγότερους πόρους όπως νερό και γη σε σύγκριση με τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα».

Ας ξεκινήσουμε με μικρά βήματα

Εάν καταναλώνουμε επί του παρόντος πολλά αυγά ή επεξεργασμένα κρέατα, η μετάβαση σε μια σχεδόν αποκλειστικά φυτική διατροφή σε μια εβδομάδα θα χρειαστεί πολλή δουλειά και είναι δυνητικά μη βιώσιμη.

«Σταδιακά εισάγουμε περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης στα γεύματά μας, προσθέτοντας για παράδειγμα μια επιπλέον μερίδα φρούτων ή λαχανικών κάθε μέρα» ή «επιλέγουμε μια νέα συνταγή κάθε εβδομάδα που περιέχει ένα φρούτο ή λαχανικό με το οποίο συνήθως δεν μαγειρεύουμε ή δεν έχουμε δοκιμάσει», προτείνουν οι ειδικοί.

Άλλο που τονίζουν είναι πως «η πραγματοποίηση μικρών αλλαγών με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα επιτυχούς ενσωμάτωσης νέων συνηθειών στην καθημερινή ζωή».

(με πληροφορίες από healthline)