ΔΙΕΘΝΕΣ
22/12/2018 21:30 EET | Updated 22/12/2018 21:49 EET

Οργή στις ΗΠΑ: «Ρατσιστής» διαιτητής κουρεύει μέσα στο γήπεδο τα μαλλιά μαύρου αθλητή (vid)

Κέρδισε αλλά μετά τον δημόσιο εξευτελισμό έμοιαζε άψυχος.

Θύελλα οργισμένων σχολίων έχει προκαλέσει η εξέλιξη αγώνα πάλης στις ΗΠΑ εξαιτίας της στάσης του διαιτητή. 

Ο αγώνας διεξαγόταν στο Buena Regional High School στο New Jersey και ο διαιτητής Alan Maloney ο οποίος είναι λευκός, φαίνεται πως είχε βάλει στον μάτι έναν μαύρο αθλητή, ο οποίος είναι μαθητής λυκείου. 

Ο νεαρός, Andrew Johnson είχε τα μαλλιά του ράστα και είχε καλύψει το κεφάλι του. Ο διαιτητής όμως το πρόσεξε και τον απείλησε πως εάν δεν δεχθεί να κουρευτεί την ίδια στιγμή, δημοσίως μπροστά σε παίκτες και φιλάθλους δεν θα του επιτραπεί να αγωνιστεί. Ωστόσο οι κανονισμοί του παιχνιδιού δεν προβλέπουν κάτι τέτοιο. Αντιθέτως επιτρέπουν τη φυσική τρίχα, ενώ σε περιπτώσεις σαν αυτή δύνεται η δυνατότητα στον αθλητή να αγωνιστεί με καλυμμένο το κεφάλι.

Το αγόρι, εμφανώς σαστισμένο δέχεται να το κουρέψουν στη μέση του γηπέδου. Καταφέρνει να κερδίσει τον αγώνα αλλά όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος που παρακολουθούσε και κατέγραψε με κάμερα όλο το περιστατικό και φαίνεται και στο βίντεο, ο αθλητής μοιάζει καταρρακωμένος και άψυχος. 

 

Σημειώνεται πως ο ίδιος διαιτητής είχε απασχολήσει και το 2016 όταν ακούστηκε να κάνει ρατσιστικά σχόλια κατά ενός μαύρου διαιτητή, όπως αναφέρει η εφημερίδα Courier Post.

Στο μεταξύ ο δημοσιογράφος ανάρτησε το Twitter το επίμαχο βίντεο και η αρμόδια ομοσπονδία αναγκάστηκε εκδώσει ανακοίνωση αναφέροντας πως ο διαιτητής δεν θα αναλάβει άλλον αγώνα μέχρι να ερευνηθεί η υπόθεση. Έρευνα όμως διεξάγουν και οι τοπικές αρχές ενώ η υπόθεση απασχολεί και την διεύθυνση του σχολείου. 

Ώρα την ώρα όμως οι αντιδράσεις γιγαντώνονται με χρήστες του διαδικτύου να αναρτούν ξανά και ξανά το βίντεο σχολιάζοντας και χαρακτηρίζοντας τον διαιτητή ως «ρατσιστή» και την πράξη του ως «σκληρή» και «εξευτελιστική». 

Πηγή: The Guardian