ΔΙΕΘΝΕΣ
11/12/2018 15:07 EET

Οργή στις ΗΠΑ για άφιξη ρωσικών βομβαρδιστικών, ικανών για πυρηνικά πλήγματα, στη Βενεζουέλα

Οργισμένη αντίδραση του Αμερικανού ΥΠΕΞ

Reuters

Δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά, ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα, προσγειώθηκαν στη Βενεζουέλα, σύμμαχο της Ρωσίας, σε μια επίδειξη στήριξης προς την κυβέρνηση της χώρας, προκαλώντας την οργή της Ουάσιγκτον.

Τα υπερηχητικά βομβαρδιστικά TU-160, γνωστά ως «Λευκοί Κύκνοι» στους Ρώσους πιλότους, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Μαϊκουέτια, κοντά στο Καράκας, τη Δευτέρα, μετά από πτήση άνω των 10.000 χλμ.

Η αποστολή αυτή έλαβε χώρα ημέρες αφού ο πρόεδρος Νίκολα Μαδούρο της Βενεζουέλας, η αριστερή κυβέρνηση του οποίου αποτελεί την πιο σημαντική αντίπαλο των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν στη Μόσχα.

Ικανά να φέρουν μικρής εμβέλειας πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, τα αεροπλάνα αυτά μπορούν να πετάξουν 12.000 χλμ χωρίς ανεφοδιασμό. Μέσα στην τελευταία δεκαετία, έχουν καταφθάσει άλλες δύο φορές στη Βενεζουέλα.

«Η κυβέρνηση της Ρωσίας έστειλε βομβαρδιστικά να διασχίσουν τον μισό κόσμο για να πάνε στη Βενεζουέλα» έγραψε σε οργισμένο tweet ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. «Οι λαοί της Ρωσίας και της Βενεζουέλας θα έπρεπε να δουν την πραγματικότητα: Δύο διεφθαρμένες κυβερνήσεις σπαταλούν δημόσιο χρήμα και καταπνίγουν την ελευθερία ενώ οι λαοί τους υποφέρουν».

Καθώς η οικονομία της σοσιαλιστικής Βενεζουέλας, μέλους του ΟΠΕΚ, καταρρέει, η Ρωσία έχει εξελιχθεί σε δανειστή- «τελευταίο καταφύγιο», επενδύοντας στην πετρελαϊκή της βιομηχανία και στηρίζοντας τις ένοπλες δυνάμεις της.

Το Κρεμλίνο απέρριψε τις αποδοκιμασίες του Πομπέο, λέγοντας πως ήταν «πολύ μη διπλωματικές» και «εντελώς απρεπείς».

«Όσον αφορά στην ιδέα πως σπαταλάμε χρήματα, δεν συμφωνούμε. Δεν είναι στα αλήθεια πρέπον για μια χώρα, ο μισός αμυντικός προϋπολογισμός της οποίας θα μπορούσε να θρέψει όλη την Αφρική, να κάνει τέτοιες δηλώσεις» είπε σε δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, που ανέφερε ότι τα βομβαρδιστικά συνοδεύονταν από άλλα δύο ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, δεν διευκρίνισε εάν τα αεροπλάνα έφεραν πυραύλους, πόσο θα έμεναν ή ποια ήταν η αποστολή τους.

Ο Μαδούρο έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε πιθανή αμερικανική εισβολή στη χώρα του, κάτι που η Ουάσινγκτον αρνείται κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνομιλίες με τον πρόεδρο Πούτιν απέδωσαν ρωσικές επενδύσεις στις βιομηχανίες πετρελαίου και χρυσού της χώρας.