Κομισιόν: Σε εξέλιξη οι εργασίες σύνταξης του μνημονίου που θα συνοδεύει το ελληνικό πρόγραμμα

Κομισιόν: Σε εξέλιξη οι εργασίες σύνταξης του μνημονίου που θα συνοδεύει το ελληνικό πρόγραμμα

«Ειδικοί εργάζονται για το μνημόνιο που θα συνοδεύει το ελληνικό πρόγραμμα και αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕFC), όπου θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων» δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Με αυτό τον τρόπο η Αντρέεβα απάντησε σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild που έκανε λόγο για αμφιβολίες της γερμανικής κυβέρνησης για το εάν μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να κλείσει η συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας πριν τις 20 Αυγούστου.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχει ως τώρα επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές και ξεκαθάρισε πως «σύμφωνα με τη συνθήκη του ESM και βάσει της σχετικής εντολής από τα κράτη μέλη οι διαβουλεύσεις και η αξιολόγηση της όποιας προόδου γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, μαζί με το ΔΝΤ και τον ESM στη συγκεκριμένη περίπτωση».

«Αυτές οι ομάδες που βρίσκονται στην Αθήνα εδώ και δύο εβδομάδες αναφέρουν πως σημειώνεται ικανοποιητική πρόοδος» είπε και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζω να είναι κάποιος άλλος επί τόπου και να είναι σε θέση να έχει καλύτερη εικόνα».

Η ίδια επανέλαβε, κάνοντας αναφορές στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι είναι ακόμα πιθανή μια συμφωνία με την Ελλάδα έως τις 20 Αυγούστου.

«Όπως είπε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν εφόσον τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, η συμφωνία είναι πιθανό να επιτευχθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα» είπε η ίδια.

Οι δυσκολίες

Εν τω μεταξύ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το προσχέδιο του μνημονίου θα παρουσιαστεί Δευτέρα ή Τρίτη.

«Αγκάθι» μέχρι στιγμής στις έως τώρα διαπραγματεύσεις είναι τα «κόκκινα δάνεια». Το ερώτημα είναι εάν τα συγκεκριμένα δάνεια θα τα αναδιαρθρώσουν οι ίδιες οι τράπεζες ή θα εκχωρηθούν σε νεοσύστατη εταιρεία διαχειρίσεως. Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης έχει ήδη παραδώσει στην τετραμερή των θεσμών την μελέτη των 180 σελίδων της Nomura, τον ιαπωνικό επενδυτικό οίκο, που βρίσκεται μεταξύ των πέντε πρώτων (Morgan Stanley, Merrill Lynch, Goldman Sachs, J.P. Morgan).

Κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα ότι έως τις 11 Αυγούστου θα υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέψει να έλθουν προς ψήφιση στην Βουλή έως τις 18 Αυγούστου το νέο πρόγραμμα και η νέα δανειακή σύμβαση και να κυρωθούν εν συνεχεία από τα ξένα κοινοβούλια στις 19 Αυγούστου.

Εάν υπάρξει συμφωνία θα συνεδριάσει το Eurogroup στις 14 του μήνα για να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα. Αλλά και εάν δεν υπάρξει συμφωνία είναι πάλι πιθανόν να συνεδριάσει το Eurogroup – μέσω τηλεδιάσκεψης- για να εγκρίνει τη νέα χρηματοδότηση-γέφυρα εκτιμώμενου ύψους 6 δισ. ευρώ περίπου, κάτι που η κυβέρνηση απεύχεται.

Το δημοσίευμα της Bild

Όσον αφορά στη νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, δεδομένου ότι αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή καθώς και από άλλα έξι κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, η Bild αναφέρει, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους της Γερμανίας ότι «αυτό δεν είναι εφικτό».

Πέραν αυτού, όπως υπογραμμίζει η Bild, σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Deutche Welle , «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδίδεται πάλι σε τεχνάσματα. Θέλει να ψηφιστούν διαφιλονικούμενα μέτρα περικοπών (κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κατάργηση φορολογικών προνομίων για αγρότες) τον Οκτώβριο, δηλαδή μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και τις πιθανολογούμενες πρόωρες εκλογές.

«Οι δανειστές όμως καλούνται να δώσουν άμεσα 50 δις ευρώ, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη. Εντούτοις η γερμανική κυβέρνηση έχει εξηγήσει επανειλημμένως ότι θα εγκρίνει την παροχή νέας βοήθειας, μόνον εάν το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθετήσει προηγουμένως όλα τα μέτρα περικοπών».

Σε αυτά τα συμφραζόμενα, σύμφωνα με την Bild, γίνεται όλο και πιο πιθανό ένα νέο δάνειο-γέφυρα ύψους 5 δισ. ευρώ, προκειμένου η Αθήνα να καταβάλει στις 20 Αυγούστου 3,2 δις ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και τόκους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Χθες Τετάρτη, υπενθυμίζει η εφημερίδα, και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε ότι όλα συνηγορούν υπέρ μιας γρήγορης συμφωνίας. Σε διαφορετική περίπτωση «θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια νέα χρηματοδοτική γέφυρα», όπως είπε.

Δημοφιλή