Με «οδηγίες χρήσης» για το πως θα εντάξουν τα προϊόντα τους στους σωστούς συντελεστές ΦΠΑ, θα πρέπει να λειτουργούν οι επαγγελματίες μετά και τη νέα εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, προσπαθώντας να ξεμπλέξει το κουβάρι του νέου ΦΠΑ.
Οι αναλυτικές διευκρινίσεις μεταξύ άλλων αναφέρουν ποιος συντελεστής επιβάλλεται στην περίπτωση όπου ο κιμάς δεν είναι μόνο μοσχαρίσιος ( 23%) αλλά αναμεμειγμένος και με άλλο είδος κρέατος το οποίο δεν μπορεί να διαχωριστεί ( αν είναι χωριστά μοσχαρίσιος 23% και χοιρινός 13%, αν είναι ήδη αναμεμειγμένο όλο 23%) και τι συντελεστές επιβάλλονται όταν κάποιος παίρνει από το σουβλατζίδικο, πακέτο σουβλάκι, πατάτες, νερό και ψωμί.
Για παράδειγμα αν ο πελάτης καθίσει στο σουβλατζίδικο για επιτόπια κατανάλωσης όλα τα προϊόντα υπάγονται στον συντελεστή 23%. Αν πάρει πακέτο που περιλαμβάνει σαλάτα, σουβλάκια χοιρινά, αναψυκτικό, νερό και ψωμί, φορολογείται ως εξής: η σαλάτα, τα σουβλάκια και το αναψυκτικό με 23%, το νερό και το ψωμί με 13%.
Η εγκύκλιος καλύπτει από κρεοπωλεία και εστιατόρια, έως φροντιστήρια και πώληση βολβών και σπόρων, ενώ διευκρινίζει ακόμα και ότι αν τα σπυριά από το σιτάρι πωλούνται πάνω στο στάχυ, ο συντελεστής ΦΠΑ ο οποίος επιβάλλεται είναι 13%.