ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/06/2015 21:39 EEST | Updated 30/06/2015 22:05 EEST

Δεν καταβλήθηκε η δόση των 1,5 δισ. στο ΔΝΤ

BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images
People walk past the headquarters of the International Monetary Fund June 30, 2015 in Washington, DC. Greece confirmed it would fail to make a key IMF repayment due on Tuesday, fanning fears of a chaotic eurozone exit on the same day the country's international bailout expires. AFP PHOTO/BRENDAN SMIALOWSKI (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

Επιβεβαιώνει με γραπτή του ανακοίνωση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η Ελλάδα δεν κατέβαλε τη δόση των περίπου 1,5 δισ. στο Ταμείο στις 30η Ιουνίου. Όπως σημειώνεται στην γραπτή ανακοίνωση το Ταμείο έχει λάβει αίτημα για παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής από την ελληνική κυβέρνηση το οποίο θα εξεταστεί άμεσα από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Η χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση καθυστέρησης πληρωμών και όχι χρεοκοπίας επισημαίνει το Ταμείο εξηγώντας ότι η χώρα δεν μπορεί πλέον να δεχθεί βοήθεια απο το ΔΝΤ μέχρι την εξόφληση της οφειλής αυτής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό, η πληρωμή του οποίου αθετήθηκε, είναι το υψηλότερο στην ιστορία του Ταμείου.

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

Ο κύριος Τζέρι Ράϊς, Διευθυντής Επικοινωνίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ΔΝΤ οι οποίες λήγουν σήμερα:

«Επιβεβαιώνω ότι η αποπληρωμή του ποσού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων Μονάδων Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ), η οποία έπρεπε να γίνει σήμερα από την Ελλάδα προς στο ΔΝΤ, δεν έχει παραληφθεί. Ενημερώσαμε το Διοικητικό Συμβούλιο ότι η Ελλάδα τώρα διατελεί σε καθυστέρηση της πληρωμής και ότι μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ μόνο μετά την καταβολή των καθυστερούμενων.

«Μπορώ επίσης να επιβεβαιώσω ότι το ΔΝΤ έλαβε σήμερα από τις Ελληνικές Αρχές ένα αίτημα για την παράταση της υποχρέωσης αποπληρωμής η οποία έληξε σήμερα, και η οποία θα προωθηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο εν ευθέτω χρόνω.»

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)