Όσα συμβαίνουν στο σώμα κατά τη διάρκεια ενός πυρετού

Το κρύο μπάνιο και η κατανάλωση δροσερών υγρών μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να πέσει ο πυρετός.
Guido Mieth via Getty Images

Ξυπνάμε μέσα στη νύχτα και τρέμουμε. Έχουμε πυρετό - μια προσωρινή άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος μας.

Οι πυρετοί μπορεί να προκύψουν καθώς το αμυντικό σύστημα του οργανισμού καταπολεμά μια λοίμωξη, αλλά μπορούν επίσης να προκληθούν από άλλα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοάνοσων ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή να εμφανιστούν ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων.

Αλλά τι συμβαίνει στο σώμα κατά τη διάρκεια ενός πυρετού;

Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος μπορεί να έχει μικρές διαφορές ελαφρώς μέρα σε μέρα και από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως διατηρείται σε περίπου 37 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για τα κύτταρά μας να λειτουργούν αποτελεσματικά. Μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος λειτουργεί σαν θερμοστάτης, παρακολουθώντας συνεχώς τη θερμοκρασία του σώματος μας.

Κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης, όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος ανιχνεύουν ξένους εισβολείς όπως βακτήρια ή ιούς, απελευθερώνουν χημικές ουσίες που προκαλούν πυρετό και ονομάζονται πυρετογόνα.

Αυτές οι χημικές ουσίες ταξιδεύουν στον εγκέφαλο, όπου δρουν σε ευαίσθητους στη θερμοκρασία νευρώνες στον υποθάλαμο, ουσιαστικά λέγοντάς του ότι ήρθε η ώρα να αυξηθεί η θερμοκρασία, δήλωσε στο Live Science ο Δρ Paul O’Rourke, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Ως αποτέλεσμα, αυτοί οι νευρώνες απελευθερώνουν ουσίες που μοιάζουν με ορμόνες που ονομάζονται προσταγλανδίνες - συγκεκριμένα, μία που ονομάζεται PGE2 - λέει στον «θερμοστάτη» του σώματος να ξεκινήσει ο πυρετός.

«Συνήθως θεωρούμε πυρετό όταν φτάνουμε σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 38 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε ο O’Rourke.

Ο υποθάλαμος μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, κατευθύνει τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται, γεγονός που μειώνει την ποσότητα θερμότητας που διαχέεται μέσω της επιφάνειας του δέρματος. Προκαλεί επίσης ρίγος για να παράγει όσο το δυνατόν περισσότερη θερμότητα.

Αυτές οι φυσιολογικές διεργασίες αποτελούν συλλογικά μέρος της πρώτης γραμμής άμυνας του σώματος κατά της μόλυνσης, γνωστή ως οξεία φλεγμονή. Ο κύριος στόχος είναι να τεθεί η μόλυνση υπό έλεγχο και να σταματήσει η εξάπλωσή της.

Παραδόξως, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν ρίγη παράλληλα με πυρετό, παρόλο που η θερμοκρασία του σώματός τους αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή ο υποθάλαμος έχει αυξήσει προσωρινά τον εσωτερικό θερμοστάτη του σώματος σε υψηλότερο «φυσιολογικό» επίπεδο.

Γιατί λοιπόν το σώμα χρειάζεται τη θερμότητα;

Ένας πιθανός λόγος είναι να καταστεί δυσκολότερο για τα βακτήρια ή τους ιούς να αναπαραχθούν και να μολύνουν τα κύτταρά μας, δήλωσε ο O’Rourke. Μια υψηλότερη θερμοκρασία σώματος μπορεί επίσης να μετατρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα σε μια καλύτερη «μηχανή μάχης», είπε. Για παράδειγμα, όταν η θερμοκρασία του σώματός μας αυξάνεται, τα κύτταρα παράγουν πρωτεΐνες θερμικού σοκ (HSPs), οι οποίες ενεργοποιούν ανοσολογικές οδούς για την καταπολέμηση της λοίμωξης.

Οι HSPs ρυθμίζονται κανονικά από τα κύτταρα κατά τη διάρκεια της φλεγμονής, καθώς το σώμα προσπαθεί να προστατευθεί από ξένους εισβολείς.

Αλλά εάν ανησυχείτε για τα συμπτώματά σας ή δεν φαίνεται να βελτιώνονται, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Μερικές φορές, όταν τα παιδιά έχουν υψηλό πυρετό, για παράδειγμα, μπορεί να εμφανίσουν σπασμούς που ονομάζονται πυρετικοί σπασμοί. Αν και αυτοί μπορεί να τρομάζουν, γενικά διαρκούν μόνο λίγα λεπτά και είναι συνήθως ακίνδυνοι.

Παρ ’όλα αυτά, οι γονείς θα πρέπει να καλούν τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης κάθε φορά που το παιδί τους έχει επιληπτική κρίση, ακόμη και αν είναι κατά τη διάρκεια πυρετού, δήλωσε ο O’Hare.

Ανάλογα με την ηλικία μας, ένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του πυρετού.

Το κρύο μπάνιο και η κατανάλωση δροσερών υγρών μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να πέσει ο πυρετός.

Δημοφιλή