Λαφαζάνης: Ρωσικές εταιρείες θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Λαφαζάνης: Ρωσικές εταιρείες θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων
eurokinissi

Με τη δέσμευση της ρωσικής πλευράς για τη συμμετοχική μεγάλων εταιρειών στους διαγωνισμούς για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε ελληνικά οικόπεδα, επέστρεψε από τη Μόσχα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος πλέον δηλώνει μετά τις συναντήσεις που είχε στη ρωσική πρωτεύουσα, πως «άνοιξε ένα νέο μεγάλο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο στις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας».

Όπως τόνισε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, «στους διαγωνισμούς για τα 20 οικόπεδα θα συμμετάσχουν μεγάλες ρώσικες εταιρείες σύμφωνα με δέσμευση της ρωσικής πλευράς, διευρύνοντας σημαντικά το διεθνές βάθος και τις συμμετοχές». Τόνισε δε πως η Ελλάδα αναζητά την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή όχι μόνο από «εταιρείες μιας ομάδας ή συμμαχίας χωρών αλλά από όλες τις πλευρές του σύγχρονου κόσμου που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εξόρυξη πετρελαίου και να κάνουν έρευνες» και προσέθεσε πως ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός για όλους.

Πάντως, ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ, Πάνου Καμμένου, δήλωσε πως δεν επιθυμεί να σχολιάσει ενώ έσπευσε να διευκρινίσει για τις διαβουλεύσεις που είχε στη Μόσχα ότι αφορούν σε κάτι το εντελώς διαφορετικό, αφού αφορούν τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε έναν διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και βρίσκεται σε εξέλιξη και όχι για διακρατική συμφωνία. Σημείωσε μάλιστα πως οι ρωσικές εταιρείες αποφεύγουν να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς χωρών της ΕΕ εντός της ΕΕ, νομίζω ότι αυτή τη φορά θα πρωτοτυπήσουν, δήλωσε ο υπουργός.

Υπέρ της επέκτασης του Turkish Stream στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Επιπροσθέτως ο κ.Λαφαζάνης τάχθηκε υπέρ της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας για την τροφοδοσία της Ευρώπης, με επέκταση του αγωγού Turkish Stream. Ο νέος ρώσικος αγωγός μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα, εξήγησε ο υπουργός, θα αντικαταστήσει τον South Stream, όπως θα αντικαταστήσει επίσης πλήρως το δρόμο του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη που περνάει μέσα από την Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2019. Το Ρωσικό φυσικό αέριο θα φτάνει στην Ευρώπη πέρα από το Βόρειο διάδρομο και από το Νότιο διάδρομο μετά την κατάργηση της διόδου μέσω της Ουκρανίας.

«Επιδείξαμε ζωηρότατο ενδιαφέρον γι’ αυτόν τον αγωγό και την επέκτασή του από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στο ελληνικό έδαφος», δήλωσε. Όπως ανέφερε, η επέκταση του αγωγού στο ελληνικό έδαφος στη βάση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και βοηθάει στη συνεργασία στην περιοχή μας, πολύ περισσότερο που μια τέτοια επέκταση θα συνοδευτεί με εξαιρετικά, έως πολύ εξαιρετικά ωφελήματα για τη χώρα μας. «Γι’ αυτό τονίσαμε προς τη ρώσικη πλευρά ότι θα εξετάσουμε με πολύ εποικοδομητικό τρόπο την κατασκευή αυτού του αγωγού στο ελληνικό έδαφος» είπε ο κ. Λαφαζάνης προσθέτοντας βέβαια πως «η τελική απόφαση θα ληφθεί συλλογικά από την ελληνική κυβέρνηση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που επισκέπτεται τη Μόσχα στις 8 Απρίλη, προσκεκλημένος του Πούτιν. Πιστεύουμε ότι αυτή η επίσκεψη θα καταστεί σταθμός για την ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων».

Χαμηλότερες χρεώσεις από τη Gazprom

Ο υπουργός, ανέφερε επίσης πως το δεύτερο θέμα που έθεσε στους Ρώσους συνομιλητές του και πρωτίστως στον επικεφαλής της Gazprom Αλ.Μίλερ, ήταν η ανάγκη για μείωση των τιμών προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας, καθώς και η δραστική μείωση της ρήτρας του take or pay προς τη ΔΕΠΑ, βάσει της οποίας η ελληνική πλευρά υποχρεώνεται να πληρώνει για συγκεκριμένες ποσότητες φυσικού αερίου ανεξάρτητα από το αν τις έχει καταναλώσει. «Θέλω να επισημάνω ότι και τα δύο αυτά θέματα η Ρωσική πλευρά δεσμεύθηκε ότι θα τα εξετάσει με πολύ θετικό πνεύμα», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Δημοφιλή