CULTURE
13/03/2021 08:16 EET

Οι γυναίκες της Ροκ επιστρέφουν επιτέλους δυναμικά στα Grammy

«Ελπίζω ότι οι αλλαγές που βλέπουμε να είναι συνειδητές και όχι παροδικές».

Η Dua Lipa με τα βραβεία Grammy ανά χείρας στην 61η ετήσια απονομή, τον Φεβρουάριο του 2019, στο Στέιπλ Σέντερ, στο Λος Άντζελες.

Κάθε χρόνο οι υποψηφιότητες των βραβείων Grammy ξεχείλιζαν τεστοστερόνη, καθώς οι άνδρες καλλιτέχνες κυριαρχούσαν όχι σε μία, ούτε σε δύο, αλλά σε όλες τις κατηγορίες.

Εφέτος μπορούμε απλά να πούμε με χαρά πως επιτέλους το μικρόφωνο πέρασε στα χέρια των γυναικών.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική στιγμή στην ιστορία του θεσμού, που έρχεται τρία χρόνια μετά την δήλωση του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Δισκογραφικής Ακαδημίας, Νιλ Πορντάου, πως «αν οι γυναίκες θέλουν να έχουν περισσότερες υποψηφιότητες στα Grammy, θα προκύψει μόνο αν βγουν μπροστά και τις διεκδικήσουν».

Για πρώτη φορά η κατηγορία «Καλύτερη Ροκ Ερμηνεία», βραβείο που θεσπίστηκε το 2012, κυριαρχείται αποκλειστικά από γυναίκες. Φιόνα Απλ, Φίμπι Μπρίτζερς, Χάιμ, Μπρίτανι Χάουαρντ, Γκρέις Πότερ και Έιντριαν Λένκερ με τους Big Thief.

Την ίδια στιγμη βλέπουμε ότι οι Έιντριαν Λένκερ, Φιόνα Απλ, Φίμπι Μπρίτζερς και Μπρίτανι Χάουαρντ είναι υποψήφιες στην κατηγορία «Καλύτερο Ροκ Τραγούδι» με τις τρείς τελευταίες να είναι υποψήφιες και στην κατηγορία «Καλύτερο Εναλλακτικό Άλμπουμ». Ενώ η Γκρέις Πότερ συμμετέχει στην κατηγορία «Καλύτερο Ροκ Άλμπουμ».

Αν και οι γυναίκες ήταν προωτοπόρες στη μπλούζ με την Μπιγκ Μάμα Θόρτον και το τραγούδι «Hound Dog», που όλοι έχουμε συνδέσει με τον βασιλιά Έλβις, εντούτοις στα μέσα του εικοστού αιώνα, οι άνδρες πήραν τα σκήπτρα, σύμφωνα με την ειδικό στην ποπ μουσική σκηνή, και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Λοϊόλα Μέριμαουντ, Έβελιν ΜακΝτόνελ.

«Είδαμε ένα διαχωρισμό. Οι άντρες με τις κιθάρες έπαιζαν ροκ και τα κορίτσια με τα κρεπαρισμένα - φουσκωμενα μαλλιά όπως όριζε η μόδα της εποχής, Μοτάουν και ποπ. Υπάρχει ένας σεξιστικός ορισμός, ότι η ροκ μουσική παίζεται από λευκούς άντρες με κιθάρα».

Και όμως η επιρροή της γυναίκας στην ροκ υπήρξε σημαντικότατη. Πάτι Σιθ, Κιμ Γκόρντον, Στίβι Νικς, Ντέμπι Χάρι, είναι μόνο μερικά από τα ονόματα καλλιτεχνών που άνοιξαν τον δρόμο και κυριάρχισαν στον χώρο.

Για πολλά χρόνια στην ιστορία του θεσμού, τα βραβεία στην ροκ χωριζόντουσαν ανάλογα με το φύλο, με την Ακαδημία να ενώνει τις κατηγορίες λόγω έλειψης γυναικείας συμμετοχής. Κάτι που το 2012 επεκτάθηκε και στην ποπ, R&b και κάντρι.

Από τότε στην κατηγορία «Καλύτερη Ροκ Ερμηνεία», μόνο μία γυναίκα κέρδισε το βραβείο, η Μπρίτανι Χάουαρντ το 2016, ως τραγουδίστρια του συγκροτήματος, «Alabama Shakes».

Η Δισκογραφική Ακαδημία έχει πολλάκις κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει άντρες και ως επί το πλείστον λευκούς εις βάρος των υπολοίπων, κάνοντας όμως τα τελευταία χρόνια μικρά βήματα προς μια διαφορετική κατεύθυνση.

«Τα Grammy υποχρεώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου να αλλάξουν ρότα και να έρθουν πιο κοντά στους μουσικούς, αφού για χρόνια ήταν απρόσιτα», υποστηρίζει η Έβελιν Μακ Ντόνελ.

Και όχι μόνο στην ροκ. Το 2021 η γυναικείες υποψηφιότητες, κυριάρχισαν στην κατηγορία κάντρι, χώρος που ανήκε αποκλειστικά στους άντρες. Εφέτος μάλιστα στην κατηγορία «Καλύτερο Κάντρι Άλμπουμ» με εξαίρεση το γκρουπ «Little Big Town» που απαρτίζεται από άντρες και γυναίκες οι υπόλοιπες τέσσερις υποψηφιότητες είναι γυναίκες.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην κατηγορία ραπ, που υπήρχαν μόνο αντρικά συγκροτήματα ή συμμετοχές, η γυναικεία παρουσία αρχίζει να γίνεται αισθητή.

Το είδαμε το 2019 με την Cardi B και το βραβείο για «Καλύτερο Ραπ Άλμπουμ», ενώ φέτος η Megan Thee Stallion, έχει τέσσερις υποψηφιότητες, ανάμεσα τους και αυτή για «Καλύτερος Νέος Καλλιτέχνης».

Πάντως η τελευταία έρευνα που πραγματοποίησε το USC Annenberg Inclusion Initiative, έδειξε πως οι αριθμοί για τις γυναίκες δεν έχουν αλλάξει τόσο πολύ σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα που είχε γίνει τρία χρόνια πριν, οπότε και άρχισε να φυσάει ο αέρας της αλλαγής.

Οι γυναίκες αντιπροσώπευαν περίπου το ένα πέμπτο των κορυφαίων επιτυχιών του Billboard το 2020 - ελαφρά χαμηλότερο από το 22,5% του 2019. 

Η έρευνα εξέτασε επίσης τις υποψηφιότητες των Grammy μεταξύ 2013 και 2021, διαπιστώνοντας ότι από τις 1.359, μόλις το 13,4% ήταν γυναίκες - ωστόσο παρατηρείται σημαντική αύξηση από το 2020 έως το 2021 που είναι κάτι παρπάνω από το ένα πέμπτο.

Οι αλλαγές στον χώρο της Ακαδημίας προκάλεσαν κλειδωνισμούς με κυριότερο αυτόν της απομάκρυνσης από την θέση της διευθύνουσας συμβούλου, Ντέμπορα Ντάγκαν για ανάρμοστη συμπεριφορά σε συνεργάτιδα.

Αυτό το μήνα, η Ακαδημία ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε μια πανεπιστημιακή μελέτη για να αναλύσει την εκπροσώπηση των γυναικών στη μουσική βιομηχανία. Στόχος είναι η καταγραφή των δεδομένων να υποχρεώσει την επιτροπή να λογοδοτήσει για τις επιλογές της και παράλληλα να δώσει ακόμα μεγαλύτερο έναυσμα για μεταρρυθμίσεις. 

Σύμφωνα με την Έβελιν ΜακΝτόνελ, η γυναικεία παρουσία στις ροκ και κάντρι υποψηφιότητες έχει καθυστερήσει πολή και ίσως έχουμε ένα πρώτο σημάδι πραγματικής αλλαγής.

«Ελπίζω ότι οι αλλαγές που βλέπουμε να είναι συνειδητές και όχι παροδικές», δήλωσε. 

Η τελετή απονομής των βραβείων Grammy 2021 πραγματοποιείται την Κυριακή 14 Μαρτίου  (02.00 τα ξημερώματα Καθαρής Δευτέρας 15/3 για την Ελλάδα) και θα μεταδοθεί από το CBS. 

Πηγή: yahoo news