Οι ακριβότερες πόλεις του κόσμου για το 2021

Αναπάντεxη έκπληξη στο Νο1.
Davide Bertolone / EyeEm via Getty Images

Σε όλο τον κόσμο, ήταν μια δύσκολη χρονιά για τα περισσότερα πορτοφόλια.

Τα εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα και η μεταβαλλόμενη ζήτηση των καταναλωτών έχουν αυξήσει αρκετά το κόστος ζωής σε πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ενώ ο πληθωρισμός είναι ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μια πόλη έχει βιώσει πιο ραγδαίες αλλαγές σε σχέση με τις υπόλοιπες, σκαρφαλώνοντας από την πέμπτη θέση στην πρώτη στον φετινό δείκτη Worldwide Cost of Living που δημοσιεύτηκε από το Economist Intelligence Unit (EIU).

Το Τελ Αβίβ βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης για πρώτη φορά, ξεπερνώντας το περσινό «νικητή», το Παρίσι, το οποίο πλέον ισοβαθμεί στη δεύτερη θέση με τη Σιγκαπούρη.

Το EIU αποδίδει την απότομη άνοδο του Τελ Αβίβ στις αυξήσεις στις τιμές των παντοπωλείων και των μεταφορών και τη δύναμη του ισραηλινού σέκελ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για να ζεις το 2021

1. Τελ Αβίβ, Ισραήλ
2. Παρίσι, Γαλλία
2. Σιγκαπούρη
4. Ζυρίχη, Ελβετία
5. Χονγκ Κονγκ
6. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
7. Γενεύη, Ελβετία
8. Κοπεγχάγη, Δανία
9. Λος Αντζελες, Καλιφόρνια
10. Οσάκα, Ιαπωνία
11. Οσλο, Νορβηγία
12. Σεούλ, Νότια Κορέα
13. Τόκιο, Ιαπωνία
14. Βιέννη, Αυστρία
14. Σίδνεϊ, Αυστραλία
16. Μελβούρνη, Αυστραλία
17. Ελσίνκι, Φινλανδία
17. Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
19. Δουβλίνο, Ιρλανδία
19. Φρανκφούρτη, Γερμανία
19. Σαγκάη, Κίνα

Ο δείκτης Worldwide Cost of Living 2021 παρακολουθεί το κόστος ζωής σε 173 παγκόσμιες πόλεις - 40 περισσότερες από πέρυσι - και συγκρίνει την τιμή περισσότερων από 200 καθημερινών προϊόντων και υπηρεσιών.

Τα δεδομένα για την έρευνα, η οποία διεξάγεται για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, συλλέγονται από την παγκόσμια ομάδα ερευνητών του EIU κάθε Μάρτιο και Σεπτέμβριο.

Στην ανώτερη κατάταξη συνεχίζει να κυριαρχούν οι ευρωπαϊκές και ανεπτυγμένες ασιατικές πόλεις. Οι πόλεις με τη χαμηλότερη κατάταξη βρίσκονται κυρίως στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και σε λιγότερο πλούσιες περιοχές της Ασίας.

Το EIU αναφέρει ότι, κατά μέσο όρο, οι τιμές στα αγαθά και στις υπηρεσίες έχουν αυξηθεί κατά 3,5% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης μόλις 1,9% πέρυσι.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου οδήγησε σε αύξηση 21% στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, αναφέρει το EIU, αλλά υπήρξαν επίσης μεγάλες αυξήσεις τιμών στις κατηγορίες αναψυχής, καπνού και προσωπικής φροντίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη, είναι μεταξύ των ακριβότερων πόλεων παγκοσμίως (6η) ως προς τις τιμές των καυσίμων.

EIU

Η πόλη με την υψηλότερη άνοδο το 2021 ήταν η Τεχεράνη του Ιράν, η οποία αναρριχήθηκε 50 θέσεις, από το Νο. 79 στο 29, καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ οδήγησαν σε ελλείψεις και υψηλότερες τιμές.

Η πόλη της Δαμασκού στη Συρία κατατάσσεται και πάλι ως η φθηνότερη πόλη στον κόσμο, καθώς η κατεστραμμένη από τον πόλεμο οικονομία της συνεχίζει να δοκιμάζεται.

Δημοφιλή