Ώρα να προετοιμαστούμε την μετά "covid-19" εποχή

Ας δημιουργήσουμε μια καθημερινότητα, έναν τρόπο σκέψης και ας αναλάβουμε δράσεις που μας ωθούν να καλλιεργήσουμε νέες δεξιότητες.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Έχετε σκεφτεί πως η περίοδος που ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για να προοδεύσουμε σε κάποιους τομείς, να ενισχύσουμε ικανότητες και δεξιότητες έτσι ώστε να προετοιμαστούμε για την μετά covid-19 εποχή;

Ανεξάρτητα από τον τομέα και την ειδικότητα στην οποία εργάζεστε ή θέλετε να εργαστείτε, όλοι συμφωνούμε ότι η επιστροφή στην «κανονικότητα» δεν θα είναι με τις ίδιες συνθήκες.

Λέγονται πολλά για το πως μπορεί να διαμορφωθούν τα νέα δεδομένα, διαβάζουμε τις εκτιμήσεις των ειδικών και τα στατιστικά στοιχεία. Υπάρχουν αισιόδοξα και απαισιόδοξα σενάρια αλλά κανείς δε μπορεί να απαντήσει με σιγουριά πως ακριβώς θα διαμορφωθεί η νέα πραγματικότητα. Υποψιαζόμαστε όμως όλοι πως οι συνθήκες θα δυσκολέψουν. Στην οικονομία, την κοινωνία, το εργασιακό περιβάλλον, τις επιχειρήσεις.

Πώς μπορούμε εμείς να προετοιμαστούμε για τα νέα δεδομένα;

Πώς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στον αυξημένο ανταγωνισμό και να ξεχωρίσουμε, να διακριθούμε;

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε αντλώντας από τις δυνάμεις που βρίσκονται μέσα μας και αναπτύσσοντας νέες προσωπικές δεξιότητες.

Πρόκειται για τις δεξιότητες τις οποίες συνηθίζουμε να αναφέρουμε με τον όρο soft skills. Είναι ευκαιρία τώρα να αξιοποιήσουμε το χρόνο που διαθέτουμε για να αναπτύξουμε δεξιότητες που θέλαμε να αναπτύξουμε καθώς κι εκείνες που βρίσκονται σε υψηλή ζήτηση από τις εταιρίες.

Στα σεμινάριά μου συζητάμε συχνά για την αποκαλυπτική μελέτη της εταιρίας DELL που δημοσιοποιήθηκε το 2017. Η μελέτη αυτή καταδεικνύει πως το 2030, το 85% των επαγγελμάτων που θα υπάρχουν δεν έχουν ακόμα εφευρεθεί. Ας αναλογιστούμε αυτή την πληροφορία. Σε μόλις δέκα χρόνια από σήμερα, θα εργαζόμαστε σε επαγγέλματα τα οποία θα εφευρεθούν και θα εδραιωθούν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αυτό μπορούμε εύκολα να το διαπιστώσουμε παρατηρώντας τους ρυθμούς με τους οποίους τρέχουν οι εξελίξεις στις εταιρίες. Πολλές εταιρίες για παράδειγμα, κάνουν πράξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό ακόμα κι αν αυτό δεν ήταν στα στρατηγικά τους σχέδια κι αυτό γιατί βάση των σημερινών δεδομένων το θεωρούν ως αναγκαιότητα για την επιβίωση και την εξέλιξή τους. Διαπιστώνουμε πως τέτοιου είδους αλλαγές προχωρούν πολύ πιο γρήγορα από όσο προχωρούσαν μέχρι σήμερα και προφανώς αυτό επηρεάζει τον χάρτη των επαγγελμάτων, με αποτέλεσμα κάποιες ειδικότητες να εκλείπουν και κάποιες νέες να εμφανίζονται.

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και δυναμικό περιβάλλον που το μόνο σταθερό σημείο είναι η αστάθεια, πως μπορούμε να παραμείνουμε επαγγελματίες σε ζήτηση εάν δεν ενισχύουμε συνεχώς τον εαυτό μας, εάν δεν αναβαθμίζουμε τις δεξιότητές μας;

Αναζητώντας στο διαδίκτυο τις προσωπικές δεξιότητες υψηλής ζήτησης για το 2020, θα διαπιστώσετε πως είναι η δημιουργικότητα, η ομαδικότητα, η συνεργασία με άλλα άτομα, η προσαρμοστικότητα, η συναισθηματική νοημοσύνη και άλλες. Ας δημιουργήσουμε μια καθημερινότητα, έναν τρόπο σκέψης και ας αναλάβουμε δράσεις που μας ωθούν να καλλιεργήσουμε τέτοιες νέες δεξιότητες.

Οι πρωτοβουλίες και ενέργειες για να εξασφαλίσουμε αποτελεσματικότητα στα επόμενα βήματα, βρίσκουν την απάντησή τους στο coaching και στην υποστήριξη ενός κατάλληλου coach. Δεν είναι τυχαίο πως η ζήτηση για έναν έμπειρο και αποτελεσματικό coach έχει αυξηθεί σημαντικά την περίοδο που διανύουμε. Αυτό συμβαίνει γιατί τώρα έχουμε την ευκαιρία να αφοσιωθούμε στη διαδικασία του coaching καθώς διαθέτουμε περισσότερο χρόνο, αλλά και γιατί τώρα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη ενδυνάμωσης και προσωπικής στρατηγικής έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις της αγοράς.

Η περίοδος Covid-19 έχει πολλές προκλήσεις. Είναι ενθαρρυντικό το ότι ζούμε σε μια εποχή όπου η πληροφορία, η νέα γνώση, η υποστήριξη των ειδικών, τα εργαλεία και οι μέθοδοι προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης μας προσφέρονται με εντυπωσιακή ευκολία. Εάν αναπτύξουμε επαγγελματικές δεξιότητες υψηλής ζήτησης, θα προετοιμαστούμε για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης που θα γεννηθούν, καθώς κάθε κρίση γεννά και ευκαιρίες.