ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
02/04/2018 07:32 EEST | Updated 02/04/2018 07:38 EEST

Οι τέσσερις πυλώνες του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης

verve231 via Getty Images

Νέο μίγμα πολιτικής με αλλαγές στην φορολογία, νέο αναπτυξιακό μοντέλο, επιμονή στις μεταρρυθμίσεις και πίστη στους δημοσιονομικούς στόχους θα περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Η δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί ο ιδανικός συνδυασμός ο οποίος θα πρέπει να είναι αποδεκτός και από τους δανειστές είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες του προγράμματος δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναμετρηθεί με ένα ιδιαίτερα δύσκολο στόχο προκειμένου να μην προκαλέσει πρόβλημα στους δημοσιονομικούς στόχους, να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, να προσελκύσει επενδυτές, να «ελαφρύνει» τους φορολογικούς συντελεστές και ταυτόχρονα να καταφέρει να προχωρήσει σε κοινωνικές παροχές.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι στόχος είναι το σχέδιο να αναδεικνύει την αλλαγή σελίδας για την Ελληνική Οικονομία, ενώ θα πρέπει να περιγράφει ξεκάθαρα την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου που θα ακολουθήσει η χώρα. Όπως εξηγούν το σχέδιο δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία σχετικά με την πεποίθηση της κυβέρνησης να παραμείνει πιστή στις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα προβλήματα του παρελθόντος.

Αντίστοιχα, το σχέδιο θα πρέπει να αποδεικνύει ότι η υλοποίηση του δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί για τα επόμενα χρόνια. «Το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια στιγμή επαναδιαπραγμάτευση των στόχων του προγράμματος, δεν πρέπει να σχετίζεται με τη δυνατότητα της οικονομίας να επιστρέψει στην ανάπτυξη» αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας, σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα και προς το εσωτερικό, αλλά και προς το εξωτερικό.

Νέο μοντέλο ανάπτυξης

Το νέο αναπτυξιακό σχέδιο θα επιβεβαιώνει τη δέσμευση της κυβέρνησης να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Η διαφοροποίηση όμως θα είναι ο «αστερίσκος» τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να έχει το πρόγραμμα ώστε να μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναπροσαρμογή των στόχων αργότερα.

Η μεγάλη διαφοροποίηση του σχεδίου σε σχέση με τα δημοσιονομικά προγράμματα των τριών Μνημονίων θα είναι ότι η επίτευξη των στόχων δεν θα βασίζεται σε πολιτικές λιτότητας. Αντίθετα το σχέδιο θα επισημαίνει ότι η ανάπτυξη θα στηριχτεί στην αύξηση της παραγωγής και στην στήριξη της μεσαίας τάξης, ώστε να λειτουργήσουν ξανά τα δημιουργικά κομμάτια της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας.

Σημαντικό κομμάτι του προγράμματος θα έχει η συνεχίσει των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ώστε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος, να παταχθεί η γραφειοκρατία και να βελτιωθεί η διαφάνεια. Εξίσου σημαντικό θέμα θεωρείται και η πρόοδος των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και το άνοιγμα των αγορών ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες.

Δύσκολο χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους η συγγραφή του προγράμματος προχωρά κανονικά και όπως όλα δείχνουν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση. Αυτό προβλέπει η πρώτη παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου να γίνει αμέσως μετά το Πάσχα κατά τη διάρκεια του Euro Working Group στις 12 Απριλίου. Θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση του στο Eurogroup του Απριλίου στις 27 του μήνα, ενώ θα έχει προηγηθεί η σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στις 20 με 22 Απριλίου, όπου αναμένεται η Ελληνική πλευρά να δώσει μια πρώτη γεύση στους Θεσμούς.