ΔΙΕΘΝΕΣ
18/08/2021 16:49 EEST

Οι Ταλιμπάν κατέστρεψαν άγαλμα αντιπάλου τους, σκορπίζοντας τρόμο για τη διακυβέρνησή τους

Οι Ταλιμπάν ανατίναξαν το άγαλμα ενός ηγέτη της σιιτικής πολιτοφυλακής που πολέμησε εναντίον τους.

Ahmad Masood via Reuters
Πόστερ του δολοφονημένου αρχηγού των Mujahideen, Abdul Ali Mazari, σε συγκέντρωση στην Καμπούλ (23/2/2007)  REUTERS/Ahmad Masood (AFGHANISTAN)

Οι Ταλιμπάν ανατίναξαν το άγαλμα ενός ηγέτη της σιιτικής πολιτοφυλακής που πολέμησε εναντίον τους κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη, προκαλώντας περαιτέρω αμφιβολίες για τους ισχυρισμούς τους ότι έχουν γίνει πιο μετριοπαθείς στη διακυβέρνησή τους.

Οι Ταλιμπάν επιμένουν πως έχουν αλλάξει σε σχέση με την τελευταία φορά που ήταν στην εξουσία του Αφγανιστάν και δεν θα επιβάλουν τους ίδιους δρακόντειους περιορισμούς όπως την εξάλειψη των δικαιωμάτων των γυναικών, δημόσιες εκτελέσεις και την απαγόρευση της τηλεόρασης και της μουσικής.

Υποσχέθηκαν επίσης ότι δεν θα εκδικηθούν όσους τους αντιτάχθηκαν.

Αλλά πολλοί Αφγανοί παραμένουν βαθιά ανήσυχοι και χιλιάδες σπεύδουν στο αεροδρόμιο και στα σύνορα για να διαφύγουν από τη χώρα. Πολλοί άλλοι κρύβονται μέσα στα σπίτια τους, φοβισμένοι, καθώς αδειάστηκαν οι φυλακές και τα οπλοστάσια κατά τη διάρκεια του blitz των Ταλιμπάν σε όλη τη χώρα.

via Associated Press

Την Τετάρτη, ομάδες οπλισμένων μαχητών έκαναν περιοπολίες σε μια ευκατάστατη γειτονιά της πρωτεύουσας, Καμπούλ, η οποία φιλοξενεί πολλές πρεσβείες καθώς και αρχοντικά της αφγανικής ελίτ. Οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί ότι θα διατηρήσουν την ασφάλεια, αλλά πολλοί Αφγανοί τους φοβούνται τόσο πολύ όσο και το ενδεχόμενο χάος.

Σε μια σπάνια, πρώιμη εκδήλωση διαφωνίας, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην ανατολική πόλη Τζαλαλαμπάντ και ύψωσαν την εθνική σημαία του Αφγανιστάν σε διαδήλωση κατά των Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον Salim Ahmad, κάτοικο της περιοχής. Είπε ότι οι Ταλιμπάν πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος. Οι αντάρτες έχουν υψώσει τη δική τους σημαία - ένα λευκό πανό με ισλαμικές επιγραφές - στα εδάφη που κατέλαβαν.

Καθώς οι Αφγανοί πολίτες και η διεθνής κοινότητα κρατούν στάση αναμονής να δουν αν οι Ταλιμπάν θα εκπληρώσουν όντως τις υποσχέσεις τους, κυκλοφορούν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κατεστραμμένου αγάλματος.

 

Απεικονίζει τον Αμπντούλ Αλί Μαζάρι, ηγέτη της πολιτοφυλακής που σκοτώθηκε από τους Ταλιμπάν το 1996, όταν οι Ισλαμικοί μαχητές κατέλαβαν την εξουσία από αντίπαλους πολέμαρχους. Ο Μαζάρι ήταν υπέρμαχος της εθνικής μειονότητας Σιιτών Χαζάρα στο Αφγανιστάν, η οποία εκδιώχθηκε υπό την παλαιότερη διακυβέρνηση των Σουνιτών Ταλιμπάν.

Το άγαλμα βρισκόταν στην κεντρική επαρχία Μπαμιάν, όπου οι Ταλιμπάν ανατίναξαν δύο τεράστια αγάλματα του Βούδα, ηλικίας 1.500 ετών, χαραγμένα σε ένα βουνό το 2001, λίγο πριν από την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που τους έδιωξε από την εξουσία. Οι Ταλιμπάν ισχυρίστηκαν ότι τα αγαλμάτα παραβίασαν την απαγόρευση του Ισλάμ στην απεικόνιση θείων.

Πηγή: huffpost.com