Ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κινεζικής οικονομίας η φούσκα των ακινήτων

Η Country Garden, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ακινήτων της Κίνας, έχει προστεθεί πρόσφατα στη λίστα με τους γίγαντες που καταρρέουν.
FanPro via Getty Images

Η κινεζική οικονομία οφείλει μεγάλο μέρος της άνθισης της τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην ισχυρή κτηματαγορά της, η οποία αποτελεί το 40% του ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη.

Επί χρόνια, εταιρείες κολοσσοί όπως οι China Evergrande, Country Garden, Vanke, China Resources και αρκετές μικρότερες έχτισαν χιλιάδες ουρανοξύστες, και κατοικίες σε τεράστιες εκτάσεις οι οποίες σήμερα θυμίζουν νεκρές πόλεις,

Στο νησί Danzou στην επαρχία Hainan, 39 ουρανοξύστες με 65.000 κατοικίες που είχε αρχίσει να κατασκευάζει η Evergrande, στα οποία επένδυσε 13 δισ δολάρια, πρόκειται να κατεδαφιστούν καθώς μετά την χρεοκοπία της οι αρχές διαπίστωσαν σοβαρές παρατυπίες.

Αεροφωτογραφία δείχνει τους ουρανοξύστες που θα κατεδαφιστούν στο νησί Danzou.
Αεροφωτογραφία δείχνει τους ουρανοξύστες που θα κατεδαφιστούν στο νησί Danzou.
ALY SONG via REUTERS

Μετά την κατάρρευση της China Evergrande στις αρχές του 2021, που απείλησε ολόκληρο το οικονομικό οικοδόμημα της Κίνας, η πτώση του real estate συνεχίζεται με τεράστιες απώλειες.

Η τρίτη μεγάλη κατάρρευση

Η Country Garden, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ακινήτων της Κίνας, που βρίσκεται στη λίστα του Forbes 500, έχει προστεθεί πρόσφατα στη λίστα με τους γίγαντες ακινήτων που καταρρέουν καθώς ανακοίνωσε ότι αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη της.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι επλήγη από την κρίση στην αγορά, έχοντας ήδη ζημιά ρεκόρ 6,7 δισ. δολαρίων τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Η Country Garden, είναι η τρίτη μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία μετά την Evergrade και την Kaisa που βρίσκεται σε τροχιά χρεοκοπίας.

«Ο όμιλος ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εκπληρώσει τις οικονομικές ρήτρες των δανείων της, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αθέτηση πληρωμών κι άλλων στο άμεσο μέλλον», ανέφερε η Country Garden σε μια ρυθμιστική κατάθεση στο Χονγκ Κονγκ.

Οι μετοχές της Country Garden διαπραγματεύονταν περίπου 1% υψηλότερα στο Χονγκ Κονγκ το πρωί της Πέμπτης ενώ οι μετοχές της China Evergrande, που έχει 300 δισ δολάρια σε χρέη, βυθίζονται κατά 80% έχοντας χάσει ήδη το 99% της αξίας.

Αυξάνεται η ανεργία στους νέους

Το γεγονός ότι το Πεκίνο δεν έχει καταφέρει να ανακόψει την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων του, παρά τα δισ. δολάρια που έχει ρίξει η κεντρική τράπεζα της Κίνας, συμπαρασύρει την ανάπτυξη της οικονομίας η οποία καταγράφει αδύναμη ανάπτυξη, με τυην ανεργία των νέων να είναι ένα νέο πρόβλημα για την κεντρική κυβέρνηση.

Επίσημα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο τέλος Αυγούστου έδειξαν ότι η βιομηχανική δραστηριότητα, ένας ακόμη καθοριστικός τομέας στην Κίνα, έχει συρρικνωθεί για πέμπτο συνεχόμενο μήνα το 2023.

Δικαστικές αποφάσεις χωρίς αντίκρυσμα

Στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo της Κίνας, χιλιάδες εργαζόμενοι στις κατασκευές παραπονιούνται για χαμένους μισθούς. Κάποιοι δημοσιεύουν φωτογραφίες δικαστικών εγγράφων από αγωγές.

Άλλοι παρουσιάζουν αρχεία με τις καταγγελίες που έχουν υποβάλει στις τοπικές αρχές με τους περισσότερους να είναι πεπεισμένοι ότι δεν θα πάρουν ποτέ τα χρήματα τους ακόμη κι αν έχουν αποφάσεις δικαστηρίων που τους δικαιώνει.

Η Liao Hongmei πέρασε χρόνια σε μια νομική μάχη με την China Evergrande. για να πάρει 690.000 δολάρια που του χρωστά η εταιρεία.

Στις αίθουσες των δικαστηρίων κέρδισε όλε τις αγωγές όμως η Evergrande δεν έχει πληρώσει και το πιο πιθανό είναι δεν θα λάβει ποτέ τα χρήματα που της οφείλονται με αποτέλεσμα και η δική της μικρή επιχείρηση να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

«Η κυβέρνηση εποπτεύει την αναδιάρθρωση της εταιρείας και η πρώτη της προτεραιότητα είναι να βεβαιωθεί ότι η Evergrande θα τελειώσει τα διαμερίσματα που πούλησε. Πέρυσι, είπε ότι είχε ολοκληρώσει 300.000 και είχε ακόμη άλλα 720.000 να ολοκληρώσει, σύμφωνα με τα αποτελέσματά της για το 2022» εξηγεί η Liao.

Τον ίδιο μάταιο δικαστικό δρόμο θα ακολυθησουν και χιλιάδες άλλες μικρές επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που έχασαν χρήματα από την συνεργασία τους με τους κολοσσούς της κινεζικής κτηματαγοράς. Ένα αγκάθι στα πλευρά της κινεζικής οικονομίας που θα συνεχίσει να ματώνει για πολλά ακόμη χρόνια.

Πληροφορίες από Reuters, New York Times, FT

Δημοφιλή