ΔΙΕΘΝΕΣ
16/09/2020 09:36 EEST | Updated 16/09/2020 09:36 EEST

Όρεγκον: Όλα έγιναν ροζ και γκρι σε μια από τις πιο πράσινες πολιτείες που την καταπίνουν οι φωτιές

Απόκοσμες εικόνες, σε πόλεις νεκρές και γκρίζες από τη στάχτη και τα αποκαϊδια. Κι όμως σε πολλές κυριαρχεί ένα έντονο ροζ χρώμα.

ASSOCIATED PRESS

To Όρεγκον είναι μια από τις τρεις πιο ”πράσινες” Πολιτείες στις ΗΠΑ. Γι αυτό και ο πιο εύστοχος ίσως τίτλος στα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες, που οι φωτιές καταπίνουν ότι βρουν στο πέρασμά τους, είναι ίσως αυτός του Sky News: The state that shouldn’t burn is ‘nothing more than ashes’ (Η πολιτεία που δεν έπρεπε να καεί, τώρα δεν είναι παρά στάχτες). 

Το Όρεγκον είναι για την ακρίβεια η τρίτη κατά σειρά πιο πράσινη Πολιτεία μετά το Βερμόντ και τη Νέα Υόρκη, πατρίδα πολλών ειδών άγριων ζώων, η πρώτη σε ό,τι αφορά την κατανάλωση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έβδομη σε ό,τι αφορά την ποιότητα του εδάφους. 

Οι καταστροφικές φωτιές έχουν καταστρέψει 2.000.000τμ γης, τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, πολλοί ακόμη αγνοούνται ενώ χιλιάδες είναι αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ζουν σε σκηνές, πρόχειρα καταφύγια, ΙΧ αυτοκίνητα. Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη ενώ άγνωστος παραμένει και ο αριθμός των ζώων, κυρίως άγριων, που πέθαναν. 

 

Οι δε εικόνες είναι σπαρακτικές και πολλές απόκοσμες αφού βλέπουμε ολόκληρες πόλεις και οικισμούς να έχουν μετατραπεί σε στάχτη και να μην υπάρχει πλέον ίχνος ζωής.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες πολύ ιδιαίτερες αφού μέσα στο αποπνικτικό γκρίζο της στάχτης κυριαρχεί το έντονο ροζ. Για την ακρίβεια πρόκειται για ολόκληρες εκτάσεις που έχουν αλλάξει χρώμα όπως φαίνεται και σε πολλές εικόνες από drone και όχι μόνο. 

Αιτία είναι το επιβραδυντικό που χρησιμοποίησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε αρκετές περιοχές. 

Πρόκειται για μια ουσία που χρησιμοποιείται για να επιβραδύνει ή να σταματήσει την εξάπλωση της φωτιάς ή να μειώσει την ένταση της. Αυτό επιτυγχάνεται συνήθως με χημικές αντιδράσεις που μειώνουν την δυνατότητα ανάφλεξης καυσίμων καυσίμων ή καθυστερούν την καύση τους.

Κυρίως είναι σε μορφή σκόνης και αναμιγνύονται με νερό ή έχουν τη μορφή αφρού ή σπρέι και χρησιμοποιούνται ευρέως σε πυρκαγιές ενώ γίνεται ρίψη με αέρα ή από το έδαφος.

Το χρώμα της ουσίας είναι προς το κόκκινο αλλά κατά την επαφή με άλλα αντικείμενα φαίνεται πως παίρνει αυτό το χρώμα του έντονου ροζ. 

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
Nathan Howard via Getty Images
Nathan Howard via Getty Images
ROBYN BECK via Getty Images
ROBYN BECK via Getty Images
ROBYN BECK via Getty Images
ROBYN BECK via Getty Images
Adrees Latif / reuters
Adrees Latif / reuters