Όσοι είπαν όχι στη Βασίλισσα

Ο John Lennon την κατηγόρησε (χιουμοριστικά) για την πτωτική πορεία του στα charts
Pool/Tim Graham Picture Library via Getty Images

David Bowie

«Δεν έχω αφιερώσει τη ζωή μου στη μουσική για κάτι τέτοιο» είπε ο David Bowie όταν ρωτήθηκε τους λόγους που απέρριψε έναν ΟΒΕ τίτλο τιμής (Order of the British Empire) το 2000. Όπως είπε, «Πραγματικά, δεν ξέρω τι εκπροσωπεί». Ερωτώμενος τη γνώμη του για τον Mick Jagger ο οποίος είχε δεχθεί την τιμή, είχε σχολιάσει, «Δεν είμαι σε θέση να ασκήσω κριτική στον Jagger, είναι δική του απόφαση. Απλώς δεν είναι για μένα».

Stephen Hawking

O διεθνούς φήμης φυσικός, κοσμολόγος και συγγραφέας, αποκάλυψε το 2008 ότι του είχε γίνει η προσφορά τίτλου Ιππότη στα τέλη της δεκαετίας του ’90 αλλά την απέρριψε. Υποστηρίζεται ευρέως, ότι ο λόγος που είπε όχι είναι λόγω των αυστηρών μειώσεων που έκανε η Βρετανική κυβέρνηση στα κονδύλια για τα επιστημονικά προγράμματα.

John Cleese

Το 1996 είχε προσφερθεί στον Monty Python ένα CBE (Commander of the Order of the British Empire) το οποίο αρνήθηκε επειδή το έκρινε ως «ανόητο».

Ken Loach

Ο σκηνοθέτης των «I, Daniel Blake» και «Bread and Roses», δεν μάσησε τα λόγια του όταν αναφέρθηκε στην απόρριψη ενός ΟΒΕ το 1977, «Εκπροσωπεί όλα όσα βρίσκω απεχθή: πελατειακές σχέσεις, σεβασμός για τη μοναρχία και το όνομα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, που απλώς σημαίνει εκμετάλλευση. Απέρριψα το ΟΒΕ επειδή είναι ένα κλαμπ στο οποίο δεν θες να ανήκεις όταν δεις ποια θα είναι η παρέα σου».

Danny Boyle

Ο δημιουργός όχι μόνο της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012, αλλά και σκηνοθέτης των «Trainspotting», «Slumdog Millionaire» και «28 μέρες μετά», είπε ότι απέρριψε το χρίσμα «Γιατί δεν με εκφράζει». Είχε πει επίσης ότι δεν το έβρισκε σωστό να το δεχτεί όταν ήταν χιλιάδες οι άνθρωποι που δούλεψαν για τους Ολυμπιακούς, «Και είναι αλήθειά ότι ο μόνος τρόπος για να κάνεις αυτή τη δουλειά είναι ένας: με την δουλειά όλων αυτών των ανθρώπων». Στο τέλος, προσέθεσε, «Δεν ξέρω αν θα με ξανακαλέσουν στο Παλάτι».

George Harrison

To 2000, o πρώην Beatle απέρριψε ένα OBE, αφού ο Paul McCartney είχε ήδη λάβει το χρίσμα του Ιππότη. Καθώς το ΟΒΕ είναι υποδεέστερο του Ιππότη, αλλά και επειδή του προτάθηκε τρία χρόνια μετά το χρίσμα του φίλου McCartney, οι άνθρωποι κοντά στον Harrison ισχυρίζονται ότι απέρριψε τον τίτλο επειδή προσεβλήθη «και είχε και απόλυτο δίκιο», όπως είπαν.

John Lennon

O John Lennon αποτελεί μια σπάνια περίπτωση καθώς είναι ένας από τους ελάχιστους που επέστρεψε την τιμή ετεροχρονισμένα. Έστειλε πίσω το ΜΒΕ του το 1969, διαμαρτυρόμενος ενάντια στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έστειλε μια επιστολή στη Βασίλισσα Ελισάβετ, γράφοντας, «Αυτού Μεγαλειότης, σας επιστρέφω το ΜΒΕ ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη συμμετοχή της Μ. Βρετανίας στο θέμα Νιγηρίας-Μπιάφρας, ενάντια στην υποστήριξή μας προς την Αμερική στον πόλεμο του Βιετνάμ και επειδή το τραγούδι μου “Cold Turkey” έχει πέσει στα charts.

Πηγή: HuffPost UK

Δημοφιλή