ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/12/2017 10:21 EET

Όλο το γλωσσάρι της μαφίας σκραπ. Το «σαλάμι», το «μανάκι» και ο «κινέζος»

 

Αίσθηση προκαλεί η φαντασία των μελών του κυκλώματος με τους στημένους διαγωνισμούς σκραπ στη χρήση κωδικών ονομασιών στις συνομιλίες τους, οι οποίες καταγράφηκαν από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ.

«Παιχνίδι» ονόμαζαν τη συμφωνία με διεφθαρμένο υπάλληλο, «πέντε γεμιστήρες με λουκάνικο», ήταν το λάδωμα ύψους 5.000 ευρώ, «μαύρο-άσπρο φορτίο» ήταν το φορτίο χωρίς ζύγιση, «σαλάμι» τα μετρητά, «χαρτζιλίκι», «δωράκι», «μεροκάματο» η χρηματική αμοιβή για ενέργεια υπαλλήλου, «με άδεια χέρια θα πάμε» η δωροδοκία, «αέρας» η υπόσχεση χρημάτων ή υλικών σκραπ, «μοιράδιο» τα χρήματα που λάμβαναν συμμετέχοντες σε διαγωνισμό για σκραπ προκειμένου να μην πάρουν μέρος σε αυτόν και να πλειοδοτήσει το κύκλωμα, «πιράνχας» η αναφορά σε υπάλληλο, «μηχανηματάκι» η συσκευή για τεχνική παρέμβαση στο μηχανισμό ζύγισης μετάλλων, «κινέζος», «μανάκι» τα φορτηγά μεταφοράς.

Συνολικά συνελήφθησαν 19 άτομα, ανάμεσά τους οχτώ υπάλληλοι του Οργανισμού. Οι «μίζες» που έπαιρναν οι υπάλληλοι του ΟΣΕ κυμαίνονταν από 100 ευρώ έως 40.000 ευρώ, ανάλογα με τους τόνους σκραπ που θα έπαιρνε στη διάθεσή του το κύκλωμα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι θα «λαδώνονταν» 10 ευρώ για τον κάθε τόνο.

Το κύκλωμα είχε τρεις αρχηγούς που έδιναν όλες τις κατάλληλες εντολές προκειμένου να εξαπατούν κυρίως τον ΟΣΕ αλλά και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ και η ΕΑΒ. Τα μέλη του κατηγορούνται ότι επιδίωκαν να παραλαμβάνουν σε διαγωνισμούς ποσότητες σκραπ πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αναγράφονταν στα εικονικά ζυγολόγια και τα πρωτόκολλα παράδοσης, τα οποία συντάσσονταν από διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους.

Παράλληλα, υπό τις εντολές των αρχηγών έκλεβαν τόνους σκραπ από αποθηκευτικούς χώρους που είχαν εναποτεθεί προς παράδοση.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στις 28 Νοεμβρίου εκδόθηκε απόφαση που υπεγράφη από τον εμπλεκόμενο Προϊστάμενο Διεύθυνσης του ΟΣΕ, προκειμένου να «νομιμοποιηθεί» η απουσία 510 τόνων σκραπ που είχαν αφαιρεθεί από τους δράστες.

Στην παρουσίαση της υπόθεσης, στην έδρα του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., έδωσε το παρών όχι μόνο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας αλλά και ο υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης. Οι δυο τους έκαναν λόγο για το δεύτερο μεγαλύτερο «χτύπημα» απέναντι σε μαφίες που πλήττουν τα Μέσα Μεταφοράς μετά την εξάρθρωση του μεγάλου κυκλώματος παραγωγής και διακίνησης πλαστών εισιτηρίων. Ο κ. Σπίρτζης σε άτυπη συζήτησή του με δημοσιογράφους ανέφερε, μάλιστα, ότι οι έρευνες για τα κυκλώματα συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.