ΔΙΕΘΝΕΣ
04/04/2016 07:46 EEST | Updated 04/04/2016 07:57 EEST

Η συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου στα ξένα πρωτοσέλιδα. Σενάρια για την πηγή και τα κίνητρα της διαρροής

ASSOCIATED PRESS
Delia Velculescu, head of Troika (IMF), arrives at the presidential palace for a meeting with Cyprus' President Nicos Anastasiades in capital Nicosia, Wednesday, March 20, 2013. Cypriot lawmakers on Tuesday rejected a critical draft bill that would have seized part of people's bank deposits in order to qualify for a vital international bailout, with not a single vote in favor. (AP Photo/Christos Theodorides)

Στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων ξένων ειδησεογραφικών ιστοσελίδων βρίσκονται οι αποκαλύψεις του Wikileaks, σύμφωνα με τις οποίες ο διευθυντής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, είχε εκφράσει στην εκπρόσωπο του Ταμείου στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου, την πρόθεση του ΔΝΤ να πιέσει την Ελλάδα με χρεωκοπία, προκειμένου να περάσει τα δικά του σκληρά μέτρα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, αναλυτές «βλέπουν» την ελληνική κυβέρνηση πίσω από τις αποκαλύψεις, όπως ακριβώς και η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Η αντίδραση της κυβέρνησης δείχνει ότι προσπαθεί να κατασκευάσει μια κρίση για να αναγκάσει το Ταμείο να βγει από το ελληνικό πρόγραμμα, ελπίζοντας ότι θα κάνει μια συμφωνία με καλύτερους όρους με την ΕΕ», δήλωσε η αναλύτρια Miranda Xafa στους FT.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η πηγή της διαρροής στο Wikileaks δεν θα βρεθεί σύντομα. Σε δημοσίευμα με τίτλο «Τι πραγματικά σκέφτεται το ΔΝΤ για την Ελλάδα» τονίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ηχογραφούνται συνομιλίες υψηλόβαθμων στελεχών και ότι ποιος και γιατί δημοσιεύτηκε αυτό το υλικό θα παραμείνει «γρίφος» για μεγάλο διάστημα.

Η Tagesspiegel «βλέπει» την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ως πηγή της διαρροής. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η υποκλοπή έγινε σε ένα τηλεφώνημα από το δωμάτιο του Χίλτον στην Αθήνα προς την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Μάλιστα η απόδοση του ονόματος «Velculescu» ως «Velkouleskou», δείχνει «ελληνικό χέρι» πίσω από τη διαρροή. Το συγκεκριμένο στοιχείο είχε επισημάνει και η WSJ.

Σύμφωνα με το Forbes, η αποκάλυψη του Wikileaks δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, καθώς «όλοι θα έπρεπε να το γνωρίζουμε αυτό». Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα, το παρασκήνιο είναι πολύ απλό: Η Ελλάδα χρωστάει περισσότερα χρήματα από όσα μπορεί να αποπληρώσει. Η λύση είναι να κόψεις το ποσό που πρέπει η Ελλάδα να πληρώσει. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πολιτική περιπλέκει τα πράγματα.

Sponsored Post