Μαραθώνιος διαβουλεύσεων - Τί ζητούν οι δανειστές - Ποιά τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων - Τί ζητούν οι δανειστές - Ποιά τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση
Sooc

Με την ελληνική κυβέρνηση να αισιοδοξεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις Βρυξέλλες να δηλώνουν ότι υπάρχει σημαντική απόσταση προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Στόχος της Αθήνας είναι να ξεκλειδώσει η δόση των 7,2 δισ. ευρώ με το χρόνο να εξαντλείται και τη ρευστότητα να πιέζει. Το απόγευμα της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκ νέου συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο την ίδια ώρα που συνεδρίαζε και το EuroWorking Group.

Στο μέτωπο των μέτρων η απόσταση που χωρίζει Αθήνα και δανειστές εντοπίζεται στο δημοσιονομικό κενό, τον ΦΠΑ και τα εργασιακά και τις συντάξεις.

Ειδικότερα, οι δανειστές κάνουν λόγο για «τρύπα» στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στο ΦΠΑ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές καταλήγουν σε ένα ενιαίο συντελεστή 18% αλλά και στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και των υπόλοιπων εξαιρέσεων στο ΦΠΑ. Όπως έγραψε και η HuffPost Greece την Παρασκευή, αυτές οι αποφάσεις φαίνεται ότι θα βάλουν στο συρτάρι τα δύο από τα τρία μέτρα που προοριζόντουσαν για τα νησιά του Αιγαίου και αφορούσαν το φόρος 3% σε κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, αλλά και το φόρο 6% σε αγορές προϊόντων πολυτελείας. Επιπλέον, αναφορικά με την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης από 1 έως 5 ευρώ ή από 3% έως 5% στα ξενοδοχεία άνω των 3 αστέρων, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις το μέτρο να μην περιοριστεί στα νησιά του Αιγαίου, αλλά να επιβληθεί στις ξενοδοχειακές μονάδες ολόκληρης της χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις για ασφαλιστικό και εργασιακά βρίσκονται σε εξέλιξη και όπως φαίνεται αποτελούν το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, στην περικοπή των υψηλών επικουρικών συντάξεων και την την ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων. Αντίστοιχα στα εργασιακά κυβέρνηση και θεσμοί εξετάζουν τη θεσμοθέτηση νέου τύπου συλλογικών συμβάσεων, το “πάγωμα”, τουλάχιστον προς το παρόν, του κατώτατου μισθού στα 751ευρώ, το “πάγωμα” των ομαδικών απολύσεων που ζητούν οι θεσμοί από την κυβέρνηση.

  • Εκτακτη εισφορά στους 500 πλουσιότερους φορολογούμενους της χώρας
  • Αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης από το 2,1% στο 3% για καθαρό ατομικό εισόδημα άνω των 50.000ευρώ
  • Αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης από το 2,8% στο 4% για καθαρό ατομικό εισόδημα άνω των 100.000ευρώ
  • Αύξηση του υψηλού συντελεστή του φόρου πολυτελείας στο 13% από 10%
  • Συναλλαγές άνω των 70ευρώ με κάρτες
  • Τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, αν και η κυβέρνηση επιμένει ότι θα επιβληθεί με νέες αντικειμενικές τιμές οι οποίες θα επιφέρουν ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Δημοφιλή