ΔΙΕΘΝΕΣ
29/04/2018 11:46 EEST | Updated 29/04/2018 12:03 EEST

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουμε λάθος για το ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες εμφάνισης καρκίνου

Και δυστυχώς τα fake news πείθουν όλο και περισσότερους, εγκυμονώντας άλλους σοβαρούς κινδύνους

PeopleImages via Getty Images

H κατανάλωση νερού από πλαστικά μπουκάλια ή η χρήση φούρνων μικροκυμάτων είναι μερικές μόνο από τις πολύ διαδεδομένες «αιτίες» που οι άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν πως μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση καρκίνου, όπως αποκαλύπτει μια νέα έρευνα.

Σύμφωνα με αυτή (διεξήχθη στην Αγγλία, σε δείγμα 1.330 ατόμων) και βάσει των συμπερασμάτων που δημοσιεύτηκαν στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα για τον Καρκίνο, αν και οι περισσότεροι δήλωσαν ορθά πως το κάπνισμα είναι μια βασική αιτία εμφάνισης κακοήθους όγκου όλο και περισσότεροι φαίνεται να αναγνωρίζουν ως αιτίες εμφάνισης της νόσου και άλλες συνήθεις πρακτικές που δεν έχει αποδειχθεί ότι συνδέονται με τη νόσο. Αυτή η τάση,  όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ του ΒΒC,  αποδεικνύει πως οι άνθρωποι βρισκόμαστε σε σύγχυση σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος και η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι οι βασικότερες αιτίες πρόκλησης καρκίνου και μπορούν φυσικά να αποφευχθούν.

Όπως τονίζει η Cancer Research UK περίπου 4 από τις 10 περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να προληφθούν κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής μας γι αυτό και είναι σημαντικό, όπως τονίζεται, να έχουμε τις σωστές πληροφορίες για να μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Λιντς όμως που διενήργησαν την έρευνα, διαπίστωσαν ότι πάνω από το 40% πιστεύει εσφαλμένα ότι πχ το στρες και οι πρόσθετες ουσίες στις τροφές ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου.

Το 1/3 πιστεύει λανθασμένα ότι οι ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες (35%) και η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων (GM) τροφίμων (34%) ήταν παράγοντες για την εμφάνιση κινδύνου, ενώ ένα 19% πιστεύει το ίδιο για τους φούρνους μικροκυμάτων και ένα 15% δήλωσε ότι η κατανάλωση νερού από πλαστικά μπουκάλια επίσης προκαλεί καρκίνο, παρά την μη επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση μιας τέτοιας υπόθεσης.

Ανησυχία

Το κάπνισμα επιλέχθηκε σωστά από το 88% των ερωτηθέντων ως παράγοντας υψηλού κινδύνου, το 80% επέλεξε το παθητικό κάπνισμα και το 60% δήλωσε ότι τα ηλιακά εγκαύματα είναι αιτίες εμφάνισης καρκίνου. Όλα αποδεδειγμένα επιστημονικά.

Το γεγονός όμως ότι ένα σημαντικό ποσοστό φαίνεται να πιστεύει πως ο καρκίνος προκαλείται και από μια σειρά ψευδών/λανθασμένων αιτιών, αν και δεν σημαίνει απαραίτητα πως τα άτομα αυτά θα ακολουθήσουν έναν παρακινδυνευμένο τρόπο ζωής, εκτιμάται πως  σίγουρα όσοι είναι καλύτερα ενημερωμένοι για το πρόβλημα, είναι πχ πιο πιθανό να μην καπνίζουν, όπως τονίζεται στη μελέτη. Επίσης θεωρείται πιθανότερο να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Ο δρ Samuel Smith, από το Πανεπιστήμιο του Leeds, δήλωσε σχετικά πως είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι αποδίδουν την εμφάνιση καρκίνου σε μια σειρά από μη πειστικά αποδεδειγμένους παράγοντες κινδύνου. «Σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες, φαίνεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν σε αναπόδεικτα αίτια εμφάνισης καρκίνου έχει αυξηθεί από την αρχές του αιώνα, κάτι που θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα αλλαγών στον τρόπο πρόσβασης στις ειδήσεις και τις πληροφορίες μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης».

Όπως συμπλήρωσε, είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση για τους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο προκειμένου οι άνθρωποι να μπορούν να λαμβάνουν ορθές αποφάσεις για τη ζωή τους, βασιζόμενοι σε επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα. 

Η Clare Hyde, από την Cancer Research UK, δήλωσε με σειρά της: «Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την πρόληψη του καρκίνου αλλά γνωρίζοντας τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου μπορούμε να γυρίσουμε τις πιθανότητες υπέρ μας για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, αντί να χάνουμε χρόνο ανησυχώντας για fake news».

Πηγή: BBC