Το σχέδιο της ελληνικής πλευράς στο έκτακτο Eurogroup

Το σχέδιο της ελληνικής πλευράς στο έκτακτο Eurogroup
Kostis Ntantamis / SOOC

Σε τέσσερις άξονες θα κινηθεί η πρόταση της κυβέρνησης στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης με στόχο την επίτευξη μίας συμφωνίας-γέφυρας ώστε να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση χρόνος και να διαμορφώσει ένα νέο «συμβόλαιο» με την Ευρώπη.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της επίτευξης μιας συμφωνίας-γέφυρας η οποία θα έχει ισχύ έως τα τέλη Αυγούστου η πρόταση της ελληνικής πλευράς αφορά σε μεταρρυθμίσεις, ανθρωπιστική κρίση, επενδύσεις και χρέος.

Η ελληνική πλευρά ζητά μάλιστα χρόνο έως τα τέλη Φεβρουαρίου προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις της. Η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να περιλαμβάνει:

1. Πρόγραμμα - «γέφυρα» στο οποίο θα αποτυπώνεται το 70% των δεσμεύσεων του MoU, με το υπόλοιπο 30%, είτε να φεύγουν είτε να αντικαθίστανται με δέκα μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

2. Κατάργηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ φέτος και δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 1,49% του ΑΕΠ το 2015. Όσο δηλαδή έκλεισε και το 2014.

3. Απομείωση του ελληνικού χρέους μέσω ανταλλαγών, η οποία θα συζητηθεί από το τέλος Αυγούστου και μετά.

4. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα βάση του προγράμματος που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Η χρηματοδότηση της χώρας στο διάστημα της μεταβατικής περιόδου μπορεί να καλυφθεί είτε με επιπλέον έντοκα γραμμάτια είτε με εκταμίευση μέρους της δόσης που εκκρεμεί. Η κυβέρνηση ζητά την εκταμίευση των κερδών του ευρωσυστήματος επί των αναλυτικών ομολόγων ύψους 1,9 δισ. ευρώ είτε την απευθείας διάθεσή τους στο ΔΝΤ για την εξόφλησή του. Επίσης, την αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων και την χρήση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητα (ΕLΑ) ανάλογα με τις ανάγκες.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας και αναφέρουν ότι προσέρχεται με ανοιχτό μυαλό αλλά με κόκκινη γραμμή να μην συνεχιστεί η λιτότητα και η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Ωστόσο, κρίνουν ότι δεν θα υπάρξει λύση την Τετάρτη κάνοντας μάλιστα λόγο για άσκηση πίεσης από τους Ευρωπαίους οι οποίοι έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους στο Eurogroup της Δευτέρας. Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να κλείσει η διαπραγμάτευση το συντομότερον δυνατόν και επαλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται εως ότου υπάρξει σταδιακή προσέγγιση και των δύο πλευρών.

Σχολιάζοντας για ακόμη φορά την απόφαση της ΕΚΤ καταδικάζοντάς την ως πολιτική παρέμβαση κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εξηγούν ότι η Ελλάδα αποτελεί μία ευκαιρία για να αρχίσει μία συζήτηση γενικά για την Ευρώπη και επαναλαμβάνουν ότι όσο μεγαλύτερη υποστήριξη υπάρξει στο Eurogroup τόσο το καλύτερο. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με ανοιχτό μυαλό, έτοιμοι να ακούσουμε τις προτάσεις των Ευρωπαίων.

Δημοφιλή