Οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για το 2023

Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η λίστα πολυτελούς διαβίωσης, οι πιο πλούσιοι του κόσμου δεν ζουν πλέον στην Ευρώπη.
Το επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο της Σιγκαπούρης.
Το επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο της Σιγκαπούρης.
nazar_ab via Getty Images

Η Σιγκαπούρη, εκτός από μια τεχνολογικά προηγμένη πόλη/κράτος, με υγιή οικονομία και ιδανικό καιρό είναι από φέτος και η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο με τους πλούσιους του πλανήτη να την επιλέγουν για μόνιμη κατοικία καθώς τους προσφέρει πολλές επιλογές για πολυτελή διαβίωση.

Η πόλη-κράτος, που κατέλαβε την πέμπτη θέση το 2022, κατάφερε σε ένα χρόνο να ξεπεράσει τη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ, και να σκαρφαλώσει στην κορυφή της λίστας των πιο ακριβών πόλεων στον κόσμο, αφήνοντας τα οικονομικά κέντρα της Κίνας στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής εταιρείας διαχείρισης περιουσίας Julius Baer Group Ltd, η Σιγκαπούρη έχει δείξει ότι διαχειρίζεται καλά όχι μόνο την οικονομία της αλλά και τις μεγάλες κρίσεις όπως ο κορονοιός καθώς ήταν ένα από τα πρώτα μέρη στην Ασία που άνοιξε τα σύνορά της κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Ασία το κέντρο του κόσμου

Οι βαθύπλουτοι του πλανήτη, που μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν αρχίσει να μεταφέρουν τις έδρες τους σε πιο ασφαλή περιοχές, ποντάρουν στην πόλη αυτή της Ασίας.

Το γεγονός όμως ότι άτομα με μεγάλη περιουσία ζουν πλέον εκεί, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται κατακόρυφα οι τιμές σε σπίτια, αυτοκίνητα και διατροφή με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να αναγκάζονται να βγουν εκτός της πόλης.

«Το υψηλό βιοτικό επίπεδο και οι αυξημένες απαιτήσεις σε τοπικές υποδομές σημαίνουν ότι η ζωή εδώ δεν κοστίζει φτηνά», σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη. «Τα ακίνητα έχουν εξαιρετικά υψηλή ζήτηση, οι φόροι κυκλοφορίας αυτοκινήτων είναι 133% και η βασική ασφάλιση υγείας είναι στο 109% ακριβότερη από κάθε άλλο σημείο του πλανήτη».

Ο Δείκτης Lifestyle του Julius Baer κατατάσσει τις 25 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου αναλύοντας κατοικίες, αυτοκίνητα, πτήσεις business class, επιχειρηματικές σχολές, δείπνα και άλλες πολυτέλειες. Η Ασία παρέμεινε η πιο δαπανηρή περιοχή για πολυτελή διαβίωση για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Η Ευρώπη είναι πλέον προσιτή

Η Νέα Υόρκη είναι στην πέμπτη θέση της λίστας κερδίζοντας φέτος πολλές θέσεις από την 11η που βρισκόταν πέρυσι, λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου και της ανάκαμψης από την πανδημία.

Σέντραλ Παρκ στη Νέα Υόρκη
Σέντραλ Παρκ στη Νέα Υόρκη
We-Ge via Getty Images

Το Λονδίνο αντίθετα υποχώρησε στην τέταρτη θέση από τη δεύτερη. Το Brexit και οι επιπτώσεις του συνεχίζουν να βλάπτουν τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου και η πόλη αντιμετωπίζει τώρα ισχυρό ανταγωνισμό από το Ντουμπάι και την Σιγκαπούρη που εξελίσσονται σε παγκόσμια οικονομικά κέντρα σύμφωνα με τον Julius Baer.

Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε να δημιουργείται αυτή η λίστα πολυτελούς διαβίωσης, η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική είναι πλέον οι πιο οικονομικά προσιτές περιοχές για καλή ζωή, καθώς οι ευρωπαϊκές πόλεις έχουν πέσει πολύ χαμηλά στην κατάταξη.

Ταξίδια, ψυχαγωγία και ακριβά γούστα

Το Ντουμπάι αντίθετα μπήκε στην πρώτη 10 για πρώτη φορά, και έγινε η έβδομη πιο ακριβή πόλη στον κόσμο, με τη Ζυρίχη να υποχωρεί στην 14η θέση.

Τα Εμιράτα είναι στους «πρωταγωνιστές» της φετινής λίστας καθώς ένας μεγάλος αριθμών πλουσίων του κόσμου έχει εγκατασταθεί πλέον μόνιμα εκεί εκτινάσσοντας τις τιμές και τη ζήτηση των ακινήτων.

Ουρανοξήστες στη μαρίνα του Ντουμπάι.
Ουρανοξήστες στη μαρίνα του Ντουμπάι.
Lu ShaoJi via Getty Images

Η πανδημία υπήρξε καταλυτική για το πως επιλέγουν πλέον οι άνθρωποι να ζήσουν, πόσο μάλλον εκείνοι που έχουν επιλογές.

Τα ταξίδια, η ψυχαγωγία και η αγορά πολύ ακριβών πολυτελών ειδών είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των πλουσίων. Το κόστος για ένα μπουκάλι Château Lafite Rothschild του 2018 vintage, αυξήθηκε κατά 17,2% σε σχέση με πέρυσι ενώ κατά 16,2%αυξήθηκαν οι τιμές των καλών ουίσκι.

Κερδισμένα είναι και τα πολυτελή καταλύματα με τις τιμές στις σουίτες των πεντάστερων και τις πτήσεις business class να έχουν εκτιναχθεί ενώ κατά οι τιμές των ποδηλάτων, που είχαν εκτοξευτεί σε απίστευτα ύψη στη διάρκεια της πανδημίας μειώθηκαν κατά 1,8%.

Δημοφιλή