ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17/03/2015 04:04 EET | Updated 17/03/2015 04:04 EET

Η ταμειακή ρευστότητα "πονοκέφαλος" για το οικονομικό επιτελείο

sooc

Δεκαπενθήμερο “φωτιά” χαρακτηρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τις ημέρες που μένουν μέχρι το τέλος Μαρτίου, καθώς οι υποχρεώσεις είναι τουλάχιστον 2,57δισ ευρώ, ενώ ακολουθούν και οι ταμειακές υποχρεώσεις του Απριλίου.

Μετά την πληρωμή της δόσης ύψους 580 εκατ ευρώ τη Δευτέρα από την κυβέρνηση στο ΔΝΤ, πλέον το Δημόσιο θα πρέπει να βρει ακόμα 2,57δισ ευρώ για να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις του, ώστε να αποφύγει το “ατύχημα”, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 1,6δισ ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο ταμειακός Γολγοθάς που ξεκίνησε τη Δευτέρα συνεχίζεται την Τετάρτη με την έκδοση εντόκων γραμματίων 1δισ. ευρώ, ώστε να πετύχει το “ρολάρισμα” των εντόκων που λήγουν την Παρασκευή. Υπό άλλες συνθήκες η έκδοση θα ήταν καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα.

Ωστόσο η αποχή των ξένων επενδυτών από τις ελληνικές εκδόσεις, προκαλεί “πονοκέφαλο” στο Οικονομικό επιτελείο, καθώς θα πρέπει να βρει ρευστό να καλύψει όσα από τα 800εκατ ευρώ εντόκων γραμματίων έχουν στην κατοχή τους ξένοι επενδυτές και δεν καλυφθούν και πάλι από ξένους.

Με δεδομένο ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν μπορούν να αυξήσουν περισσότερο την έκθεση τους σε ομόλογα, η λύση αναμένεται να βρεθεί και πάλι μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας. Η ασφυκτική κατάσταση που υπάρχει στο θέμα της ρευστότητας, αναγκάζει την κυβέρνηση μέσω του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα να αιτηθεί ακόμα μια φορά στο διοικητικό συμβούλιο τόσο την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων και ταυτόχρονα την χαλάρωση της απαγόρευσης από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες να αυξήσουν τις θέσεις τους σε γραμμάτια, αλλά και την αύξηση της παροχής ρευστότητας μέσω του ELA.

Η ανηφόρα όμως δεν τελειώνει εκεί, καθώς την Παρασκευή μαζί με τη λήξη των ομολόγων θα πρέπει να πληρωθεί και η 4η υποδόση προς το ΔΝΤ 336εκατ ευρώ, ενώ μέσα στο Μάρτιο πρέπει να πληρωθούν και τόκοι 300εκατ ευρώ.

Αμέσως μετά η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει να υπολογίζει τα ταμειακά της διαθέσιμα ώστε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις ύψους 950εκατ ευρώ, ενώ θα πρέπει να καλύψει και ακόμα 985εκατ ευρώ για την χρηματοδότηση Ασφαλιστικών Ταμείων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος σχετικά με την κάλυψη των υποχρεώσεων του Δημοσίου. Ωστόσο, ο τελικός λογαριασμός του Μαρτίου (μαζί με τις 3δόσεις προς το ΔΝΤ που έχουν ήδη πληρωθεί και τα έντοκα που καλύφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες )αγγίζει τα 5,2δισ ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρατικά Ταμεία θα στεγνώσουν από ρευστό.

Ως εκ τούτου, τα περίπου 700εκατ ευρώ που έχει να πληρώσει μέσα στον Απρίλιο το Δημόσιο για τη μία δόση προς το ΔΝΤ και τους τόκους, αυτή τη στιγμή μοιάζουν πραγματικά βουνό, δεδομένου ότι οι δανειστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εκταμιεύσουν έστω και μέρος της δόσης των 7,2δισ ευρώ.

Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων σε συνδυασμό με την κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, θα αλλάξουν τα δεδομένα, ώστε η Ελλάδα να πάρει από τους δανειστές την “ανάσα” ρευστότητας που έχει ανάγκη.