ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/06/2016 04:06 EEST | Updated 15/06/2016 04:06 EEST

Συνεδρίαση ESM: Αναμένεται και τυπικά η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ

Bloomberg via Getty Images
Jeroen Dijsselbloem, center, Dutch finance minister and head of the group of euro-area finance ministers, center, speaks as Pierre Moscovici, left, economic commissioner for the European Union (EU), and Klaus Regling, managing director of the European Stability Mechanism (ESM) and chief executive officer of the European Financial Stability Facility (EFSF), listen during a press conference after roundtable talks during a Eurogroup meeting in Luxembourg on Monday, Oct. 5, 2015. Euro-area finance ministers warned Greek Prime Minister Alexis Tsipras he must not ease up on the work of overhauling his countrys economy if theyre to approve the debt-crippled nation's next bailout payment. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images

Μόλις ένα 24ώρο έχει μείνει πριν το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών υπό τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, εγκρίνουν και τυπικά την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Η απόφαση θα οδηγήσει στην εκταμίευση των χρημάτων προς την Ελλάδα, ακόμα και μέσα στην εβδομάδα, σε μια προσπάθεια των Ευρωπαίων Εταίρων να επιταχύνουν τις διαδικασίες.

Και αυτό γιατί η Κομισιόν επιθυμεί να κλείσει (προς το παρόν) την Ελληνική υπόθεση και μάλιστα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία. Έτσι αναμένεται τα 5,7 δισ. ευρώ που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του Ελληνικού χρέους να μπουν στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας μέσα στα επόμενα 24ωρα

Αντίθετα σε δύο δόσεις θα εκταμιευθούν τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ τα οποία θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Σε αυτό ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποιες διαφορές με τους δανειστές και για αυτό το λόγο χθες το απόγευμα υπήρξαν επαφές των τεχνικών κλιμακίων με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές ζητούν να ανοίξει ακόμα ένας ειδικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπου σε αυτόν θα κατατεθούν τα 1,8 δισ. ευρώ. Η απαίτηση αυτή των δανειστών έχει να κάνει με την επιθυμία τους να έχουν πλήρη έλεγχο στην πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, προκειμένου να μην χρησιμοποιηθούν αυτά τα κεφάλαια για άλλες υποχρεώσεις.

Παρόλα αυτά η Ελληνική πλευρά έχει ενημερώσει ότι τέτοιος λογαριασμός δεν μπορεί να ανοίξει και το θέμα αναμένεται να διευθετηθεί τις επόμενες ημέρες.

Μετά και τη διπλή έγκριση από Eurogroup και ESM για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, ανοίγει ο δρόμος προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφασίσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τετάρτης 21 Ιουνίου την επαναφορά του Waiver για τα ελληνικά ομόλογα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή θεωρείται πολύ πιθανή, καθώς με την απόφαση του Eurogroup και του ESM θα έχουν εκπληρωθεί οι όροι που θέτει η ΕΚΤ για την επιστροφή του Waiver.

Οι ημέρες των διαδοχικών «θετικών» ειδήσεων για την Οικονομία θα κορυφωθούν με την επίσκεψη του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 21 Ιουνίου, αλλά και τη συμμετοχή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών σε συνέδριο στην Αθήνα, όπου και αναμένεται να εκφράσουν την ικανοποίηση τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.