ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/04/2018 11:08 EEST | Updated 24/04/2018 11:08 EEST

Οι πέντε γαλάζιες προτάσεις για το προσφυγικό

Elias Marcou / Reuters

Στο μικροσκόπιο της ΝΔ μπαίνει το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού, με φόντο τη στάση της Τουρκίας και το εφιαλτικό σενάριο δημιουργίας ενός τσουνάμι προσφύγων και μεταναστών που θα περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Ήδη από το γαλάζιο επιτελείο στέκονται με κριτική διάθεση απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς, με αφορμή και τη σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων που φτάνουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Μετά δε και τα όσα συνέβησαν στη Μυτιλήνη με τα επεισόδια στην πλατεία Σαπφούς μεταξύ μεταναστών, ακροδεξιών και αστυνομικών, η ΝΔ ρίχνει την ευθύνη στην κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θυμίζει ανοχύρωτη χώρα, ενώ ταυτόχρονα πλήττεται και η διεθνή της εικόνα.

Από την οδό Πειραιώς καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να εγγυηθούν τη δημόσια τάξη, και να διαχειριστούν αποτελεσματικά το προσφυγικό ζήτημα με άμεσο διαχωρισμό προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, επιβάλλοντας τη νομιμότητα σε όλους τους τομείς, χωρίς να αφήνονται περιθώρια δράσης σε ακραίες ομάδες.

Ήδη μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σπεύδει να δημοσιοποιήσει και την πρότασή του, βασισμένη σε πέντε πυλώνες, για μια επιτυχημένη διευθέτηση του ζητήματος του προσφυγικού.

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, βασικός πυλώνας θα είναι η άμεση επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, ώστε να μην είναι υπερβολικά χρονοβόρα, καθώς επίσης και η διάκριση μεταξύ προσφύγων και παράτυπων μεταναστών. 

Επόμενο βήμα, η απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση του εθνικού και του ευρωπαϊκού χρήματος, με ένα πιστοποιημένο Μητρώο όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ξεκάθαρο έλεγχο της δράσης τους, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου πολιτικής για το προσφυγικό - μεταναστευτικό.

Όσον αφορά στη φύλαξη και την προστασία των συνόρων και των θαλασσίων ορίων της χώρας, αυτό που επισημαίνουν από τη ΝΔ, είναι η ανάγκη περαιτέρω επισήμανσης της «ευρωπαϊκότητας» των συνόρων, όπως επίσης και το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την Ευρώπη, όπως και ευρωπαϊκή υποστήριξη και χρηματοδότηση για αυτές τις δράσεις.

Τέταρτος πυλώνας της γαλάζιας πρότασης, είναι η διαμόρφωση μιας σωστής και συγκροτημένης ευρωπαϊκής πολιτικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας κατανομής βαρών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι πάρα πολύ άδικο η Ελλάδα, εξαιτίας και μόνο της γεωγραφίας της να επωμίζεται μόνη της το πολύ μεγάλο βάρος διαχείρισης προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών» σημειώνουν, και προσθέτουν ότι «η αλληλεγγύη δεν σημαίνει μόνο χρήματα, αλλά και δίκαιο επιμερισμό των βαρών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Τέλος, προτείνεται η στήριξη των τοπικών κοινωνιών και των νησιών που έχουν υποστεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση από τα προσφυγικά κύματα, με παράλληλα εκπόνηση ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού εργαλείου για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Sponsored Post